ΕΛΛΑΔΑ

Πραγματογνώμονας για το Μάτι: Ελλιπή τα εναέρια μέσα - Άργησαν αδικαιολόγητα να διατάξουν εκκένωση

Πραγματογνώμονας για το Μάτι: Ελλιπή τα εναέρια μέσα - Άργησαν αδικαιολόγητα να διατάξουν εκκένωση
Eurokinissi

Για τρίτη συνεδρίαση εξετάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας ο πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος, που διορίστηκε από την εισαγγελία κατά την ανάκριση για να διερευνήσει τα αίτια της πυρκαγιάς στο Μάτι.

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε διεξοδικά σε όλα τα εναέρια που έμειναν καθηλωμένα τις κρίσιμες ώρες και τα επίγεια μέσα που αποδείχθηκαν ελλειπή, αντιπαραβάλλοντας την υπόθεση της πυρκαγιάς στην Κινέτα, όπου από τα πρώτα κιόλας πέντε λεπτά επιχείρησαν τέσσερα εναέρια μέσα. «Η κινητοποίηση στην Κινέτα ήταν άμεση. Υπήρξε μεγάλος αριθμός των πτητικών μέσων, αλλά επειδή η φωτιά ήταν σε καθαρό δάσος έγινε άμεσα ανεξέλεγκτη. Στους οικισμούς που ήταν κοντά απομακρύνθηκαν άμεσα οι πολίτες και γι'αυτό είχαμε μόνο 14 ελαφρείς τραυματισμούς» σημείωσε ο μάρτυρας.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι κάτοικοι στο Μάτι θα έπρεπε να έχουν απομακρυνθεί πριν τις 17.39, καθώς «όλα τα δεδομένα προϋπήρχαν πριν από τις 17.30, το ΕΣΚΕ γνώριζε και από την ενημέρωση του ελικοπτέρου που είχε πετάξει ότι η φωτιά έφτανε στα σπίτια και υπήρχαν όλες οι πληροφορίες για να δοθεί η εντολή απομάκρυνσης».

Μάλιστα, αναφέρθηκε στην υποδειγματική απομάκρυνση των παιδιών που φιλοξενούνταν στις κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων, περιγράφοντας πως «η υπεύθυνη των κατασκηνώσεων πήρε τηλέφωνο στην πυροσβεστική υπηρεσία επειδή είδε τον καπνό στις 16:30 και αμέσως μάζεψε τα παιδιά. Οι κατασκηνώσεις λειτουργούν με άλλο καθεστώς από ότι οι οργανωμένες απομακρύνεις και οι εκκενώσεις. Εκείνη έκρινε ότι πρέπει να εκκενωθεί η κατασκήνωση και εφάρμοσε το σχέδιο εκκένωσης. Έτσι συγκέντρωσε τα παιδιά κι έφυγαν με λεωφορεία του Δήμου Αθηναίων.

«Το λιμενικό ενημερώθηκε από ένα πολίτη»

Φτάνοντας στο ζήτημα της δράσης του λιμενικού εκείνη την ημέρα, ο Δημήτρης Λιότσιος υποστήριξε πως με βάση τα στοιχεία το λιμενικό δεν ενημερώθηκε από κανένα επίσημο φορέα, παρά μόνο προφορικά από έναν πολίτη στις 18.50, με αποτέλεσμα οι διασώσεις να γίνουν από ιδιώτες που έφτασαν και περισυνέλεξαν 700 άτομα.

Πρόεδρος: Πότε ενημερώθηκε το λιμενικό;

Μάρτυρας: Στις 18.50 ενημερώθηκε από πολίτη προφορικά και όπως αναφέρει κανένας φορέας δεν έστειλε έγγραφο. Από ιδιώτες έγινε η διάσωση των ανθρώπων στη θάλασσα. Το λιμεναρχείο αναφέρει ότι δεν ενημερώθηκε από κανένα φορέα.

Η δίκη συνεχίζεται αύριο με το μάρτυρα να δέχεται ερωτήσεις από τον εισαγγελέα της έδρας Παναγιώτη Μανιάτη.

Διαβάστε επίσης:

Αποζημίωση Μάτι: Το Δημόσιο άσκησε έφεση - Επικαλείται αιφνίδια μεταβολή καιρού

Δίκη για το Μάτι: Ένταση στο δικαστήριο - «Ντροπή δε σέβεστε τους νεκρούς»

Δίκη για το Μάτι: «Δεν υπήρχε εντολή για εναέρια επιτήρηση», καταθέτει ο πραγματογνώμονας Λιότσιος