ΕΛΛΑΔΑ

Επικίνδυνα τα ηλεκτρικά πατίνια - Τι προβλέπει ο ΚΟΚ

Επικίνδυνα τα ηλεκτρικά πατίνια - Τι προβλέπει ο ΚΟΚ

Τι προβλέπεται βάσει του ΚΟΚ για τα ηλεκτρικά πατίνια 

«Δικάβαλο», χωρίς κράνη και παραβίαση του STOP ήταν οι παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας στις οποίες υπέπεσαν δύο 15χρονοι έφηβοι που επέβαιναν σε ηλεκτρικό πατίνι, με αποτέλεσμα να παρασυρθούν από Ι.Χ. όχημα στην περιοχή της Καλαμάτας και να τραυματιστούν.

Η 15χρονη οδηγός, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση στο νοσοκομείο της Καλαμάτας ενώ ο συνομήλικος φίλος της έχει διακομισθεί στο ΚΑΤ όπου βρίσκεται διασωληνωμένος στην εντατική με κάταγμα κρανίου, αιμάτωμα στο κεφάλι και πολλά θλαστικά τραύματα, αλλά ευτυχώς βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση και δείχνει να διαφεύγει τον κίνδυνο.

Το σοκαριστικό περιστατικό

Οπως φαίνεται στα πλάνα του βίντεο που κάνει το γύρο του Διαδικτύου, τα δύο παιδιά παραβιάζουν το STOP στη διασταύρωση των οδών Κρήτης και Εθνικού Σταδίου στην πόλη της Καλαμάτας, όταν διερχόμενο αυτοκίνητο δεν προλαβαίνει να αντιδράσει, συγκρούεται μαζί τους και τα εκσφενδονίζει. Η πινακίδα του STOP είναι κρυμμένη πίσω από δέντρα, ωστόσο οδηγός μοτοσικλέτας που προπορεύεται σταματάει στην οδική σήμανση για να περάσουν τα αυτοκίνητα που έχουν προτεραιότητα. Το περιστατικό συνέβη γύρω στις 20:30 το βράδυ της Τρίτης.

«Πονάω αρκετά. Εμένα μου πονάνε πάρα πολύ τα πλευρά μου, το πόδι μου, πίσω στην πλάτη και δυσκολεύομαι να στρίψω», λέει στο MEGA η 15χρονη. «Πηγαίναμε εκεί καλά, ήταν ένα μηχανάκι μπροστά μας και πέρασε το μηχανάκι και του κάνω του φίλου μου “δεν περνάει κανείς”, περνάω και εγώ και μας παίρνει σβάρνα το αμάξι. Εγώ εκεί πέρα, όταν μας πήρε σβάρνα, είχα τις αισθήσεις μου, μετά τις έχασα και άρχισα να μη θυμάμαι τίποτα. Μετά δεν θυμάμαι τι έγινε», προσθέτει.

Τι προβλέπει ο ΚΟΚ για τα ηλεκτρικά πατίνια

Το 2021, με το Νόμο 4784, τροποποιήθηκαν διατάξεις του ΚΟΚ και εισήχθη ένας νέος όρος για κατηγορία οχήματος τα Ελαφριά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα. Σε αυτά τα οχήματα περιλαμβάνονται τα ηλεκτρικά πατίνια, τα ηλεκτρικά τροχοπέδιλα, οι ηλεκτρικές τροχοσανίδες, τα hoverboard, καθώς και τα ηλεκτροκίνητα αμαξίδια για άτομα με αναπηρία. Με τον εν λόγω νόμο ορίσθηκαν κανόνες που αφορούν στην εισαγωγή και τις τεχνικές προδιαγραφές των οχημάτων αυτών, στην κυκλοφορία, αλλά και τις διοικητικές κυρώσεις που επιβάλλονται στις περιπτώσεις που ο οδηγός δεν συμμορφώνεται με τον ΚΟΚ. Ειδικότερα:

  • Η μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα είναι τα 25 χλμ./ώρα.
  • Οι χρήστες ηλεκτρικών πατινιών και λοιπών ΕΠΗΟ δεν επιτρέπεται να κινούνται σε οδούς που έχουν όριο ταχύτητας πάνω από 50 χλμ./ώρα. Ετσι, τα ηλεκτρικά πατίνια απαγορεύεται να κινούνται σε επαρχιακές οδούς, στις μεγάλες λεωφόρους, σε οδούς ταχείας κυκλοφορίας.
  • Οι χρήστες απαγορεύεται να έχουν ακουστικά στα αφτιά τους και φυσικά να μιλάνε στο κινητό τηλέφωνο, παρά μόνο με ανοικτή ακρόαση.
  • Απαγορεύεται η μεταφορά δεύτερου ατόμου.
  • Αν η μέγιστη ταχύτητά τους είναι 6 χλμ./ώρα, θεωρούνται και κυκλοφορούν ως πεζοί και επιτρέπεται η οδήγησή τους σε άτομα άνω των 12 ετών.
  • Αν έχουν ταχύτητα από 6 έως 25 χλμ./ώρα, θεωρούνται και κυκλοφορούν ως ποδήλατα. Επιτρέπεται η οδήγησή τους από 15 ετών και άνω.
  • Αν υπάρχουν ποδηλατοδρόμοι, υποχρεούνται να κινούνται στους ποδηλατοδρόμους. Διαφορετικά, οι οδηγοί υποχρεούνται να χρησιμοποιούν το δεξί άκρο του οδοστρώματος.
  • Τη νύκτα είναι υποχρεωτική η χρήση ειδικού αντανακλαστικού γιλέκου.
  • Πρέπει να είναι εφοδιασμένα με κουδούνι, λευκό ή κίτρινο φως μπροστά και κόκκινο αντανακλαστικό φως πίσω.
  • Οι οδηγοί τους πρέπει να φορούν κράνος.
  • Σε χώρους που κυκλοφορούν πεζοί, οι οδηγοί των ΕΠΗΟ υποχρεούνται να κινούνται με ταχύτητα ανάλογη των πεζών και να τους παραχωρούν προτεραιότητα.
  • Οταν δημιουργείται εμπόδιο ή κίνδυνος, οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να οδηγούν τα ηλεκτρικά οχήματα βαδίζοντας.