ΕΛΛΑΔΑ

Ηλεκτρονικές απάτες: Κίνδυνος από τους επιτήδειους που προσπαθούν να εξαπατήσουν τα θύματά τους

Ηλεκτρονικές απάτες: Κίνδυνος από τους επιτήδειους που προσπαθούν να εξαπατήσουν τα θύματά τους

Τους τελευταίους μήνες τα θύματα ηλεκτρονικής απάτης, τύπου phishing, στην Ελλάδα έχουν υπερδιπλασιαστεί. Πάνω από 2.000 πολίτες έχουν πέσει θύματα εξαπάτησης και είδαν τα προσωπικά δεδομένα και τους λογαριασμούς τους να γίνονται έρμαιο των επιτήδειων.

Μαζικές επιθέσεις έχουν δεχτεί τους τελευταίους μήνες οι λογαριασμοί των Ελλήνων πολιτών, από τους επιτήδειους που έχουν οργανώσει ηλεκτρονικές απάτες έτσι ώστε να αποσπάσουν προσωπικά στοιχεία και χρηματικό όφελος. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», η νέα τάση στις ηλεκτρονικές απάτες είναι η μίμηση αξιόπιστων οργανισμών και οντοτήτων.

Τα παραδείγματα είναι εκατοντάδες, με μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα και mails που προσποιούνται τράπεζες, δημόσιους οργανισμούς ως και αξιωματούχους της ΕΛΑΣ, έτσι ώστε να καταφέρουν να αποσπάσουν από τους πολίτες τα στοιχεία εκείνα που στη συνέχεια θα τους δώσουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους και εν τέλει στα χρήματά τους.

Σε πολλές περιπτώσεις, το υποψήφιο θύμα λαμβάνει email από δήθεν λογαριασμό τράπεζας.

Σε περίπτωση που το θύμα πατήσει το link, μεταφέρεται σε ιστότοπο που του ζητάτε να καταχωρήσει προσωπικά δεδομένα, όπως το username και τον κωδικό πρόσβασης. Έτσι, οι επιτήδειοι έχουν πλήρη έλεγχο του λογαριασμού.

Οι επιτήδειοι είναι πλέον ιδιαίτερα εφευρετικοί και θύματα πέφτουν ακόμα και άτομα εκπαιδευμένα στη χρήση του διαδικτύου.

Χρησιμοποιούν ονόματα: Οργανισμών, Τραπεζών, Εταιρειών διανομής, Συνδρομητικών καναλιών και Υπηρεσιών (π.χ gov.gr)

  • Ζητούν να πατήσουν κάποιον σύνδεσμο για επιβεβαίωση στοιχείων -> και παίρνουν κωδικούς από e banking ή pin καρτών, αποσπώντας μεγάλα χρηματικά ποσά

Για τη προστασία σας θα πρέπει να:

Μην ανοίξετε κανένα συνημμένο αρχείο του μηνύματος

Μην επιλέξετε τυχόν προτεινόμενο σύνδεσμο (link)

Διαγράψετε αμέσως το μήνυμα, καθώς είναι πλαστό και περιέχει κακόβουλο περιεχόμενο

Η κ. Μάγδα μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το μήνυμα απάτης που δέχθηκε.

«Είναι μία μεγάλη απάτη αυτό που γίνεται»

«Η ελληνική εφορία έχει υπολογίσει την φορολογική σας δήλωση, γιατί υποβάλαμε φορολογική δήλωση. Λοιπόν ότι δικαιούμαστε 634,13 ευρώ και προσπαθήσαμε να μεταφέρουμε το ποσό στον λογαριασμό σας. Και μετά μου λέει παρακάτω εισάγετε τα στοιχεία σας. Δεν πάτησα κάτι πήρα αμέσως εσάς. Έστειλα μήνυμα στην Ανθή και της λέω «να το πατήσω;» και μου λέει «μην το πατήσεις». Κατευθείαν μου το είπε. Δηλαδή με έσωσε στην ουσία η κοπέλα. Μου λέει μην πατήσεις, γιατί είχα βάλει κατευθείαν και βάλω τους κωδικούς. Δηλαδή με λίγα λόγια μπορεί να μπερδέψουν πάρα πολλούς ηλικιωμένους, άτομα με προβλήματα υγείας. Είναι μία μεγάλη απάτη αυτό που γίνεται», είπε αρχικά.

«Βάζουν ότι είναι της εφορίας και μας εξαπατούν. Να βάζουμε τους κωδικούς μας και ό,τι έχουμε, ας πούμε την τράπεζα, και αν έχουμε και ψίχουλα, μας τα παίρνουν και αυτά. Είναι η Τρίτη φορά είναι δύο φορές που στείλανε. Πολλούς μήνες πριν είχαν στείλει πάλι. Ήταν η πρώτη-πρώτη φορά. Και τώρα δύο συνεχόμενα στείλανε», συμπλήρωσε η κ. Μάγδα.