ΕΛΛΑΔΑ

Εθνικές εκλογές 2023: Πώς θα βγάλετε στο παρά ένα ταυτότητα για να ψηφίσετε

taytotita
intime

Αν ξεχάσατε ή χάσατε την αστυνομική ταυτότητά σας μπορείτε να την αντικαταστήσετε άμεσα ώστε να ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα

Η προσέλευση στην κάλπη είναι εκ νόμου υποχρεωτική, ωστόσο απαιτείται να έχετε μαζί σας προκειμένου να ψηφίσετε επίσημο έγγραφο ταυτοπροσωπείας, δηλαδή την ταυτότητά σας κατά κύριο λόγο.

Αν ωστόσο δεν την έχετε μαζί σας ή τη χάσατε την τελευταία στιγμή μπορείτε να εκδώσετε καινούρια ακόμα και την Κυριακή των εκλογών, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ τα αρμόδια γραφεία της ΕΛΑΣ θα είναι ανοιχτά καθόλη τη διάρκεια του σαββατοκύριακου.

«Προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πολίτες κατά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, οι Αρχές έκδοσης δελτίων ταυτότητας, θα λειτουργήσουν τις ημέρες Σάββατο 20 Μαΐου και Κυριακή 21 Μαΐου κατά τις ώρες που θα οριστούν με έγγραφο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη», αναφέρει χαρακτηριστικά η εγκύκλιος.

Σε ανακοίνωσή του, το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ αναφέρει τις ώρες λειτουργίας των γραφείων ταυτοτήτων και διαβατηρίων.

Γραφεία Ταυτοτήτων

  • Σάββατο, 20 Μαΐου 2023, κατά τις ώρες 08:00 έως 20:00.
  • Κυριακή, 21 Μαΐου 2023, κατά τις ώρες 07:00 έως 19:00.

Γραφεία Διαβατηρίων (για την παράδοση διαβατηρίων που δεν έχουν παραληφθεί από τους δικαιούχους)

  • Σάββατο, 20 Μαΐου 2023, κατά τις ώρες 08:00 έως 15:00.
  • Κυριακή, 21 Μαΐου 2023, κατά τις ώρες 07:00 έως 19:00.

Επισημαίνεται ότι σε περιπτώσεις αρχικής έκδοσης – αντικατάστασης δελτίου ταυτότητας, αυτό θα εκδίδεται άμεσα, ακόμα και την ημέρα της ψηφοφορίας, εφόσον προσκομισθούν αυτοπροσώπως από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.

Περισσότερες πληροφορίες για τα δικαιολογητικά και διευκρινιστικές λεπτομέρειες σχετικά με την έκδοση δελτίων ταυτότητας, από τα Γραφεία Ταυτοτήτων, μπορούν οι πολίτες να αναζητήσουν στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr / Οδηγός του Πολίτη – Δικαιολογητικά.