ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: Απεργιακές κινητοποιήσεις σε μεταφορές και Δημόσιο - Χωρίς πλοία και τρένα η χώρα

Τέμπη: Απεργιακές κινητοποιήσεις σε μεταφορές και Δημόσιο - Χωρίς πλοία και τρένα η χώρα
INTIME NEWS

Με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη τρένα, πλοία και δημόσιο προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις

Κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων, που παραλύουν την χώρα την δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου, προκάλεσε η θανατηφόρα σύγκρουση τρένων στα Τέμπη. Σήμερα, Δευτέρα 6 Μαρτίου συνεχίζεται η απεργιακή κινητοποίηση στα τρένα και στον προαστιακό, από τα Σωματεία στη Hellenic Train. Την Τετάρτη 08 Μαρτίου δένουν τα πλοία στον Πειραιά και το Δημόσιο κηρύττει 24ωρη απεργία.

Νέα 24ωρη απεργία σήμερα σε προαστιακό σιδηρόδρομο και τρένα

Ακινητοποιημένα θα μείνουν και σήμερα, Δευτέρα 6 Μαρτίου τα τρένα και ο Προαστιακός λόγω της νέας 24ωρης απεργίας που προκήρυξαν τα σωματεία εργαζόμενων της Hellenic Train.

Τα Σωματεία στη Hellenic Train που κηρύσσουν την απεργία είναι το Σωματείο Εργαζομένων Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού, η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train αναστέλλονται όλα τα δρομολόγια της.

Η ανακοίνωση της Hellenic Train:

Δεμένα τα πλοία στον Πειραιά την Τετάρτη: Απεργία και κινητοποιήσεις ανακοίνωσε η ΠΕΝΕΝ

«Το έγκλημα που συνέβη στον σιδηρόδρομο, αναδεικνύει όλα όσα τονίζουμε για τη Ναυτιλία», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΠΕΝΕΝ η οποία ζητά μια σειρά από μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ασφάλεια τόσο των επιβατών όσο και των εργαζόμενων στη ναυσιπλοΐα. Στο πλαίσιο αυτό, κήρυξε 24ωρη απεργία για την Τετάρτη 8 Μαρτίου, σε ό,τι αφορά τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά. Παράλληλα, ενημέρωσε ότι θα ακολουθήσουν και περαιτέρω κινητοποιήσεις ως αντίδραση για την τραγωδία των Τεμπών.

Η ανακοίνωση:

«Η χώρα μας και η εργατική της τάξη θρηνεί το χαμό 57 ανθρώπων που έγιναν θυσία στο βωμό μιας διαχρονικής εγκληματικής πολιτικής η οποία απαξίωσε τα δημόσια ΜΜΜ και είτε τα παρέδωσε σε επιχειρηματικούς ομίλους είτε στο όνομα της μείωσης του κόστους εξαπέλυσε ένα πογκρόμ διώξεων εναντίον των εργαζομένων αφήνοντας τεράστια κενά στην ασφαλή τους επάνδρωση, κατακρεούργησαν τις οργανικές θέσεις μετατρέποντας τα σε ανασφαλή και επικίνδυνα μέσα συγκοινωνίας για το λαό μας!

Αυτά ακριβώς είναι τα συμπεράσματα που αναδεικνύονται από το πολύνεκρο και τραγικό δυστύχημα των αμαξοστοιχιών στα Τέμπη.

Πέντε μέρες μετά από αυτό το προδιαγεγραμμένο έγκλημα ο λαός και οι εργαζόμενοι βρίσκονται στους δρόμους του αγώνα σε όλη τη χώρα καταδικάζοντας μια πολιτική η οποία στο όνομα κόστους – κέρδους διαμόρφωσε τις συνθήκες για αυτή την απερίγραπτη τραγωδία.

Μαζί με αυτό καταδικάζουν την καταστροφική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και όλοι μαζί απαιτούμε εδώ και τώρα να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για αυτό το έγκλημα και παράλληλα να θωρακιστούν τα ΜΜΜ σύμφωνα με τις θέσεις και προτάσεις των εργαζομένων.

Το έγκλημα που συνέβη στο σιδηρόδρομο αναδεικνύει αυτό που επαναλαμβανόμενα τονίζει η ΠΕΝΕΝ και αφορά και την Ναυτιλία.

Οι ζημιές, οι μηχανικές βλάβες, οι προσκρούσεις, οι προσαράξεις, οι φωτιές και πολλά ακόμη σε συνδυασμό με την έξαρση των ατυχημάτων και δυστυχημάτων στους εργασιακούς χώρους στη Ναυτιλία φέρνουν στο προσκήνιο τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας, την ανεπάρκεια στους ελέγχους, την κακή συντήρηση των πλοίων και το πλέον ανησυχητικό είναι ότι η ακολουθούμενη πολιτική όλων των κυβερνήσεων οι οποίες μειώνουν την οργανική σύνθεση των πλοίων δημιουργώντας συνθήκες υπερεργασίας, εντατικοποίησης και εργασιακής εξουθένωσης των Ναυτεργατών που αυτά με την σειρά τους οδηγούν σε κινδύνους για την ασφάλεια των Ναυτεργατών, των επιβατών και των πλοίων.

Η ΠΕΝΕΝ στήριξε και στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων στο σιδηρόδρομο και σε όλα τα ΜΜΜ και θεωρεί ότι οι διεκδικήσεις τους αποτελούν αναπόσπαστο μέρος και των δικών μας αιτημάτων για ασφαλείς συγκοινωνίες στη θάλασσα!

Στα πλαίσια αυτά στηρίζουμε και συμμετέχουμε στην 24ωρη Παμπειραϊκή απεργία που αποφάσισε το Ε.Κ Πειραιά (μαζί με εκατοντάδες ακόμη συνδικαλιστικές οργανώσεις) παλεύοντας για τα ίδια αιτήματα και στόχους!

Απορρίπτουμε τα κροκοδείλια δάκρυα της κυβέρνησης και τα συγγνώμη κατόπιν εορτής, τα οποία επιστρατεύονται επικοινωνιακά για τον κατευνασμό της οργής και αγανάκτησης του λαού μας!

Μαζί με όλα τα παραπάνω στην απεργία μας διεκδικούμε:

  • Μέτρα και ουσιαστικούς ελέγχους για την ασφαλή εργασία των Ναυτεργατών.
  • Συμμετοχή των Ναυτεργατικών σωματείων με θεσμοθετημένο ρόλο σε όλους τους τομείς των πλοίων με κορυφαίο την εφαρμογή των κανόνων ασφαλείας.
  • Υπογραφή ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων με ουσιαστικές αυξήσεις.
  • Κατάργηση των αντεργατικών νόμων που μειώνουν τις συνθέσεις και δημιουργούν συνθήκες πρόκλησης νέων ατυχημάτων – δυστυχημάτων.

Τέμπη

«Προδιαγεγραμμένο έγκλημα και οι ένοχοι γνωστοί, ποτάμι να τους πνίξει να γίνει η οργή».

Έναρξη απεργίας Τετάρτη 00:01 και λήξη 24:00.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

Υ.Γ Εντός της ημέρας θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση για την απεργιακή μας συγκέντρωση»

Κήρυξη 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης στο Δημόσιο

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., σύμφωνα με την εξουσιοδότηση του Γενικού Συμβουλίου, αποφάσισε στη σημερινή της συνεδρίαση την κήρυξη 24ωρης Πανελλαδικής Πανδημοσιοϋπαλληλικής ΑΠΕΡΓΙΑΣ για την Τετάρτη, 8 του Μάρτη 2023, -μετατρέποντας τη στάση εργασίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σε απεργία- για να απαιτήσουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους και το λαό να μπει τέρμα στη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών.

Συγκέντρωση στην Αθήνα ώρα 12:30, στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Στην απεργία συμμετέχουν οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. «Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση η οποία δε δίστασε το Σάββατο, τέσσερις μόλις μέρες μετά την τραγωδία στα Τέμπη, να καταθέσει το νομοσχέδιο έκτρωμα που ιδιωτικοποιεί τη μοναδική Παιδοογκολογική μονάδα της χώρας. Άλλη μία απόδειξη ότι όταν πρόκειται να τρέξουν τα εγκληματικά τους σχέδια προς όφελος των επενδυτών και των επιχειρηματικών ομίλων είναι αποτελεσματικοί αλλά επιλεκτικά ανίκανοι όταν πρόκειται για τη ζωή μας και την ασφάλεια μας, όπως στην περίπτωση του κέντρου ασφάλειας των τρένων που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από το 2010. Όλες και όλοι στην 24ωρη απεργία στις 8 Μαρτίου και στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Δεν είναι η ώρα της σιωπής, είναι η ώρα της φωνής και του αγώνα.!
Για να μη μείνει ποτέ ξανά αναπάντητο το μήνυμα στείλε όταν φτάσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά η ΟΕΝΓΕ.

Απεργιακή συγκέντρωση από τον σύλλογο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής «Ο Βύρων»

Ο Σύλλογός μας χαιρετίζει τις χιλιάδες εργαζομένων, φοιτητών και μαθητών, που σαν μεγάλο ποτάμι οργής, φουσκωμένο, την Κυριακή 5/3 στο παλλαϊκό συλλαλητήριο κατέκλεισαν όχι μόνο την πλατεία Συντάγματος, αλλά και τους γύρω δρόμους, μέχρι τα Προπύλαια και τις Στήλες του Ολυμπίου Διός. Με συνθήματα όπως «το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή», οι χιλιάδες λαού έκαναν σαφές με τον πιο αποφασιστικό τρόπο ότι το έγκλημα στα Τέμπη, όχι μόνο δεν θα ξεχαστεί, αλλά οι πραγματικοί υπεύθυνοι θα πληρώσουν. Τα κροκοδείλια δάκρυα των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, των εταιρειών, που κάτω από τις εντολές της Ε.Ε., στη λογική της «ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας» μετέτρεψαν το σιδηροδρομικό δίκτυο σε παγίδα θανάτου, δεν πιάνουν!

Καταδικάζουμε τις αστυνομικές δυνάμεις, που απροκάλυπτα προσπάθησαν να διαλύσουν το μαζικότατο παλλαϊκό συλλαλητήριο της πλατείας Συντάγματος, στο γνωστό τους «παιχνιδάκι» με τους γνωστούς παρακρατικούς μηχανισμούς! Τους ξεκαθαρίζουμε ότι το εργατικό και λαϊκό κίνημα θα απαντήσει σε όλους αυτούς τους μηχανισμούς, όπως μόνο αυτό ξέρει και μπορεί να κάνει! Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά! Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετέχουν μαζικά στην 24ωρη απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 8 Μάρτη στις 12.30 μ.μ. στα Προπύλαια.

Η 8η Μάρτη, μέρα σύμβολο του αγώνα για την εργαζόμενη γυναίκα, φέτος θα τιμηθεί με τη συμμετοχή μας στην Πανεργατική απεργία.

Η οργή να μετατραπεί σε οργάνωση και αγώνα για: Σύγχρονες δημόσιες, φτηνές και ασφαλείς συγκοινωνίες για όλο τον λαό, ενάντια στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που θεωρεί την ανθρώπινη ζωή κόστος.

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αρτιότερη εκπαίδευση, εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών ασφαλείας σε όλα τα ΜΜΜ και άμεση υλοποίηση των διεκδικήσεων των συνδικάτων του κλάδου. Απαιτούμε οι χώροι που εργαζόμαστε να είναι ασφαλείς. Το οφείλουμε σε όλους αυτούς που χάθηκαν άδικα αλλά και σε εμάς και τα παιδιά μας, στους μαθητές μας. Η ζωή μας και η ασφάλεια μας είναι κόστος για τους εργοδότες και για τις κυβερνήσεις τους.

Μέτρα ασφαλείας και έλεγχοι σε κάθε χώρο δουλειάς Τα εκατοντάδες Κέντρα Μελέτης, τα «ανύπαρκτα» για το κράτος, έχουν ανοίξει σε κάθε λογής χώρο, με άδειες αποθήκης, εμπορικού καταστήματος ή άλλη. Δεν γίνεται κανένας έλεγχος για την καταλληλότητά τους ως χώροι μαθήματος, ενώ σε αυτά βρίσκονται εκτεθειμένοι δεκάδες χιλιάδες συνάδελφοι και μαθητές.

Η πρόσφατη απλοποίηση της διαδικασίας για την αδειοδότηση Φροντιστηρίων και Κέντρων Ξένων Γλωσσών, σημαίνει πως οι ιδιοκτήτες χρειάζεται να καταθέσουν απλώς μια υπεύθυνη δήλωση ότι τα κτήρια τους πληρούν τις απαιτήσεις, χωρίς καν να γίνει ο σχετικός έλεγχος για διαπίστωση.

Απαιτούμε επαναφορά του κτηριακού ελέγχου για τα Φροντιστήρια και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών από τον ΕΟΠΠΕΠ κτηριακό έλεγχο για τα Κέντρα Μελέτης Προδιαγεγραμμένο έγκλημα και οι ένοχοι γνωστοί. Ποτάμι να τους πνίξει, να γίνει η οργή!

Δημάρχος Πάτρας για την συγκέντρωση της Τετάρτης: «Το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα μείνει αναπάντητο»

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ανέφερε:

«Καλούμε το λαό της Πάτρας, την Τετάρτη 8 Μαρτίου, να δώσει μαζικό
αγωνιστικό παρόν στην 24ωρη απεργία και το συλλαλητήριο που έχει
προγραμματιστεί στις 10:30, στην Πλατεία Γεωργίου, από το Εργατικό
Κέντρο Πάτρας.

Να βουλιάξει το κέντρο της πόλης απ’ την παρουσία του λαού και της
νεολαίας μας. Μαχητικά να απαιτήσουμε να μην ξεχαστεί το έγκλημα
στα Τέμπη, να μην παραγραφούν οι ευθύνες όσων κυβέρνησαν και με

την πολιτική τους μας οδήγησαν ως εδώ.
Είναι η ώρα να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας. Να αγωνιστούμε
ενάντια σε όλους αυτούς που θυσιάζουν τις ζωές μας για τα κέρδη τους.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή των χιλιάδων που αυτές τις μέρες
βροντοφωνάζουν το σύνθημα: «στο έγκλημα αυτό καμία ανοχή, όλων
των νεκρών θα γίνουμε φωνή».

ΠΑΜΕ: Να μην περάσει η συγκάλυψη του εγκλήματος

«Την Τετάρτη 8 Μάρτη, απεργούμε! Όλες και όλοι στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα! Στην Αθήνα 12.30 στα Προπύλαια! Για να μην περάσει η συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών. Για σύγχρονες - ασφαλείς - φτηνές μαζικές μεταφορές για τον λαό, κόντρα στην εγκληματική πολιτική του κέρδους» τονίζει το ΠΑΜΕ.

«Το ΠΑΜΕ καλεί όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, τα πρωτοβάθμια σωματεία, να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία στις 8 Μάρτη, να φτάσουν σε κάθε χώρο δουλειάς, να μετατρέψουν την οργή και τη θλίψη που κυριαρχεί σε αγώνα και φωνή! Να γίνουμε η φωνή των νεκρών της δολοφονίας στα τρένα. Να πλημμυρίσουν οι πόλεις στις απεργιακές συγκεντρώσεις από εργαζόμενους, φοιτητές, μαθητές» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, το ΠΑΜΕ εκφράζει την Αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους της Γαλλίας που συνεχίζουν τον μεγάλο, πολύμηνο αγώνα τους με απεργία στις 7 Μάρτη ενάντια στην προσπάθεια της Κυβέρνησης Μακρόν να αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

Συνάδελφοι, τις δύσκολες αυτές ώρες στην Ελλάδα, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους χιλιάδες εργάτες και τα συνδικάτα της Γαλλίας για την αλληλεγγύη και την πολύμορφη έκφραση στήριξης τους μετά την πολύνεκρη σύγκρουση τρένων κοντά στην πόλη της Λάρισας.

Μέσα στην τεράστια θλίψη και οργή για το έγκλημα αυτό οι εργαζόμενοι και οι νέοι της Ελλάδας κατέβηκαν σε μεγάλες, τεράστιες διαδηλώσεις με ένα σύνθημα από την περίοδο της πανδημίας των εργατών στα σούπερ μάρκετ του Παρισιού, «ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΜΑΣ, ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ»!

Με αυτό το σύνθημα, χιλιάδες νεολαίοι, φοιτητές, εργάτες και συνδικάτα της Ελλάδας κινητοποιούνται όλες αυτές τις μέρες διεκδικώντας να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη στο έγκλημα αλλά και την προστασία της ζωής του λαού. Τις ζωές μας που επιχειρηματικοί όμιλοι, ΕΕ και Κυβερνήσεις θυσιάζουν καθημερινά για την προστασία των κερδών των λίγων. Με το σύνθημα «Η θλίψη μας και η οργή μας, να γίνει δύναμη αγώνα» η πάλη των εργαζομένων της Ελλάδας κλιμακώνεται με απεργία στις 8 Μάρτη.

Σε αυτές τις στιγμές, η μεγάλη απεργία στις 7 Μάρτη στην Γαλλία αποκτά και για εμάς ιδιαίτερη σημασία καθώς είναι ένας μεγάλος αγώνας για την ζωή, για το παρόν και το μέλλον των εργατών ενάντια στο σύστημα που μας σκοτώνει και μας εκμεταλλεύεται.

Είναι ένας μεγάλος αγώνας για τους λαούς και τους εργαζόμενους της Ευρώπης και για αυτό θα είμαστε στο πλευρό σας.

Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της Γαλλίας!

Διαβάστε επίσης:

Δεμένα τα πλοία στον Πειραιά την Τετάρτη: Απεργία και κινητοποιήσεις ανακοίνωσε η ΠΕΝΕΝ

Νέα 24ωρη απεργία σήμερα σε προαστιακό σιδηρόδρομο και τρένα

Νέα 24ωρη απεργία σε τρένα και προαστιακό σιδηρόδρομο