ΕΛΛΑΔΑ

Εκλογές 2023: Τα απαραίτητα έγγραφα για να ψηφίσω

Εκλογές 2023: Τα απαραίτητα έγγραφα για να ψηφίσω
Eurokinissi

Εκλογές 2023: Πώς θα ψηφίσει σήμερα κάποιος πολίτης που έχει χάσει την αστυνομική του ταυτότητα; Αναλυτικός οδηγός για το τι πρέπει να έχουν μαζί τους οι ψηφοφόροι

Εδώ και δύο ώρες έχουν ανοίξει οι κάλπες με τους πολίτες να εισέρχονται στα εκλογικά κέντρα και να ψηφίζουν τον πολιτικό και το κόμμα που θέλουν να δουν την επόμενη τετραετία στη Βουλή.

Ο νόμος επιβάλλει στους πολίτες να προσέρχονται στις κάλπες με την Αστυνομική τους Ταυτότητα ωστόσο έχει προβλεφθεί τι γίνεται σε περίπτωση που κάποιος ψηφοφόρος έχει χάσει την ταυτότητά του.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εκδόθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, γίνονται δεκτά διαβατήρια, άδειες οδήγησης αλλά και ατομικά βιβλιάρια υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Επιπλέον, από τις Εκλογές 2023 εισάγεται και ένας νέος τρόπος ταυτοποίησης υποψηφίων, αυτός του Wallet από το Gov.gr.

Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσετε τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.

Ειδικότερα για τα διαβατήρια, επισημαίνεται ότι αρκεί και ελληνικό διαβατήριο που έχει λήξει η ισχύς του.

Αναλυτικά ότι ισχύει για τα έγγραφα κατά την είσοδο στα εκλογικά κέντρα:

«Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Ειδικότερα για τα διαβατήρια, επισημαίνεται ότι αρκεί και ελληνικό διαβατήριο που έχει λήξει η ισχύς του.

H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας του άρθρου 80 του ν. 4954/2022 (Α’ 136), ακολουθώντας τη διαδικασία ταυτοποίησης που προβλέπεται στην κοινή υπουργική απόφαση υπ’ αρ. 4082/2022 (Β’ 3982) και είναι προσβάσιμη μέσω της κυβερνητικής πύλης https://wallet.gov.gr. Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι εφικτή η τήρηση της ως άνω διαδικασίας ή η εφαρμογή της προκαλεί καθυστερήσεις στη διαδικασία της ψηφοφορίας, κατά την κρίση του προέδρου της εφορευτικής επιτροπής, η ταυτοποίηση των εκλογέων γίνεται με βάση τα στοιχεία της προηγούμενης παραγράφου», αναφέρει χαρακτηριστικά η εγκύκλιος.

Επιπλέον, όπως συμβαίνει κάθε φορά στις Εκλογές, γνωστοποιήθηκε ότι «Προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πολίτες κατά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, οι Αρχές έκδοσης δελτίων ταυτότητας, θα λειτουργήσουν τις ημέρες Σάββατο 20 Μαΐου και Κυριακή 21 Μαΐου κατά τις ώρες που θα οριστούν με έγγραφο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη».