ΕΛΛΑΔΑ

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Απολογείται ο σταθμάρχης για το σιδηροδρομικό δυστύχημα

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Απολογείται ο σταθμάρχης για το σιδηροδρομικό δυστύχημα
Eurokinissi

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Απολογείται αυτή την ώρα παρουσία εισαγγελέα ο σταθμάρχης, που ερευνάται ως υπεύθυνος για την τραγωδία του δυστυχήματος των τρένων στη Λάρισα.

Την ίδια ώρα, ο εισαγγελέας εφετών Λάρισας Σταμάτης Δασκαλόπουλος, στον οποίο έχει ανατεθεί η εποπτεία του συνόλου των ερευνών με εντολή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, μεταβαίνει στο σημείο και μόλις συγκεντρωθούν τα πρώτα στοιχεία οι εισαγγελικές αρχές αναμένεται να προχωρήσουν σε ποινικές διώξεις, που θα αφορούν το αδίκημα της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών από την οποία προκλήθηκε θάνατος, αδίκημα που διώκεται ως κακούργημα.

Διώξεις ενδέχεται να ασκηθούν και για ανθρωποκτονίες στις οποίες δεν αποκλείεται να αποδοθεί ενδεχόμενος δόλος.

Ο τελευταίος απολογισμός για την τραγωδία με τα τρένα στα Τέμπη αναφέρει ότι οι νεκροί ανέρχονται στους 38, σύμφωνα με πηγές του ΕΚΑΒ, ενώ από τους 85 τραυματίες, οι 66 νοσηλεύονται και οι υπόλοιποι 32 έχουν πάρει εξιτήριο. Οι 6 βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος της Τροχαίας Λάρισας αλλά και οι δύο προϊστάμενοι του ΟΣΕ Λάρισας, «δείχνουν» ως υπεύθυνο της τραγωδίας τον σταθμάρχη.

Ο σταθμάρχης είναι ηλικίας 56 ετών, εργαζόμενος για πολλά χρόνια στον ΟΣΕ ο οποίος ανέλαβε κάθηκοντα μετά από εκπαίδευση ενός έτους και μετά από πιστοποίηση μαζί με άλλους περίπου 100 συναδέλφους του που πέρασαν την ίδια εκπαίδευση.

Όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές η εκπαίδευση, εξέταση και πιστοποίησή των σταθμαρχών γίνεται από τον ΟΣΕ, ο οποίος και είναι ο διαχειριστής της Σιδηροδρομικής Υποδομής με πεδίο ευθύνης το δίκτυο και τη διαχείριση της κυκλοφορίας των αμαξοστοιχιών.

Όσο για την Hellenic Train σημειώνεται ότι είναι η Σιδηροδρομική Επιχείριση που εκτελεί σχεδόν το σύνολο των σιδηροδρομικών δρομολογίων στη χώρα, έχει την ευθύνη εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού, και έχει ως προσωπικό τους μηχανοδηγούς.

Η εκπαίδευση των μηχανοδηγών, πάντως, γίνεται από τον ΟΣΕ και η εξέταση και πιστοποίησή τους γίνεται από τη ΡΑΣ, την Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων η οποία έχει ως αρμοδιότητα τη ρύθμιση και τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της σιδηροδρομικής αγοράς.

Διαβάστε επίσης:

Σύγκρουση τρένων - Καταγγελία ΓΣΕΕ: Από το 2000 έχουν αγοραστεί τα ανενεργά GPS που θα έσωζαν ζωές

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Θρήνος στα νοσοκομεία της Λάρισας - Σπαρακτικές στιγμές με συγγενείς

Τέμπη: «Ήταν μέσα στα τούνελ και δεν έπιανε το ραδιοτηλέφωνο»