ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: Οι μυστηριώδεις φιάλες, η εμπορική αμαξοστοιχία και οι έρευνες

Τέμπη: Οι μυστηριώδεις φιάλες, η εμπορική αμαξοστοιχία και οι έρευνες
InTime

Τέμπη: Στο επίκεντρο των ερευνών οι φιάλες που βρέθηκαν στο σημείο της σύγκρουσης. Έρευνα στο περιεχόμενο του εμπορικού τρένου ζητά δικηγόρος των οικογενειών τραυματιών, δεν υπήρχαν φιάλες στο επιβατικό τρένο λέει η Hellenic Train.

Η έρευνα για τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη συνεχίζεται. Ένα από τα κομβικά ερωτήματα, είναι το τι προκάλεσε την τόσο μεγάλη έκρηξη αμέσως μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων, και το πώς σχηματίστηκε αυτή η «πύρινη μπάλα» που φαίνεται στο βίντεο ντοκουμέντο. Για τα αίτια της σύγκρουσης έχει ήδη προχωρήσει η έρευνα και έχει οδηγηθεί στη δικαιοσύνη ο 59χρονος σταθμάρχης, όμως, για το πώς φτάσαμε σε αυτό το «μανιτάρι» μετά την έκρηξη, κανείς δεν έχει δώσει σαφή απάντηση.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, υπήρξαν αναφορές για λάδια, μπαταρίες λιθίου, συσσωρευτές ρεύματος, ηλεκτρικό τόξο αλλά κανένα από αυτά δεν μπορεί να συνδεθεί με την εικόνα που αποτυπώθηκε τη στιγμή της έκρηξης. Οι ύποπτες φιάλες που βρέθηκαν στο πεδίο των ερευνών, έδωσαν την εντύπωση πως μπορεί να σχετίζονται με τη μεγάλη έκρηξη και τις καταστροφές που έγιναν κυρίως στο βαγόνι – κυλικείο της επιβατικής αμαξοστοιχίας.

Στο δελτίο του Mega παρουσιάστηκαν φωτογραφίες από τις φιάλες. Οι Αρχές συνδέουν τις φιάλες με αυτές του πεπιεσμένου αέρα για τα φρένα των αμαξοστοιχιών, όμως, δεν είναι όλες αυτού του είδους οι φιάλες και οι απορίες παραμένουν.

Οι τρεις φιάλες που βρέθηκαν σύμφωνα με το Mega

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος τραυματιών Γεώργιος Μπαρτζώκης, μίλησε στο Newsbomb.gr για το θέμα της έκρηξης, επαναλαμβάνοντας όσα ανέφερε για την εμπορική αμαξοστοιχία και τις υπόνοιες που άφησε για το φορτίο της. Ο κ. Μπαρτζώκης ζητάει εκ μέρους των εντολέων του να γίνει έρευνα στο τι μετέφερε το εμπορικό τρένο καθώς σύμφωνα με τον ίδιο και τις πηγές του η έκρηξη αυτή προήλθε είτε από υγραέριο, είτε από προπάνιο. «Η δικιά μας θέση είναι να γίνει έρευνα. Τι μετέφερε; Τι εύφλεκτο υλικό ήταν και από πού προήλθε; Διότι η μεγάλη έκρηξη μανιτάρι όπως τη βλέπουμε στο βίντεο είναι μόνο από υγραέριο ή προπάνιο. Έκρηξη που πάει τόσο ψηλά και μετά εξαφανίζεται. Αυτό μου το δήλωσε πραγματογνώμονας, πρώην στρατηγός της Πυροσβεστικής», είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, με ανακοίνωσή της το βράδυ του Σαββάτου (4/3), η Hellenic Train ενημέρωσε ότι στη δική της αμαξοστοιχία δεν υπάρχουν φιάλες υγραερίου. «Η Hellenic Train επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν φιάλες υγραερίου στο τρένο. Ο εξοπλισμός εξυπηρέτησης στο βαγόνι του εστιατορίου είναι ηλεκτρικός», αναφέρει χαρακτηριστικά η εταιρεία.