ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Έβρος: Απεγκλωβίστηκαν οι 91 μετανάστες από τη νησίδα

evros
evros-news.gr

Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχήςκαι Ταυτοποίησης με τουριστικά λεωφορεία

Ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Κυριακής η μεγάλη και συντονισμένη επιχείρηση της Ελλάδας, στην οποία συμμετείχαν συνοριοφύλακες, ΕΜΑΚ και FRONTEX για τον απεγκλωβισμό και τη διάσωση δεκάδων μεταναστών που εγκαταλείφθηκαν επί τουλάχιστον τρεις ημέρες σε νησίδα στην περιοχή Μαρασιά του Έβρου.

Οι απεγνωσμένες προσπάθειες των μεταναστών και οι εκκλήσεις τους για βοήθεια συγκλόνισαν, καθώς αναμεσά τους βρίσκοταν πολλά γυναικόπαιδα, ενώ οι προμήθειές τους σε νερό και τρόφιμα είχαν εξαντληθεί

Η ελληνική πλευρά κινητοποιήθηκε άμεσα, όταν οι μετανάστες βρέθηκαν εντός της επικράτειας.

Άνδρες της ΕΜΑΚ με βάρκες μετέφεραν τους μετανάστες, οι οποίοι εν συνεχεία επιβιβάστηκαν σε τουριστικά λεωφορεία με προορισμό το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Το χρονικό

Προηγήθηκε ένα θρίλερ, καθώς αρχικά οι μετανάστες βρίσκονται σε χώρο λίγο πιο πέρα από την περιοχή της Βύσσας, με τα 2/3 της νησίδας να αποτελούν τουρκική επικράτεια και το 1/3 ελληνική, όπως μετέδωσε το Newsbomb.gr.

Οι καταιγιστικές εξελίξεις προκάλεσαν την παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης η οποία σε ανακοινωσή της επιβεβαίωσε το περιστατικό, σημειώνοντας: «Οι ελληνικές αρχές προβαίνουν στις αναγκαίες ενέργειες, ώστε με σεβασμό στο εθνικό, ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο, να αποτραπεί κάθε αντικανονική είσοδος αλλοδαπού στη χώρα».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τις τελευταίες ημέρες, η χαμηλή στάθμη των υδάτων του ποταμού Έβρου ευνοεί την παράνομη διέλευση μεταναστών, με χρησιμοποίηση νησίδων που εμπίπτουν και στην ελληνική και την τουρκική επικράτεια. Σε μια τέτοια νησίδα, ογδόντα περίπου μετανάστες κατέληξαν στο ελληνικό τμήμα.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει απευθυνθεί στην τουρκική κυβέρνηση, που ορκίστηκε χθες, για τον συντονισμό των συνοριακών αρχών και την αποτροπή παράνομων διελεύσεων» καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχετικές ειδήσεις