ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: «Ερχόταν η μία σορός μετά την άλλη» - Σοκαριστικές εικόνες περιγράφει γιατρός στη Λάρισα

Τέμπη: «Ερχόταν η μία σορός μετά την άλλη» - Σοκαριστικές εικόνες περιγράφει γιατρός στη Λάρισα
Intime / φωτογραφία αρχείου

Την Πέμπτη θα ανακοινωθούν τα πρώτα αποτελέσματα από τα δείγματα DNA για την ταυτοποίηση των σορών των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη. Τι θα γίνει με την ταυτοποίηση των μη αναγνωρίσιμων και απανθρακωμένων σορών.

Αύριο, Πέμπτη 2 Μαρτίου, το μεσημέρι αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα από τα δείγματα DNA που έδωσαν οι συγγενείς προκειμένου να ταυτοποιηθούν οι σοροί των θυμάτων από τη φονική σύγκρουση τρένων στα Τέμπη.

Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί 3 σοροί, ενώ πολλοί είναι ακόμα οι αγνοούμενοι. Οι έρευνες των διασωστών θα συνεχιστούν και αύριο το πρωί στο τρίτο βαγόνι, ενώ από τα δύο πρώτα βαγόνια ανασύρθηκαν οι σοροί και τα ανθρώπινα μέλη που βρέθηκαν.

Οι εικόνες στα νοσοκομεία είναι τραγικές, με τους συγγενείς να περιμένουν ώρες ατελείωτες μέχρι να λάβουν μια απάντηση. Γονείς που ψάχνουν τα παιδιά τους ανάμεσα στους νεκρούς. Οι γιατροί αναφέρουν ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και η αναγνώριση των νεκρών θα πάρει χρόνο καθώς οι σοροί είναι σε άσχημη κατάσταση, άλλες απανθρακωμένες και άλλες διαμελισμένες.

Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, οι γιατροί ρωτούσαν τους συγγενείς για τατουάζ και ρούχα που φορούσαν οι άνθρωποί τους για να δουν αν είναι ανάμεσα στις σορούς. Μέχρι αυτή την ώρα έχουν ληφθεί 17 δείγματα DNA από σορούς και 23 δείγματα από συγγενείς, ενώ συνολικά στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας έχουν μεταφερθεί 39 σοροί.

«Έφταναν οι σακούλες με τις σορούς η μία μετά την άλλη»

Ο διευθυντής της Ορθοπεδικής του Γ.Ν. Λάρισας, Κώστας Μπαργιώτας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, περιέγραψε τις σοκαριστικές εικόνες που αντίκρισαν μετά το δυστύχημα. Όπως είπε στην αρχή ξεκίνησαν να έρχονται στο νοσοκομείο οι τραυματίες, ενώ στη συνέχεια άρχισαν να στέλνονται όλες οι σοροί.

«Η πλειοψηφία των ασθενών που έφτασαν τις πρώτες ώρες στο νοσοκομείο ήταν φοιτητές γύρω στα 20 έτη. Έφταναν τα παιδιά μουτζουρωμένα, ματωμένα, τραυματισμένα. Αυτό ήταν το πρώτο σοκ», είπε ο γιατρός χαρακτηριστικά.

Ανέφερε, επίσης, ότι τα περισσότερα παιδιά μπορούσαν να επικοινωνήσουν και δεν είχαν σοβαρούς τραυματισμούς που να απειλούν τη ζωή τους.

Σε ό,τι αφορά τις σορούς των θυμάτων, ο γιατρός είπε πως στην αρχή πήγαιναν και στα δύο νοσοκομεία, όταν όμως έγινε αντιληπτό ότι το νεκροτομείο είναι στο Γενικό Νοσοκομείο «άρχισαν να έρχονται όλοι οι σάκοι, ο ένας μετά τον άλλο. Ήταν μια σοκαριστική εικόνα», επεσήμανε.

Παράλληλα, εκτιμά ότι δυστυχώς οι σοροί θα ανήκουν σε παιδιά, καθώς το τρένο ήταν γεμάτο φοιτητές.

Αυτό που τον συγκλόνισε ακόμα περισσότερο ήταν τα απεγνωσμένα μηνύματα που έλαβε από γονείς που έψαχναν τα παιδιά τους. «Ήταν τρομακτικό», ανέφερε.

Σχετικά με την αναγνώριση των θυμάτων, ο κ. Μπαργιώτας είπε ότι οι σοροί που μπορούν να αναγνωριστούν πιο εύκολα μέχρι αύριο το πρωί θα ανακοινωθούν και θα δοθούν στους συγγενείς.

Ωστόσο, οι σοροί που είναι μη αναγνωρίσιμες, απανθρακωμένες ή έχουν βρεθεί μόνο ανθρώπινα μέλη θα είναι πιο δύσκολο να ταυτοποιηθούν. «Η διαδικασία είναι δύσκολη και χρονοβόρα», είπε ο γιατρός.

Σχετικές ειδήσεις