ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δίκη για το Μάτι: Ένταση στο δικαστήριο - «Ντροπή δε σέβεστε τους νεκρούς»

Δίκη για το Μάτι: Ένταση στο δικαστήριο - «Ντροπή δε σέβεστε τους νεκρούς»

Πυρκαγιά στο Μάτι: Τις τραγικές παραλείψεις που εντόπισε στο πόρισμα του παρέθεσε για δεύτερη ημέρα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο ο πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι από το μεσημέρι της 23ης Ιουλίου 2018 θα έπρεπε να έχει δοθεί εντολή γενικής επιφυλακής στις πυροσβεστικές δυνάμεις σε όλη την Αττική.

Ο μάρτυρας δέχθηκε «βροχή» ερωτήσεων από την πρόεδρο της έδρας σχετικά και έδειξε ως υπεύθυνο του σχεδιασμού εναέριας επιτήρησης που δεν πραγματοποιήθηκε τελικά, τον τότε διοικητή του ΕΣΚΕ, καθώς το σχετικό αίτημα αποστέλλεται από το ΕΣΚΕ στο ΓΕΑ ή την προηγούμενη ημέρα για την επόμενη ή μέχρι τις 8 το πρωί της ίδιας ημέρας.

Ωστόσο, όπως εξήγησε, το αίτημα δεν απεστάλη εγκαίρως, αλλά στις 9.59 της 23ης Ιουλίου 2018, με αποτέλεσμα να ανταποκριθεί το μεσημέρι αεροσκάφος ιδιωτικής λέσχης.

Από την έρευνα του μάρτυρα προέκυψε ότι πανελλαδικά υπήρχαν 56 διαθέσιμα εναέρια μέσα της πολεμικής αεροπορίας και για την Αττική εκείνη την ημέρα 15, εκ των οποίων τα 5 είναι υδροφόρα αεροσκάφη, αλλά τη συγκεκριμένη ημέρα υπήρξαν δυσλειτουργίες στις απογειώσεις αεροσκαφών λόγω καιρικών συνθηκών. «Όταν η θερμοκρασία προβλέπεται άνω των 38 βαθμών και άνεμοι 6 μποφόρ, έπρεπε να λαμβάνεται μέριμνα για τη μετεγκατάσταση των αεροσκαφών» επανέλαβε με την πρόεδρο να επιμένει στο ποιος εκ των κατηγορουμένων φέρει την ευθύνη του σχεδιασμού εναέριας επιτήρησης. «Ο διοικητής του ΕΣΚΕ έχει μεν το γενικό πρόσταγμα, αλλά δεν ενεργεί αυτοβούλως. Πρέπει να πάρει άδεια από τη φυσική ηγεσία, να την έχει ενημερώσει. Το αίτημα είναι υπό την ευθύνη και την εποπτεία του υπαρχηγού επιχειρήσεων» ανέφερε ο μάρτυρας.

Πρόεδρος: Ο υπαρχηγός έπρεπε να δώσει την εντολή;

Δ.Λιότσιος: Μπορούσε και μόνος του να το κάνει. Ο υπαρχηγός μπορεί να ελέγει το ΕΣΚΕ και να πει "έγιναν αυτά".

Πρόεδρος: ο Αρχηγός;

Δ.Λιότσιος: Ο Αρχηγός οφείλει να είναι ενήμερος για τα πάντα, ότι όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες έγιναν.

Πρόεδρος: Από μόνος του ο Αρχηγός έχει υποχρέωση;

Δ.Λιότσιος: Έχει όλη την ευθύνη του Πυροσβεστικού Σώματος. Οφείλουν όλοι να τον ενημερώνουν.

Πρόεδρος: Στις 23/7/18 έγινε εναέρια ειτήρηση στην Αττική;

Δ.Λιότσιος: Ναι, αλλά με αεροσκάφη ιδωτικής αερολέσχης. Επειδή άργησε το αίτημα να σταλεί από το ΕΣΚΕ. Αντί για τις 8.00 το χαρτί έφτασε στις 9.59. Δεν ξέρω γιατί έγινε αυτή η καθυστέρηση.

(…)

Πρόεδρος: Από το λιμενικό σώμα υπήρχε δυνατότητα για εναέρια;

Δ.Λιότσιος: Υπάρχει ένα Τσέσνα μόνο για επιτήρηση. Με αντίστοιχο αίτημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί. Το ΕΣΚΕ έκανε αίτημα το πρωί, αλλά δεν απογειώθηκε λόγω καιρικών συνθηκών. Όταν έφτασε το αίτημα στις 09.59 στην πολεμική αεροπορία δεν μπορούσε να ανταποκριθεί και απευθύνθηκε στην ιδιωτική αερολέσχη η οποία αποδέχθηκε το αίτημα. Στις 14.04 σηκώθηκε ένα ελαφρού τύπου αεροσκάφος. Δεν αναγράφεται η δεύτερη πτήση του στις 16.16. Η δεύτερη πτήση δεν αναγραφεται στο χειρόγραφο ημερολόγιο, μόνο στο έγγραφο της αεροπορίας.

Η εντολή για γενική επιφυλακή

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πραγματογνώμονας στο γεγονός ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις τέθηκαν σε γενική επιφυλακή, αφού είχε φτάσει πλέον η φωτιά στο Μάτι. «Στις 13.30 θα έπρεπε να δοθεί εντολή για γενική επιφυλακή, μιας και είχε αρχίσει η απομάκρυνση πολιτών στην Κινέτα. Στις 17.30 που δόθηκε η εντολή για γενική επιφυλακή... Σε λιγότερο από μία ώρα κανείς δεν θα προλάβαινε να βρίσκεται στην υπηρεσία του. Στις 7 παρά 10 η φωτιά είχε φτάσει ήδη στη θάλασσα».

Με την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης οι συνήγοροι υπεράσπισης υπέβαλαν αίτημα-ένσταση, προκειμένου ο πραγματογνώμονας να απαντά μόνο σε ερωτήσεις, να μην αναπτύσει σκέψεις και κρίσεις και να μην ληφθεί υπόψη η κατάθεσή του έως τώρα και να διαγραφεί από τα πρακτικά. «Επί δυόμισι ώρες αγόρευε και όταν η πρόεδρος των ρωτούσε επί συγκεκριμένων θεμάτων, ο κ.Λιότσιος έλεγε ότι θα απαντήσει στη συνέχεια» ανέφερε ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης.

Την απόρριψη της ένστασης πρότεινε ο εισαγγελέας λέγοντας πως «παραδεκτώς κατατέθηκαν όσα κατατέθηκαν και δεν πρέπει να διαγραφούν από τα πρακτικά. Ο μάρτυρας μπορεί να συμβουλεύεται σημειώσεις, όχι να διαβάζει». Το δικαστήριο υιοθέτησε ομόφωνα την εισαγγελική πρόταση με την πρόεδρο να αναφέρει: «το δικαστήριο λαμβάνει υπόψη την κατάθεση του κ.Λιότσου και εφεξης θα χρησιμοποιεί τις σημειώσεις για την υποβοήθηση της μνήμης, αλλά όχι για ανάγνωση».

«Ντροπή δε σέβεστε τους νεκρούς»

Λίγο νωρίτερα παντως, η φράση συνηγόρου υπεράσπισης, που έκανε λόγο για «συνθήκες ποδοσφαίρου» στη δικαστική αίθουσα και ζήτησε να αποβληθούν οι συγγενείς θυμάτων επειδή σχολιάζουν, ανέβασε την ένταση στο δικαστήριο. «Κανένας στην αίθουσα δεν σέβεται τους κατηγορούμενους» σχολίασε ο δικηγόρος με τους συγγενείς θυμάτων να φωνάζουν «ντροπή, εσείς δεν σέβεστε τους νεκρούς».