ΕΛΛΑΔΑ

Καύσωνας Κλέων: Σε εξέλιξη η σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία - Πότε θα αποκλιμακωθεί το κύμα ζέστης

Καύσωνας Κλέων: Σε εξέλιξη η σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία - Πότε θα αποκλιμακωθεί το κύμα ζέστης

Σε εγρήγορση τίθεται ο κρατικός μηχανισμός εν όχει του καύσωνα Κλέων - Ξεκίνησε η σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 11 το πρωί η ευρεία διυπουργική σύσκεψη των συναρμόδιων φορέων του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η οποία συγκλήθηκε λόγω της έλευσης του καύσωνα «Κλέων».

Την σύσκεψη είχε προαναγγείλει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ενώ την επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης στο χθεσινό briefing.

Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σύσσωμος σε συναγερμό κι έτσι στη σύσκεψη θα συμμετέχουν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης, καθώς και οι ΓΓ Δημόσιας Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ελένη Γιώτη και ο Γενικός Διευθυντής Διεύθυνσης Υγείας του Υπουργείου Εργασίας Κωνσταντίνος Αγραπιδάς.

Στη σύσκεψη θα μετέχουν, επίσης, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος, ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, ο Διοικητής της ΕΜΥ Ταξίαρχος Μπαρσάκης Σπυρίδων, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αντώνιος Αυγερινός.

Σημειώνεται ότι αναλυτικα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα εξέδωσε και το υπουργείο Εργασίας. Συγκεκριμένα, απηύθυνε ισχυρή σύσταση προς τις επιχειρήσεις για μείωση ή και παύση εργασιών από τις 12:00 ως τις 17:00. «Είμαστε από πάνω. Θέλουμε οι εργαζόμενοί μας να είναι όλοι ασφαλείς αλλά και οι επιχειρήσεις να μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης.

Για εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και ειδικά στις περιπτώσεις έκθεσής τους σε επιβαρυντικές συνθήκες, συστήνεται, όπου αυτό είναι εφικτό από τη φύση της εργασίας, η δυνατότητα εξ αποστάσεως εργασίας, μέσω τηλεργασίας.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για την επάρκεια του συστήματος λόγω φόρτου από την χρήση κλιματιστικών.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας συστήνει στους πολίτες – και ιδιαίτερα στους χρόνια πάσχοντες – να παραμένουν σε κλιματιζόμενους χώρους και να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο. Επίσης συστήνεται η χρήση καπέλου και ελαφρού ντυσίματος, η συχνή ενυδάτωση και τα ελαφρά γεύματα όπως και η αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας.

Επίσης, ομάδες ειδικών του δήμου Αθηναίων που θα απαρτίζονται από κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές και ψυχολόγους θα είναι στον δρόμο για να βοηθήσουν τους άστεγους με γεύματα, δροσερό νερό και είδη πρώτης ανάγκης. Παράλληλα, σε λειτουργία θα τεθούν και ειδικά κλιματιζόμενες αίθουσες για την προστασία ευάλωτων ομάδων.

Το υπουργείο Πολιτισμού από την πλευρά του, αποφάσισε να τοποθετήσει σκίαστρα στην Ακρόπολη ενώ σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό θα διανέμει δωρεάν νερά στους επισκέπτες. Το ενδεχόμενο να υπάρξει διακοπής λειτουργίας του μουσείου και των επισκέψιμων χώρων για κάποιες ώρες, εξετάζεται.

Μαρουσάκης: Αποκλιμάκωση του καύσωνα από τις 20 Ιουλίου

«Δεν χρειάζεται πανικός» αναφέρει σε νεότερη ανάρτησή του για τον καύσωνα Κλέων ο μετεωρολόγος του ΟPEN Κλέαρχος Μαρουσάκης, ο οποίος προβλέπει γενικότερη αποκλιμάκωση των υψηλών θερμοκρασιών σε όλη τη χώρα από τις 20 Ιουλίου.

Ειδικότερα, σε ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης επισημαίνει ότι ο καύσωνας Κλέων καταφτάνει «φορτωμένος» με θερμοκρασίες που αναμένεται να «σκαρφαλώσουν» έως και τους 43 βαθμούς Κελσίου, εκτιμώντας ότι θα έχει διάρκεια έως την προσεχή Κυριακή (16.07.23), όταν και θα αρχίσει να σημειώνεται σταδιακή αποκλιμάκωση, η οποία θα εξελιχθεί περαιτέρω από την άλλη εβδομάδα.

«Ισχυρά κύματα ζέστης έχουμε αντιμετωπίσει αρκετές φορές στο παρελθόν. Μετά όμως και το φονικό κύμα καύσωνα (πραγματικού καύσωνα όμως), το 1987 η χώρα μας εμφανίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό θωρακισμένη. Αυτό αποδείχτηκε και στα διαδοχικά κύματα καύσωνα το 2021 που θύμισαν σε πολύ μεγάλο βαθμό την ένταση του καύσωνα του 1987. Ποιο ήταν το πρόβλημα το 2021 όμως; Οι καταστροφικές πυρκαγιές! Κι εκεί είναι που θα πρέπει να προσέξουμε στον μέγιστο βαθμό», αναφέρει ο μετεωρολόγος.

Αναλυτικά, η ανάρτηση του κ. Μαρουσάκη:

Με το ισχυρό κύμα ζέστης να βρίσκεται προ των πυλών της χώρας μας, φαίνεται να οδηγούμαστε προς το τέλος αυτής της εβδομάδας.

Ένα κύμα ζέστης για το οποίο μιλάμε κάμποσα 24ωρα σε βαθμό τέτοιο ώστε να νομίζουν αρκετοί ότι βρισκόμαστε ήδη σε συνθήκες καύσωνα.

Γι’ αυτό τον λόγο καλό είναι να ξεκαθαρίσουν κάποια σημεία του όλου θέματος γιατί πραγματικά διακρίνω έναν έντονο πανικό με όσους τουλάχιστον προσωπικά έρχομαι σε επικοινωνία.

1. Πρόκειται για ένα ισχυρό κύμα ζέστης το οποίο θα δώσει αρκετά υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες (μια ενδεικτική τιμή θα μπορούσε να είναι οι 41 με 43 βαθμοί κελσίου).

Ταυτόχρονα όμως εμφανίζονται και κάποια αισιόδοξα στοιχεία όπως:

– Οι θερμοκρασίες νωρίς το πρωί θα πέφτουν αρκετά με εξαίρεση τα μεγάλα αστικά κέντρα. Στον πρώτο μας χάρτη μπορείτε να έχετε μια γενική εικόνα για τις θερμοκρασίες που προβλέπονται νωρίς το πρωί του Σαββάτου, ενώ στον δεύτερο χάρτη μας τις μέγιστες για την ίδια ημέρα το μεσημέρι.

– Τα ποσά σχετικής υγρασίας θα κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα άρα και η δυσφορία. Σαφώς στα μεγάλα αστικά κέντρα θα είναι πιο επιβαρυμένη η κατάσταση μιας και οι θερμοκρασίες νωρίς το πρωί θα είναι σε υψηλά επίπεδα ιδιαίτερα από Παρασκευή και στη συνέχεια.

– Η διάρκεια αυτής της έντονης κατάστασης δεν δείχνει να είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Ήδη από την Κυριακή θα μπορούμε να μιλάμε για μια σταδιακή αποκλιμάκωση του έντονου αυτού φαινομένου η οποία θα εξελιχθεί περαιτέρω στις αρχές της άλλης εβδομάδας.

Η δυτική Ελλάδα παρόλα αυτά θα αντιμετωπίσει πιο υψηλές θερμοκρασίες μιας και θα βρίσκεται πιο κοντά στην πολύ θερμή αυτή αέρια μάζα, ενώ ταυτόχρονα δεν θα δέχεται την ευεργετική επίδραση του μελτεμιού.

– Σε γενικότερη απομακλιμάκωση της όλης κατάστασης φαίνεται να οδηγούμαστε προς τις 20 του μήνα, οπότε και η δυτική Ελλάδα να πάρει βαθιές ανάσες δροσιάς.

– Ένα επίσης θετικό σημείο είναι ότι μέχρι και τώρα δεν είχαμε αντιμετωπίσει κάποιο έντονο και οργανωμένο κύμα ζέστης. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει συσσωρευτεί μεγάλη ποσότητα θερμότητας σε κτίρια, τσιμέντα κτλ.

– Το μελτεμάκι μέσα στο Αιγαίο αλλά και τα ανατολικά ηπειρωτικά θα λειτουργήσει ευεργετικά όπως επίσης και ο μηχανισμός της θαλάσσιας αύρας, σε παραθαλάσσιες περιοχές, κάτι που φαίνεται και στον τελευταίο μας χάρτη.

2. Ισχυρά κύματα ζέστης έχουμε αντιμετωπίσει αρκετές φορές στο παρελθόν. Μετά όμως και το φονικό κύμα καύσωνα (πραγματικού καύσωνα όμως), το 1987 η χώρα μας εμφανίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό θωρακισμένη. Αυτό αποδείχτηκε και στα διαδοχικά κύματα καύσωνα το 2021 που θύμισαν σε πολύ μεγάλο βαθμό την ένταση του καύσωνα του 1987. Ποιο ήταν το πρόβλημα το 2021 όμως? Οι καταστροφικές πυρκαγιές! Κι εκεί είναι που θα πρέπει να προσέξουμε στον μέγιστο βαθμό.

Καλό υπόλοιπο ημέρας σε όλες και όλους!

Ο δεκάλογος των μέτρων προστασίας - Τα σημάδια θερμοπληξίας

Η Καθηγήτρια Θεραπευτικής, Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου συνοψίζει το δεκάλογο για την αποφυγή των επιπτώσεων στην υγεία από τον επερχόμενο καύσωνα.

1. Βρισκόμαστε σε χώρους σκιερούς και αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις.

2. Αποφεύγουμε τη βαριά σωματική εργασία και ντυνόμαστε με ελαφριά ρούχα. Χρησιμοποιούμε γυαλιά ηλίου και καπέλο.

3. Ελαχιστοποιούμε την χειρωνακτική εργασία σε εξωτερικούς χώρους.

4. Καταναλώνουμε πολύ νερό και ελαφριά γεύματα.

5. Αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνης ή ζάχαρης.

6. Δεν αφήνουμε ποτέ ένα παιδί ή ένα κατοικίδιο μέσα σε ένα αυτοκίνητο γιατί αναπτύσσονται γρήγορα υψηλές θερμοκρασίες στο εσωτερικό του.

7. Όταν έχουμε βρεθεί σε χώρο με υψηλή θερμοκρασία καλό είναι να ακολουθήσει ένα χλιαρό μπάνιο.

8. Η τηλε-εργασία μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερες δυνατότητες αποφυγής υψηλών θερμοκρασιών, που μπορεί να υπάρχουν ειδικά κατά τη μετακίνηση.

9. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται σε τρεις κατηγορίες: άτομα άνω των 60 ετών, βρέφη και άτομα με νοσηρότητες, που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή.

10. Επειδή υπάρχει ο κίνδυνος αφυδάτωσης και θερμοπληξίας, τα πρώτα επικίνδυνα σήματα ότι κάτι δεν πάει καλά είναι η αδυναμία, η ζαλάδα, η ναυτία και ο πονοκέφαλος, αλλά και ο πυρετός.

Τα επικίνδυνα συμπτώματα

- Αφυδάτωση: Με τον ιδρώτα χάνονται πολλά υγρά μαζί με απαραίτητα μέταλλα, όπως νάτριο και κάλιο. Χρειάζεται μετάβαση σε δροσερό μέρος και η λήψη ενός πόσιμου διαλύματος ενυδάτωσης, πχ με αλάτι και ζάχαρη. Οι σοβαρές περιπτώσεις χρειάζονται επείγουσα φροντίδα, συμπεριλαμβανομένων ενδοφλέβιων υγρών.

- Θερμοπληξία: Σε αυτή την περίπτωση, δεν μπορεί να ελεγχθεί η θερμοκρασία του σώματος. Το δέρμα γίνεται ζεστό και ξηρό. Το άτομο μπορεί να έχει γρήγορο σφυγμό, ναυτία και πονοκέφαλο. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις, κώμα και μπορεί να είναι απειλητική κατάσταση για τη ζωή.

- Ηλιακό έγκαυμα: Το γυμνό δέρμα καίγεται εάν εκτεθεί πολύ στον ήλιο, ειδικά σε υψηλές θερμοκρασίες. Μπορεί να γίνει κοκκινωπό, επώδυνο και ζεστό στην αφή. Εάν είναι σοβαρό το έγκαυμα, μπορεί να έχει φουσκάλες. Μακροπρόθεσμα, το ηλιακό έγκαυμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Η αποτροπή των ηλιακών εγκαυμάτων γίνεται με ρούχα, καπέλα και αντηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30.

«Οτιδήποτε προσέξουμε εκτός φυσιολογικού, καλό είναι να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό ή στον οικογενειακό γιατρό» συστήνει, τέλος, η κυρία Ψαλτοπούλου.

«Καμπανάκι» από το Γιάννη Καλλιάνο - «Δυστυχώς, ίσως είναι πιο ισχυρός ο καύσωνας»

Τα τελευταία δεδομένα από το σκηνικό του καιρού παρουσίασε σε ανάρτηση του ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, εν όψει του κύματος καύσωνα «Κλέων» που θα αρχίζει να επηρεάζει από αύριο, Τετάρτη, τη χώρα μας.

Συγκκριμένα ο μετεωρολόγος του MEGA εκτιμά ότι το κύμα ακραίας ζέστης μπορεί να απόδειχθεί πιο ισχυρό από ό,τι αναμενόταν.

Σύμφωνα με τονίδιο τα πρώτα 40άρια θα φανούν ήδη από την Τετάρτη και όσο πλησιάζουμε προς την Παρασκευή και το Σάββατο η κατάσταση θα γίνεται πιο αποπνικτική.

Η κορύφωση του καύσωνα θα βρει την Αθήνα με 43 και 44 βαθμούς Κελσίου και τη Θεσσαλονίκη με 41 και 42 βαθμούς.

Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια του καύσωνα, φαίνεται πως θα καταγραφούν υψηλές θερμοκρασίες και την επόμενη εβδομάδα, ενώ συνιστά μεγάλη προσοχή για τις ευπαθείς ομάδες.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Γιάννη Καλλιάνου:

ΔΥΣΤΥΧΩΣ Ο ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΠΙΘΑΝΩΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟΣ ΤΟΥ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟΥ

Ακόμα και αν, ειδικά την Παρασκευή, το Σάββατο και ίσως και την Κυριακή που θα κορυφωθεί ο καύσωνας, αναμέναμε θερμοκρασίες της τάξεως των 42-43°C στα ηπειρωτικά (και τοπικά και λίγο παραπάνω), φαίνεται τελικά και σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία ότι ο καύσωνας αυτός υπάρχει πιθανότητα να αποδειχθεί ακόμα πιο ισχυρός του αναμενόμενου.

ΤΕΤΑΡΤΗ 12/7 Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ

Την Τετάρτη η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 38-39°C και τοπικά ακόμη και τους 40°C στα ηπειρωτικά τμήματα. 40°C αναμένονται την Τετάρτη κυρίως σε πεδινές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, στο Βόρειο τμήμα του Έβρου, στο Θεσσαλικό κάμπο, σε πεδινά τμήματα της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας και ίσως σε περιοχές της Δυτικής Στερεάς πέριξ του Αγρινίου ή στον κάμπο της Αργολίδας.

Την Τετάρτη :

Αθήνα : 38°C, Θεσσαλονίκη : 37°CΗ

ΠΕΜΠΤΗ 13/7 ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΗ ΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ

Την Πέμπτη η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα άνοδο και θα αγγίξει στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της ηπειρωτικής χώρας ακόμα και τους 42-43°C. Οι θερμοκρασίες αυτές θα σημειωθούν τοπικά στην Κεντρική Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά αλλά και στην Ανατολική Πελοπόννησο.

Την Πέμπτη : Αθήνα : 40-41°C, Θεσσαλονίκη : 38-39°C

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ - ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ : ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ

Το τριήμερο, από την Παρασκευή 14/7 έως και την Κυριακή 16/7 φαίνεται ότι ο καύσωνας θα κορυφωθεί εφόσον η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο. Στην Κεντρική Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στο Βόρειο Έβρο, στη Στερεά Ελλάδα αλλά και στην Ανατολική Πελοπόννησο, τοπικά, θα σημειωθούν και θερμοκρασίες της τάξεως των 43-44°C ή και ακόμα πολύ τοπικά 45°C. Στις μεγαλουπόλεις δεν θα καταφέρνει η θερμοκρασία, ακόμη και τις νυχτερινές ώρες, να πέφτει κάτω από τους 29-30°C με αποτέλεσμα το αίσθημα της δυσφορίας να είναι αρκετά έντονο μιας και η σχετική υγρασία εκείνες τις ώρες είναι ιδιαίτερα ανεβασμένη.

Την Παρασκευή :Αθήνα : 42-43°C, Θεσσαλονίκη : 40-41°C

Το Σάββατο : Αθήνα : 43-44°C, Θεσσαλονίκη : 41-42°C

Την Κυριακή : Αναμένονται επίσης πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα, περίπου στα επίπεδα του Σαββάτου, ίσως ελάχιστα πιο χαμηλές. Και στη Νότια Κρήτη θα σημειωθούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες (άνω των 41-42°C).

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΕΜΜΟΝΗ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι για μεγάλο μέρος της επόμενης εβδομάδας οι συνθήκες καύσωνα θα διατηρηθούν. Επομένως υπάρχει σχετικά αυξημένη πιθανότητα ο καύσωνας αυτός που θα ξεκινήσει από την Τετάρτη 12 Ιουλίου να είναι παρατεταμένος με συνολική διάρκεια που ίσως να ξεπεράσει ακόμη και τις 8-9 ημέρες. Αυτό όμως είναι προς μελέτη και θα φανεί στα επόμενα τρεξίματα των προγνωστικών μοντέλων.

Οπλιστείτε με υπομονή διότι οι μέρες που θα έρθουν από την Τετάρτη και στη συνέχεια (και ιδιαίτερα από την Παρασκευή έως την Κυριακή) θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες.

Προσοχή στις ευπαθείς ομάδες, περιορίστε τις μετακινήσεις σας από τις 12.00 μέχρι τουλάχιστον τις 18.00 όλες τις επόμενες ημέρες.

ΥΓ : Έχουν έρθει και στο παρελθόν παρόμοιοι καύσωνες στην Ελλάδα.

Σχετικές ειδήσεις