ΚΟΣΜΟΣ

Τυφώνας «Λαρίσα»: Χάος σε Βρετανία και Γαλλία - «Πνιγμένες» στο χιόνι πολλές περιοχές

Τυφώνας «Λαρίσα»: Χάος σε Βρετανία και Γαλλία - «Πνιγμένες» στο χιόνι πολλές περιοχές
Reuters

Κακοκαιρία «Λαρίσα»: Χιόνια και παγετός στη Βρετανία και καταρρακτώδεις βροχές με θυελλώδεις ανέμους στη Γαλλία συνθέτουν ένα άκρως χειμωνιάτικο σκηνικό

Ο χειμώνας έχει επιστρέψει σε πολλές περιοχές της Βρετανίας και της Γαλλίας, όπου ο τυφώνας «Λαρίσα» σαρώνει με σφοδρές χιονοπτώσεις και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Στην Αγγλία, το Sheffield είναι βυθισμένο στο χιόνι, με την αγγλική ύπαιθρο να θυμίζει πολικό τοπίο.

Ο χιονιάς αυτός δεν ήταν καθόλου αναμενόμενος στα μέσα Μαρτίου για τους Βρετανούς, κι ας είναι συνηθισμένοι σε χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνια.

«Πέρασα το ποτάμι που είχε παγώσει. Δεν το έχω ξαναδεί από τότε που θυμάμαι», λέει κάτοικος.

Αυτοκίνητα έχουν εγκλωβιστεί στα χιόνια με τους οδηγούς να έχουν μείνει για ώρες κλεισμένοι μέσα στα παγωμένα οχήματά τους.

Εκτός από την Αγγλία πολικές θερμοκρασίες δέχθηκε και η Σκωτία, όπου επίσης τα αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους.

«Έχουμε 7 μηνών παιδί και είμαστε κολλημένοι στο αμάξι και κανένας δε μας λέει τίποτα και δε μας ενημερώνει και δεν ξέρουμε τι συμβαίνει».

Χωρίς ρεύμα σπίτια στη Γαλλία

Παρόμοιο είναι το σκηνικό και στη Γαλλία, όπου ο τυφώνας «Λαρίσα» πλήττει τη χώρα με καταρρακτώδεις βροχές και θυελλώδεις ανέμους.

Στα κεντρικά της χώρας και συγκεκριμένα στο χωριό Κρεζ τα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές στις στέγες τους, ενώ πολλές είναι οι κατοικίες που δεν έχουν ρεύμα λόγω των θυελλωδών ανέμων, εξαιτίας των οποίων πολλά δέντρα έχουν ξεριζωθεί.

«Βλέπετε τα πεσμένα δέντρα. Η κορυφή ενός έπεσε πάνω στο σπίτι ευτυχώς χωρίς να πάθει κανείς τίποτα».

Πλημμύρες στην Καλιφόρνια

Την ίδια ώρα άλλη μία πρωτοφανής κακοκαιρία πλήττει τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ολόκληρες περιοχές στη Σιέρα Νεβάδα της Καλιφόρνια να έχουν μετατραπεί σε ένα τεράστιο ποτάμι μετά από τις καταρρακτώδεις βροχές που σημειώθηκαν.

Πολλά είναι και εκεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι από τη σφοδρότητα των φαινομένων και τις πλημμύρες.