ΕΛΛΑΔΑ

Κοινωνικός τουρισμός: Άνοιξε η πλατφόρμα – Η διαδικασία για αίτηση και οι δικαιούχοι

Κοινωνικός τουρισμός: Άνοιξε η πλατφόρμα – Η διαδικασία για αίτηση και οι δικαιούχοι
Από σήμερα αρχίζουν οι αιτήσεις για 300.000 επιταγές κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ.
Pexels

Κοινωνικός τουρισμός: To voucher για οικονομικές ή ακόμα και δωρεάν διακοπές μοιράζει περί τα 300.000 voucher για οικονομικές ή ακόμα και δωρεάν διακοπές

Ξεκίνησε από το πρωί της Τρίτης και συγκεκριμένα στις 10:00 η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων τουριστικών καταλυμάτων, καθώς και ακτοπλοϊκών εταιρειών, για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού 2023-2024 του ΟΑΕΔ.

Σύμφωνα με την ΔΥΠΑ, για πρώτη φορά φέτος η εξαργύρωση των επιταγών θα μπορεί να πραγματοποιηθεί από την 1η Ιουλίου 2023 μέχρι τις 31 Ιουλίου 2024.

Σημειώνεται πως ως πάροχοι νοούνται τα τουριστικά καταλύματα και τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που προσφέρουν υπηρεσίες ακτοπλοϊκής μετακίνησης επιβατών και θα πρέπει να έχουν σε ισχύ όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που αφορούν στη νόμιμη λειτουργία τους, όπως αυτά περιγράφονται στη Δημόσια Πρόσκληση (κλικ εδώ).

Αιτήσεις υποψηφίων παρόχων

  1. Οι αιτήσεις συμμετοχής των υποψηφίων παρόχων υποβάλλονται προς την ΔΥΠΑ αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο και λαμβάνονται υπόψιν μόνο εφόσον είναι εμπρόθεσμες.
  2. Η αίτηση επέχει θέση δήλωσης αποδοχής των όρων και των προϋποθέσεων του προγράμματος καθώς και δήλωσης του άρθρου 8 του ν.1599/1986 (ΦΕΚ Α΄ 75) για τα στοιχεία που διαλαμβάνονται σε αυτήν. Η ανακρίβεια των στοιχείων που δηλώνονται στην αίτηση επισύρει τις προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.
  3. Οι δυνητικοί πάροχοι φέρουν την ευθύνη της πλήρους και ορθής συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής τους αίτησης. Διόρθωση των αιτήσεων επιτρέπεται με νέες αιτήσεις, οι οποίες υποβάλλονται σε αντικατάσταση των προηγουμένων έως τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.
  4. Οι πάροχοι οφείλουν να επισυνάψουν στην ηλεκτρονική αίτησή τους τα οριζόμενα από τη Δημόσια Πρόσκληση δικαιολογητικά, εφόσον δεν μπορούν να ζητηθούν αυτεπάγγελτα, άλλως αποκλείονται από τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα.
  5. Πάροχοι που έχουν ήδη ενταχθεί στο Μητρώο Παρόχων στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2022-2023 υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση ανανέωσης της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα, στην οποία επισυνάπτουν μόνο τα δικαιολογητικά που η ισχύς τους έχει λήξει, έχουν τροποποιηθεί ή αντικατασταθεί.
  6. Δεν είναι δυνατή υποβολή αιτήσεων από παρόχους στους οποίους έχει επιβληθεί κύρωση αποκλεισμού από το πρόγραμμα, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο άρθρ 15 της υπ’ αριθμ. 55349/2022 (Β’ 2993) ΚΥΑ, όπως εξειδικεύτηκαν στην εκδοθείσα κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρ. 6 αυτής υπ’ αριθμ. 6/2022 Δημόσια Πρόσκληση.

Κυρώσεις για παράβαση των όρων σύμβασης

Με απόφαση του Δ.Σ. της ΔΥΠΑ, η παράβαση των όρων του προγράμματος από τους δικαιούχους και τους παρόχους, εκτός της διακοπής της επιδότησης, μπορεί να επιφέρει τον αποκλεισμό τους από το πρόγραμμα, όπως η Δημόσια Πρόσκληση ορίζει, ή την επιβολή προστίμου, ως εξής:

Για δικαιούχους: από το διπλάσιο της συνολικής αξίας των επιταγών του δικαιούχου/ωφελουμένων που έχει στην κατοχή του έως 500€.

Για παρόχους: από το δεκαπλάσιο της συνολικής αξίας κάθε επιταγής για την οποία σημειώνεται παράβαση και έως 10.000€.

Στην περίπτωση που η Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού - Ακτοπλοϊκής Μετακίνησης δεν συσχετίζεται τοπικά ή και χρονικά με την Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού Διαμονής σε Τουριστικά Καταλύματα, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρ. 10 της παρούσας, ο δικαιούχος οφείλει να επιστρέψει στην ΔΥΠΑ το ποσό της επιδότησης που καταβάλλεται στον Πάροχο Ακτοπλοϊκών Εισιτηρίων, με απόφαση του Δ.Σ. της ΔΥΠΑ.

Ποσά που υποβλήθηκαν σε παρόχους για την επιδότηση ανοικείως λαβόντων την παροχή αναζητούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα από τους κατόχους των επιταγών.

Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα διαρκεί 12 μήνες, ενώ η διάρκεια διαμονής των δικαιούχων – ωφελουμένων ορίζεται από μία (1) έως έξι (6) διανυκτερεύσεις.

Το ύψος της οικονομικής αξίας της επιταγής που αποτελεί την επιδότηση του δικαιούχου και των ωφελουμένων του για τη διαμονή τους σε τουριστικά καταλύματα, είναι ανάλογο με την περιοχή, τον τύπο, την περίοδο και την κατηγορία του τουριστικού καταλύματος.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

– εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή

– ασφαλισμένοι στον e-EΦΚΑ στην επαγγελματική τους κατηγορία με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της ΔΥΠΑ οποτεδήποτε στο διάστημα από 01/01/2022 έως την προηγουμένη της λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή

– άνεργοι με συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας τουλάχιστον τριών μηνών κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.

Το εισόδημα των δικαιούχων όλων των κατηγοριών δεν πρέπει να ξεπερνά τα 30.000 ευρώ, εκτός αν πρόκειται για μακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι, αν είναι άγαμοι, πρέπει να έχουν εισόδημα έως 16.000 ευρώ, έως 24.000 ευρώ, αν είναι έγγαμοι, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο ή, αν είναι μονογονείς έως 27.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο, μετά το πρώτο.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr), με τους κωδικούς TAXISnet, εδώ.

Συγκεκριμένα η διαδρομή είναι: Αρχική – Εργασία και ασφάλιση – Αποζημιώσεις και Παροχές – Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού (ΔΥΠΑ).

Η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ των ενδιαφερόμενων δικαιούχων έως τις 05/06/2023 και ώρα 23:59, οπότε θα παραμείνει ανοιχτή για όλα τα ψηφία ΑΦΜ, ως εξής:

Τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ: 1,2 – Ημερομηνία υποβολής αίτησης: 30/05/2023

Τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ: 3,4 – Ημερομηνία υποβολής αίτησης: 31/05/2023

Τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ: 5,6 – Ημερομηνία υποβολής αίτησης: 01/06/2023

Τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ: 7,8 – Ημερομηνία υποβολής αίτησης: 02/06/2023

Τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ: 9,0 – Ημερομηνία υποβολής αίτησης: 03/06/2023

Όλα τα ψηφία – Ημερομηνία υποβολής αίτησης: 04 & 05/06/2023

Τι αναφέρει η ανακοίνωση

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η επιλογή των δικαιούχων βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων κριτηρίων (ΑμεΑ, μονογονέας, αριθμός παιδιών, εισόδημα), με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) της ΔΥΠΑ.

Σημειώνεται ότι δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εργαζόμενοι και άνεργοι που επιδοτούνται για τη συμμετοχή τους σε πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού οποιουδήποτε άλλου φορέα για την ίδια περίοδο.

Τα δικαιολογητικά που αφορούν στις προϋποθέσεις συμμετοχής ή στη μοριοδότηση των δικαιούχων αναζητούνται αυτεπάγγελτα.

Σε όσες περιπτώσεις απαιτούνται δικαιολογητικά, λόγω μη δυνατότητας αυτεπάγγελτης αναζήτησης, αυτά επισυνάπτονται στις αιτήσεις.

Δεν μπορούν να συμμετάσχουν
Σημειώνεται ότι δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εργαζόμενοι και άνεργοι που επιδοτούνται για τη συμμετοχή τους σε πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού οποιουδήποτε άλλου φορέα για την ίδια περίοδο.

Τα δικαιολογητικά που αφορούν στις προϋποθέσεις συμμετοχής ή στη μοριοδότηση των δικαιούχων αναζητούνται αυτεπάγγελτα. Σε όσες περιπτώσεις απαιτούνται δικαιολογητικά λόγω μη δυνατότητας αυτεπάγγελτης αναζήτησης, αυτά επισυνάπτονται στις αιτήσεις

Διαβάστε επίσης:

Κοινωνικός τουρισμός: Ξεκινούν οι αιτήσεις για τις 300.000 επιταγές – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Κοινωνικός Τουρισμός: Από αύριο οι αιτήσεις για 300.000 επιταγές της ΔΥΠΑ

Κοινωνικός τουρισμός: Αντίστροφη μέτρηση για τα 300.000 Voucher – Όλες οι πληροφορίες