ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: «Ό,τι εντοπίσεις από το παιδί, το θέλω για να το θάψω» - Σπαράζουν γονείς για την τραγωδία

Τέμπη, νεκροί
Eurokinissi

Τέμπη: Η σύγκρουση των δυο αμαξοστοιχιών είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους νέα παιδιά, να χάσουν τη ζωή τους και πολλοί ακόμη να τραυματιστούν ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι έρευνες για αγνοουμένους.

Η εθνική τραγωδία στα Τέμπη έχει συγκλονίσει τον πλανήτη. Η σύγκρουση των δυο αμαξοστοιχιών είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους νέα παιδιά, να χάσουν τη ζωή τους και πολλοί ακόμη να τραυματιστούν ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι έρευνες για αγνοουμένους.

Μάλιστα, ανατριχίλα προκαλούν οι μαρτυρίες των διασωστών που επιχειρούν στην περιοχή, με ενδεικτικές τις δηλώσεις ανθρώπων στους δημοσιογράφους που μεταφέρουν τις φωνές αγωνίας των γονιών που έρχονται στα χαλάσματα και ψάχνουν τα παιδιά τους που ήταν στα μοιραία τρένα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ρεπόρτερ του ΣΚΑΪ, πολλές ήταν οι μητέρες που τους πλησίαζαν και τους παρακαλούσαν να τους δώσουν ό,τι βρουν από το παιδί τους, να τους το δώσουν για να το θάψουν.

«Θύμισε τη συντριβή του Yakovlev και του C-130»

«Ήταν μία φρίκη». Με αυτή τη φράση περιέγραψε τα όσα έχει δει στο σημείο του δυστυχήματος στα Τέμπη ένας από τους εθελοντές διασώστες που συνδράμουν στο έργο της Πυροσβεστικής στον τόπο της τραγωδίας. Ερωτηθείς αν έχει αντικρίσει ξανά κάτι ανάλογο, ο Ευάγγελος Βαμβακάς απάντησε αρνητικά. «Ήταν μια φρίκη, αυτό τα λέει όλα πιστεύω… Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, άλλα ήταν πραγματικά μια φρίκη», δήλωσε στον ΣΚΑΪ το μέλος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Μαγνησίας, που επιχειρεί στο πλευρό της Πυροσβεστικής, στον τόπο του δυστυχήματος στα Τέμπη.

«Συνάδελφοι που έχουν ζήσει την τραγωδία του Yakovlev και του C-130 μου είπαν ότι ήταν παρόμοια με αυτά τα δύο γεγονότα», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στις αεροπορικές τραγωδίες του 1997 στα Πιέρια Όρη και στο όρος Όρθρυς το 1991 αντίστοιχα.

Ο Ευάγγελος Βαμβακάς περιέγραψε πως μαζί με άλλους εθελοντές διασώστες και πυροσβέστες έκαναν έρευνα στην άμορφη μάζα που αφαιρούσαν οι γερανοί από τα βαγόνια. Άλλοι, συμπλήρωσε, επιχειρούσαν μέσα στις στραπατσαρισμένες λαμαρίνες, στις οποίες μετατράπηκαν τα δύο τρένα που συγκρούστηκαν.

«Συνάδελφοι που έχουν ζήσει την τραγωδία του Yakovlev και του C-130 μου είπαν ότι ήταν παρόμοια με αυτά τα δύο γεγονότα», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στις αεροπορικές τραγωδίες του 1997 στα Πιέρια Όρη και στο όρος Όρθρυς το 1991 αντίστοιχα.

Τέμπη: «Είμαι με ηρεμιστικά»

Συγγενείς των θυμάτων του μοιραίου δυστυχήματος στα Τέμπη ξεσπούν στο MEGA για την τραγωδία. «Είμαι με τα ηρεμιστικά. 40 χρόνων "έφυγε" ο σύζυγός μου και 5 χρόνων το παιδί μου. Ήταν στο πρώτο βαγόνι. Όλοι οι άνθρωποι που είναι εκεί, είναι άχρηστοι, να φύγουν. Βγαίνουν κάποιοι βουλευτές και μας λένε συλλυπητήρια. Να μου πουν τι; Θα μου φέρουν πίσω το παιδί μου και τον άντρα μου; Να απολυθούν όλοι, είναι όλοι άχρηστοι».

«Να αναγνωρίσω τι; Μια στάχτη;…»

Η μαρτυρία της όταν κλήθηκε να αναγνωρίσει την οικογένειά της, είναι συγκλονιστική. «Και που πήγαμε (σ.σ. στο νοσοκομείο), τι είδα; Δεν βρήκαμε τίποτα, είδα το παιδί μου, τον άντρα μου; Είδα κάτι; Δεν μου πήραν DNA. Στάχτες πήρα και αποκαΐδια, δε μου έδωσαν τίποτα. Τι; Να αναγνωρίσω μια στάχτη; Δεν μπορώ να κηδέψω τον άντρα μου και το παιδί μου. Έπρεπε να ντρέπονται που βγαίνουν στις τηλεοράσεις. Ντροπή τους και αίσχος, μπορεί να ήταν μέσα στο βαγόνι τα δικά τους τα παιδιά».

Σχετικές ειδήσεις