ΕΛΛΑΔΑ

Ναυάγιο μεταναστών στην Πύλο: Στους 78 οι νεκροί, συνεχίζεται η επιχείρηση διάσωσης

Ναυάγιο μεταναστών στην Πύλο: Στους 78 οι νεκροί, συνεχίζεται η επιχείρηση διάσωσης
EUROKINISSI

Πύλος: Συνεχίζεται η μεγάλη επιχείρηση διάσωσης των μεταναστών που ναυάγησαν στα ανοικτά. Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 78 νεκροί, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για εκατοντάδες επιβαίνοντες στο σκάφος που ανατράπηκε.

Διαστάσεις τραγωδίας λαμβάνει το ναυάγιο στην Πύλο, όπου αλιευτικό σκάφος ανατράπηκε στα ανοικτά ενώ μετέφερε μετανάστες. Η επίσημη ενημέρωση αναφέρει πως μέχρι τώρα έχουν ανασυρθεί 78 νεκροί, ενώ διασώθηκαν 104 άτομα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στο σκάφους επέβαιναν περίπου 700 άτομα, κάτι που σημαίνει ότι η επιχείρηση διάσωσης αναμένεται να δώσει ακόμα μεγαλύτερους αριθμούς. Στόχος, προφανώς, είναι να αυξηθεί ο αριθμός των διασωθέντων.

Οι μετανάστες που έχουν ανασυρθεί ζωντανοί από τη θάλασσα, μεταφέρονται στο λιμάνι της Καλαμάτας όπου υπάρχει πολύ μεγάλη κινητοποίηση.

Οι περισσότεροι μεταφέρθηκαν με μία πολυτελή θαλαμηγό η οποία τους μετέφερε μέχρι το σημείο όπου ήταν σε επιφυλακή το ΕΚΑΒ, η Πυροσβεστική και η Αστυνομία. Στο σημείο βρίσκεται και κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού έτσι ώστε να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν γίνει ήδη 22 διακομιδές ενώ είναι σε εξέλιξη η διαλογή από το Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών του ΕΚΑΒ (ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ) που έχει βρεθεί στο σημείο.

Το υπουργείο Υγείας έδωσε, επίσης, εντολή και στο σημείο μεταβαίνει ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, για να συντονίσει την επιχείρηση.

Οι φωτογραφίες από το λιμάνι της Καλαμάτας με την αποβίβαση των διασωθέντων μεταναστών από θαλαμηγό που βρέθηκε πλησίον του σημείου του ναυαγίου και συνέδραμε στη διάσωσή τους αποτυπώνουν τον πόνο, τη δυστυχία και την απελπισία των ανθρώπων αυτών.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, ένα σκάφος C-130 και ένα ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού.

«Τουλάχιστον 400 οι επιβαίνοντες στο ναυάγιο» λέει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης του ΟΗΕ

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα προχώρησε σε δηλώσεις μέσω της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης Twitter για το ναυάγιο των μεταναστών στην Πύλο που συγκλονίζει όλους μας.

«Είναι αποκαρδιωτικό. Ανασύρθηκαν 41 πτώματα & φόβοι ότι εκατοντάδες άλλοι μπορεί να αγνοούνται σε ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου στην Ελλάδα» αναφέρει σε ανάρτηση της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.

«Τέτοιοι τραγικοί θάνατοι στη θάλασσα μπορούν να αποφευχθούν. Χρειαζόμαστε περισσότερα ασφαλή μονοπάτια για τους ανθρώπους που αναγκάζονται να φύγουν. Δεν πρέπει να αφήνονται με αδύνατες επικίνδυνες για τη ζωή επιλογές», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης του ΟΗΕ εξέφρασε, επίσης, φόβους για το γεγονός ότι μέσα στο πλοίο που ναυάγησε ανοιχτά της Πύλου επέβαιναν εκατοντάδες ακόμη άτομα. Αναφέρει ότι μέχρι στιγμής 104 επιζώντες μεταφέρθηκαν στην ακτή, ενώ 32 σοροί ανασύρθηκαν.

«Οι προσπάθειες έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται και φοβόμαστε ότι χάθηκαν περισσότερες ζωές. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πλοίο επέβαιναν έως και 400 άτομα», τονίζει.

Μάλιστα, σημειώνει ότι με αφορμή την τραγωδία στο Αιγαίο ενισχύεται η επείγουσα ανάγκη για συγκεκριμένη, συνολική δράση από τα κράτη για να σωθούν ζωές στη θάλασσα και να μειωθούν τα επικίνδυνα ταξίδια επεκτείνοντας ασφαλείς και τακτικές οδούς μετανάστευσης.

Μεταβαίνει στην Καλαμάτα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μεταβαίνει στην Καλαμάτα, στο σημείο όπου μεταφέρονται οι διασωθέντες από το τραγικό ναυάγιο που έγινε ανοιχτά της Πύλου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αναμένεται να είναι στην Καλαμάτα περίπου στις 16:00 της Τετάρτης, μετά το πολύνεκρο ναυάγιο με αλιευτικό σκάφος ανοιχτά της Πύλου.

Επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό και αναβολή της εκδήλωσης στην Πάτρα λόγω Πύλου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά, για την τραγωδία με τους μετανάστες στην Πύλο ενώ ακύρωσε την προεκλογική του εκδήλωση στην Πάτρα.

Σε τραγωδία με δεκάδες νεκρούς εξελίσσεται το ναυάγιο με τους μετανάστες στην Πύλο. Μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης (14/6), είχαν ανασυρθεί 59 νεκροί μετανάστες, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αριθμός δυστυχώς θα αυξηθεί.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά, προκειμένου να ενημερωθεί για τις συνθήκες του τραγικού ναυαγίου σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου και για την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Λόγω του τραγικού ναυαγίου, η προγραμματισμένη για σήμερα προεκλογική συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας στην Πάτρα με ομιλητή τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναβάλλεται.

Επικοινωνία Τσίπρα - Σαρμά για το ναυάγιο στην Πύλο

Για «ανθρώπινη τραγωδία» και «στιγμή που πρέπει να προτάξουμε ανθρωπιά», έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, σε ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, σχολιάζοντας το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο.

«Όσο περνάνε τα λεπτά, αυξάνονται οι νεκροί στο ναυάγιο νοτιοδυτικά της Πύλου. Πρόκειται για μία ανθρώπινη τραγωδία, η οποία αποτυπώνει με τον πιο θλιβερό τρόπο την απελπισία όσων αναζητούν άσυλο στην Ευρώπη. Η στιγμή απαιτεί να προτάξουμε την ανθρωπιά και να σταθούμε δίπλα στους επιζήσαντες του ναυαγίου, εντείνοντας παράλληλα κάθε προσπάθεια εντοπισμού των αγνοουμένων. Επικοινώνησα πριν από λίγο με τον Υπηρεσιακό Πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά, προκειμένου να ενημερωθώ για τις συνθήκες της τραγωδίας. Ήδη κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με επικεφαλής την Αθηνά Λινού και τον Αλέξη Χαρίτση είναι στην περιοχή».

Σχετικές ειδήσεις