ΕΛΛΑΔΑ

Αυτός είναι ο «Βάιος», ο πιο ταξιδιάρης αετός της Ελλάδας

Αυτός είναι ο «Βάιος», ο πιο ταξιδιάρης αετός της Ελλάδας

Ο νεαρός Σπιζαετός έχει διανύσει 24.000 χλμ και έχει επισκεφθεί 21 χώρες

Ο «Βάιος» είναι μόλις τριών ετών και έχει επισκεφθεί συνολικά 21 χώρες, διανύοντας πάνω από 24.000 χιλιόμετρα.Πολυταξιδεμένος και ακούραστος. Ο νεαρός Σπιζαετός από τη Νότια Άνδρο, σημείωσε τη μεγαλύτερη διασπορά που έχει ποτέ καταγραφεί στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE Bonelli East Med.

Ο «Βάιος» γεννήθηκε το Μάρτιο του 2021 στη νότια Άνδρο, σε φωλιά που παρακολουθείται στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE Bonelli East Med. Νεοσσός ακόμα, ο “Βάιος” σημάνθηκε με δορυφορικό πομπό και δύο μήνες μετά άφησε το Αιγαίο για να εξερευνήσει τον κόσμο, ακολουθώντας αυτό το ακαταμάχητο ένστικτο που έχουν όλοι οι νεαροί Σπιζαετοί.

Πρώτα κατευθύνθηκε βορειοδυτικά και, αφού διέσχισε όλες σχεδόν τις χώρες των Βαλκανίων, έφτασε στην Αυστρία. Εκεί τον περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη καθώς, κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας έπεσε κουρασμένος σε ένα χωράφι.

Ωστόσο, στάθηκε τυχερός, αφού παρατηρητές πουλιών που ακολουθούσαν κάθε κίνηση του σπάνιου για τη χώρα τους αρπακτικού, τον εντόπισαν και τον μετέφεραν σε ένα Κέντρο Περίθαλψης.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, σε λίγες ημέρες ήταν και πάλι στους αιθέρες ενώ τα επόμενα πιο μακρινά ταξίδια του τον πήγαν ως τη Ρωσία αλλά και την εμπόλεμη Ουκρανία. Στο 3ο πλέον έτος της ζωής του, ο “Βάιος” έχει επισκεφθεί συνολικά 21 χώρες, έχοντας διανύσει πάνω από 24.000 χιλιόμετρα.

Όπως αναφέρουν οι συμμετέχοντες στο Πρόγραμμα LIFE Bonelli East Med, οι Σπιζαετοί ενηλικιώνονται στο 4ο έτος της ζωής τους και όσο πλησιάζουν προς αυτό μειώνουν σταδιακά τις περιπλανήσεις τους και διαλέγουν μια επικράτεια ως μόνιμο τόπο εγκατάστασής τους. Ο «Βάιος» αν και πλησιάζει στην ενηλικίωσή του, ως ανήσυχο πνεύμα δεν αποκλείεται να συνεχίσει να εκπλήσσει τους επιστήμονες με ένα ακόμα μεγάλο ταξίδι.

Στόχος του Προγράμματος LIFE Bonelli East Med είναι να αντιμετωπίσει τις πιο κρίσιμες απειλές του Σπιζαετού στην Ελλάδα και την Κύπρο, μέσω της εφαρμογής στοχευμένων δράσεων διατήρησης και τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού διεθνούς δικτύου διατήρησής του στις χώρες υλοποίησης του έργου, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μέσω της εφαρμογής δράσεων σε 22 περιοχές του Δικτύου NATURA2000. Συντονιστής του έργου είναι το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Σχετικές ειδήσεις