ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Άναψε η «Φλόγα της Μνήμης» - Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

Θεσσαλονίκη: Άναψε η «Φλόγα της Μνήμης» - Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού
Thestival

Στις 20:15 είναι προγραμματισμένη πορεία διαμαρτυρίας προς το Τουρκικό Προξενείο και επίδοση ψηφίσματος, σήμερα 19 Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

 

Σήμερα, 19 Μαΐου 2023 ο Δήμος Θεσσαλονίκης τιμά «Την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού», ανάβοντας, στην πλατεία της Αγίας Σοφίας «Φλόγα της Μνήμης».

«Τιμούμε τις 353.000 των Ελλήνων Ποντίων που σφαγιάστηκαν με σχέδιο από την Τουρκία. Τα εγκλήματα κατά των Ελλήνων πρέπει να αναγνωριστούν. Αυτό είναι το μεγάλο ιστορικό χρέος», ανέφερε σε ομιλία του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Όταν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης άναψε την «Φλόγα της Μνήμης», αμέσως τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή από τους παρευρισκόμενους.

Μάλιστα, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου τόνισε στον σύντομο χαιρετισμό της πως «δικό μας χρέος είναι να θυμόμαστε, να τιμούμε, να μην ξεχνούμε και να διεκδικούμε».

Έπειτα, και ο Πρόεδρος «Ποντιακών Σωματείων Νομού Θεσσαλονίκης», Παύλος Γαλεγαλίδης, από την πλευρά του, καλώντας τον κόσμο στην απογευματινή εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, δήλωσε πως θα «θέλαμε ένα κεντρικό μνημείο μνήμης σε όλες τις πόλεις και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη».

Το απόγευμα η κεντρική εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση για τα τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στο μνημείο Γενοκτονίας στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Έπειτα, θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων αλλά και χαιρετισμοί. Ενώ, αμέσως μετά είναι προγραμματισμένη η ομιλία από τον Πρέσβη της Ελλάδος Γεώργιο Διον. Πουκαμισά.

Τέλος, στις 20:15 είναι προγραμματισμένη πορεία διαμαρτυρίας προς το Τουρκικό Προξενείο και επίδοση ψηφίσματος.

Σχετικές ειδήσεις