ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: Τα σενάρια για τη μοιραία σύγκρουση - Το λάθος του σταθμάρχη και τα «καυτά» ερωτήματα

Τέμπη: Τα σενάρια για τη μοιραία σύγκρουση - Το λάθος του σταθμάρχη και τα «καυτά» ερωτήματα
Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη
Newsbomb.gr / Χάρης Γκίκας

Για περίπου 12 λεπτά τα δύο τρένα ήταν σε πορεία σύγκρουσης. Τι έκανε ο σταθμάρχης την ώρα εκείνη και τι αποκαλύπτουν μάρτυρες για την τραγωδία στα Τέμπη.

Πολλά είναι τα ερωτήματα που έχουν προκύψει γύρω από τα αίτια και τις συνθήκες της πολύνεκρης σύγκρουσης τρένων στα Τέμπη, με τους δεκάδες νεκρούς.

Επίσημη ανακοίνωση από τον ΟΣΕ, ωστόσο, δεν έχει βγει ακόμα, ενώ ανεπίσημες πληροφορίες κάνουν λόγο για ανθρώπινο λάθος.

Ο σταθμάρχης, από την πλευρά του, επιμένει ότι έκανε την ενέργεια που έπρεπε για να μην είναι τα τρένα στην ίδια γραμμή. Ισχυρίζεται ότι άλλαξε τα κλειδιά στον πίνακα και δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί δεν λειτούργησε.

Ωστόσο, σύμφωνα με μαρτυρία, υπάρχει ένας πίνακας ο οποίος, ακόμα και στην περίπτωση που δεν λειτουργήσει το χειροκίνητο, βγάζει ειδοποίηση ότι δεν έχει γίνει η αλλαγή. Ο κάθε σταθμάρχης που είναι στο πόστο μπορεί να δει στον ηλεκτρονικό πίνακα αν έχει γίνει λάθος.

Το ερώτημα επομένως στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πώς ο συγκεκριμένος σταθμάρχης δεν το είδε. Για περίπου 12 λεπτά τα δύο τρένα ήταν σε πορεία σύγκρουσης.

Μάλιστα, τις κινήσεις του τις κατέγραφε χειρόγραφα σε ένα τετράδιο. Κανείς δεν γνώριζε ότι ο σταθμάρχης «ξέχασε» να αλλάξει το κλειδί, σύμφωνα με τα λεγόμενά του.

Ο αναπληρωτής σταθμάρχης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξήγησε ότι οι κινήσεις αυτές είναι αυτοματοποιημένες, ενώ αποκάλυψε ότι ο 59χρονος σταθμάρχης ομολόγησε ότι το ξέχασε και έστελνε τηλεγραφήματα την ώρα που κινδύνευαν ζωές.

Οι πρώτες δηλώσεις του σταθμάρχη

Ενώπιον του εισαγγελέα θα οδηγηθεί αύριο (2/3) ο σταθμάρχης της Λάρισας που έχει συλληφθεί για την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη, προκειμένου να του ασκηθεί δίωξη και να παραπεμφθεί σε ανακριτή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αναφέρθηκε στο λάθος του, ενώ σε βάρος του έχει σχηματιστεί δικογραφία για το αδίκημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών από το οποίο προήλθε ως αποτέλεσμα θάνατος πολλών ατόμων (κακούργημα), το οποίο επισύρει ποινές από 10 χρόνια κάθειρξη ως και ισόβια.

Επίσης, στα ερευνώμενα αδικήματα είναι οι ανθρωποκτονίες από αμέλεια κατά συρροή και οι σωματικές βλάβες από αμέλεια και κατά συρροή.

Με εντολή του εισαγγελέα εφετών Λάρισας Σταμάτη Δασκαλοπούλου, που έπειτα από εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου εποπτεύει τις έρευνες, Δασκαλόπουλου, η προανακριτική απολογία του σταθμάρχη έγινε παρουσία εισαγγελέα, λόγω της μείζονος σημασίας της ερευνώμενης υπόθεσης.

Πάντως, σύμφωνα με την εντολή που έδωσε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, οι έρευνες θα πρέπει να προχωρήσουν ταχύτατα και προς κάθε κατεύθυνση ούτως ώστε να βρεθούν οι αιτίες και να αποδοθούν οι ευθύνες της πρωτοφανούς τραγωδίας, γεγονός που σημαίνει ότι η έρευνα «ανοίγει» και σε πρόσωπα πέρα από το σταθμάρχη.

Συγκλονίζει διάλογος λίγο πριν τη σύγκρουση των τρένων: «Πού είναι ο υπεύθυνος;»

Έναν διάλογο μεταξύ του προσωπικού του επιβατικού τρένου, έφερε στο «φως» ένας από τους διασωθέντες της τραγωδίας που έλαβε χώρα στα Τεμπή.

Ευρισκόμενος έξω από το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύεται, ο επιβάτης της αμαξοστοιχίας που κατευθυνόταν από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη περιέγραψε το κλίμα που επικρατούσε στα βαγόνια λίγο πριν τη μοιραία σύγκρουση.

Όπως είπε «Ακούσαμε να λένε "υπάρχει σύγχυση στις γραμμές, μα πού είναι αυτός ο προϊστάμενος;"» που είχε πει κάποιες ώρες νωρίτερα: «Άκουσα τις συνομιλίες, δεν άκουσα το θέμα. Δεν ξέρουμε αν έλεγαν γι’ αυτό».

Μάλιστα ερωτηθείς για το τι έλεγαν ακριβώς τα μέλη του προσωπικού, ανέφερε: «Με περίληψη θα σας το πω: "τι μ...κίες είναι αυτές που γίνονται, πού είναι ο υπεύθυνος εδώ;". Κάπως έτσι. Δεν ξέρω εάν υπάρχει κάποια συσχέτιση (με το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη)».

Διευκρίνισε μάλιστα ότι η συγκεκριμένη συνομιλία σημειώθηκε έγινε λίγο πριν από τη σύγκρουση. «Μετά από περίπου 2 λεπτά έγινε η σύγκρουση», είπε ο νεαρός και μίλησε για μια «επίγεια κόλαση» για τις εικόνες που αντίκρισε στη συνέχεια. «Πώς να το πεις αυτό;», κατέληξε.

Σχετικές ειδήσεις