ΕΛΛΑΔΑ

Μύκονος: 25 κοιτώνες δεν φτάνουν για τους εκπαιδευτικούς - Τι λέει ο δήμαρχος

Μύκονος: 25 κοιτώνες δεν φτάνουν για τους εκπαιδευτικούς - Τι λέει ο δήμαρχος

Χρόνο με τον χρόνο το πρόβλημα της στέγασης στη Μύκονο γίνεται όλο και χειρότερο, καθώς δεν υπάρχουν σπίτια και αυτά που υπάρχουν είναι πολύ ακριβά.

Μύκονος... το νησί που εκπαιδευτικοί, γιατροί, λιμενικοί, αστυνομικοί και εργαζόμενοι που βρίσκονται εκεί μόνο για να κάνουν τη δουλειά τους, δεν έχουν πού να μείνουν είτε γιατί δεν υπάρχουν κοιτώνες για να φιλοξενηθούν είτε γιατί τα σπίτια που υπάρχουν, δεν έχουν ενοικιαστεί από τουρίστες είναι πολύ ακριβά...

Και χρόνο με τον χρόνο το πρόβλημα που υπάρχει με την εύρεση κατοικίας στη Μύκονο αυξάνεται, με τον δήμαρχο του νησιού, Κωνσταντίνο Κουκά, να αναφέρει, μιλώντας στο Newsbomb.gr, ότι το νησί διαθέτει μισθωμένους δημοτικούς κοιτώνες από το 2018. Μόνο που οι κοιτώνες που δίνονται στους εκπαιδευτικούς, δεν επαρκούν στον αριθμό για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Σύμφωνα όμως με τα στοιχεία, οι κοιτώνες που διατίθενται για τη φιλοξενία των εκπαιδευτικών (και όχι μόνο) δεν είναι αρκετοί για τις ανάγκες που υπάρχουν. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα πάντα με τον δήμαρχο, από τους κοιτώνες αυτούς μόνο οι 25 αφορούν σε εκπαιδευτικούς, καθότι πρέπει να εξυπηρετηθούν και οι εργαζόμενοι των σωμάτων ασφαλείας (Λιμενικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστικό Σώμα), ιατρικό προσωπικό κ.λπ.

«Δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν όλοι οι εκπαιδευτικοί», αναφέρει χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr ο δήμαρχος Μυκόνου για να συμπληρώσει ότι γίνεται επιλογή αυτών που τελικά θα μείνουν σε αυτούς δωρεάν. Η επιλογή πραγματοποιείται από επιτροπή, συσταθείσα από τον ίδιο το Δήμο, βάσει οικονομικών κριτηρίων.

«Γίνονται προσπάθειες εύρεσης και μίσθωσης και άλλων χώρων για την κάλυψη των αναγκών, παρά το γεγονός ότι δεν είναι στις άμεσες υποχρεώσεις του Δήμου να επιληφθεί του θέματος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος. Άλλωστε, όπως ισχυρίζεται, δεν υπάρχουν τα αναγκαία χρήματα από πλευράς του Δήμου και εξ αυτού έχει ζητηθεί και η συνδρομή της πολιτείας.

Σε πρόσκληση ενδιαφέροντος του Δήμου στις 11 Απριλίου 2023 για εύρεση καταλυμάτων ο κ. Κουκάς αναφέρει: «Έχουν βρεθεί κάποιοι χώροι, όχι όμως ο απαιτούμενος αριθμός».

Και από την πλευρά τους οι εκπαιδευτικοί που υπάρχουν στα σχολεία του νησιού εκτιμούν ότι οι 25 αυτοί κοιτώνες δεν επαρκούν και τις συνέπειες της κατάστασης τις βιώνουν κυρίως οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που οφείλουν να μείνουν στο νησί και το πόστο τους έως και 30 Ιουνίου 2023. Οι περισσότεροι από αυτούς κατάφεραν να μισθώσουν σπίτια με συμβόλαια που λήγουν μέχρι το Πάσχα ή μέσα Μαΐου. Από τη λήξη του συμβολαίου και έπειτα οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί φέρονται να φιλοξενούνται από συναδέλφους.

Τα σχολεία έχουν κάνει αίτημα στο Δήμο από το Φεβρουάριο του 2023 προκειμένου να βρεθεί λύση για το ζήτημα και σύμφωνα με τα όσα αναφέρει και ο Διευθυντής του ΓΕΛ Μυκόνου «Κάνει ότι μπορεί, το επεξεργάζεται και φαίνεται ότι κάνει προσπάθειες. Φέτος η αλήθεια είναι ότι το θέμα είναι πιο έντονο από άλλες χρονιές».

Σχετικές ειδήσεις