ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Αίτημα να κηρυχθεί ο δήμος Θέρμης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Θεσσαλονίκη: Αίτημα να κηρυχθεί ο δήμος Θέρμης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Θεσσαλονίκη: Αίτημα να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας οι περιοχές οι οποίες επλήγησαν από την ισχυρή νεροποντή της 17ης Ιουνίου υποβάλλει ο δήμος Θέρμης.

Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη η οποία έγινε νωρίς σήμερα το πρωί και αφού είχε προηγηθεί και νέα αυτοψία στις πληγείσες περιοχές. Στη σύσκεψη υπό τον δήμαρχο Θεόδωρο Παπαδόπουλο συμμετείχαν οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι Πολιτικής Προστασίας Κωνσταντίνος Κουγιουμτζίδης, Τεχνικών Υπηρεσιών Σπύρος Γαντάς, Αυτεπιστασίας Βασίλης Μουστάκας και ο προϊστάμενος του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Δημήτρης Καρακύριος.

Όπως αναφέρει το voria.gr, από τις αυτοψίες οι οποίες έγιναν χθες Κυριακή 18 Ιουνίου, αλλά και σήμερα Δευτέρα, προέκυψε ότι η περιοχή η οποία επλήγη περισσότερο από την ισχυρή νεροποντή είναι αυτή του Φράγματος Θέρμης. Οι ζημιές εντοπίζονται σε τρία τεχνικά και σε περιοχές κατά μήκος του ρέματος το οποίο κατεβάζει μεγάλο όγκο νερού από την περιοχή του Χορτιάτη.

Ειδικότερα, έχει καταστραφεί πλήρως ένα γεφυράκι ενώ άλλα δύο έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Καταστράφηκε επίσης ο υπερχειλιστής του Φράγματος με αποτέλεσμα τα νερά να πλημμυρίσουν τις γύρω περιοχές, προκαλώντας ζημίες σε δρόμους και ιρλανδικές διαβάσεις.

Χθες Κυριακή, ο δήμος Θέρμης απέστειλε στην αρμόδια διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας την πρώτη έκθεση αποτίμησης των ζημιών και σήμερα Δευτέρα αποστέλλεται και η δεύτερη, περισσότερο λεπτομερής έκθεση αποτίμησης, μετά και τη νέα αυτοψία που έγινε στις πληγείσες περιοχές. Πρώτο μέλημα του δήμου είναι να γίνει καθαρισμός των περιοχών κατά μήκος του ρέματος, από τα φερτά υλικά τα οποία μετέφερε το ορμητικό νερό. Παράλληλα ξεκινούν άμεσα οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών. Προς το σκοπό αυτό ο δήμος έχει ζητήσει από τη διεύθυνση πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας τη χορήγηση ειδικών μηχανημάτων, απαραίτητων γι’ αυτές τις εργασίες καθαρισμού και αποκατάστασης.

Στο αίτημα για κήρυξη των περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας περιλαμβάνονται και τα Βασιλικά όπου επίσης σημειώθηκαν καταστροφές σε ρέματα, αγροτικές καλλιέργειες και θερμοκήπια, ενώ υπήρξαν και μεμονωμένες περιπτώσεις εισροής υδάτων σε κατοικίες και αγροικίες.

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος τονίζει ότι «από τις πρώτες κιόλας ώρες που ξέσπασε η ισχυρή νεροποντή τα ξημερώματα του Σαββάτου 17 Ιουνίου τα συνεργεία του δήμου βρέθηκαν σε όλα τα σημεία στα οποία παρουσιάστηκαν τα σοβαρότερα προβλήματα. Με τη βοήθεια των υπαλλήλων του δήμου, της ΔΕΥΑΘ, των εθελοντών Πολιτικής Προστασίας, καθώς και της ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής έγιναν παρεμβάσεις ώστε να περιοριστούν οι ζημίες από τα ορμητικά νερά σε σπίτια και καλλιέργειες, ενώ αποκλείστηκαν δρόμοι και διαβάσεις που κρίθηκαν επικίνδυνες. Ευτυχώς δεν είχαμε κάποιο σοβαρό περιστατικό που να αφορά κίνδυνο ανθρώπινης ζωής, και σε μία περίπτωση που υπήρξε εγκλωβισμός ενός αυτοκινήτου σε μία ιρλανδική διάβαση στην περιοχή του Φράγματος, παρενέβησαν αμέσως οι αντιδήμαρχοι που ήταν εκεί και οι εθελοντές πολιτικής προστασίας του δήμου και απεγκλώβισαν την οδηγό, ενώ ρυμούλκησαν και το αυτοκίνητο».

Ο κ. Παπαδόπουλος υπογραμμίζει ότι «επειδή η έκταση των ζημιών είναι μεγάλη καταθέτουμε αίτημα για να κηρυχθούν οι πληγείσες περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας ώστε να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες αποκατάστασης, αλλά και για να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι οι οποίοι εκτιμώνται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Θέλω για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω όλους τους εργαζόμενους του δήμου αλλά και τους εθελοντές που μας βοήθησαν να αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη κατάσταση, καθώς και την ΕΜΑΚ, την Πυροσβεστική και τους ιδιώτες που επίσης συνεισέφεραν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων».

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: Με ρόπαλα χτύπησαν 30χρονη τα πεθερικά της - «Παραλίγο να με σκοτώσουν»

Κρήτη: Ναυαγοσώστης έσωσε άντρα που έχασε τις αισθήσεις του ενώ κολυμπούσε

Κως: «Θέλω να συναντηθώ με αυτόν, να τον τελειώσω» - Ξεσπά ο αδερφός της Αναστάζια για τον θάνατο