ΕΛΛΑΔΑ

Στο καμίνι του «Κλέοντα» μπαίνει η Ελλάδα: Επί ποδός Πολιτική Προστασία, Πυροσβεστική και Αστυνομία

kaysonas
Photo: AΠΕ-ΜΠΕ

Αιτία του φαινομένου είναι αντικυκλώνας που προέρχεται από την έρημο Σαχάρα

Σε σκληρό και παρατεταμένο καύσωνα εισέρχεται η χώρα αρχής γενομένης από σήμερα Τετάρτη.

Αιτία του φαινομένου είναι αντικυκλώνας που σχηματίζεται στην έρημο Σαχάρα ο οποίος έχει αρχίσει να επεκτείνεται προς τα βόρεια.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, τις επόμενες ημέρες πολύ θερμές αέριες μάζες από την Αφρική θα καλύψουν τη Μεσόγειο.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του θερμού κύματος, είναι ότι θα επηρεάσει το σύνολο των 22 χωρών που βρέχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα, καθώς και τα Βαλκάνια.

Zωντανά η επέλαση του καύσωνα

Οι δύο φάσεις του φαινομένου – Έως και 44 βαθμοί το διήμερο Παρασκευή -Σάββατο

Ο ισχυρός καύσωνας που φτάνει στην Ελλάδα, εν δυνάμει είναι επικίνδυνος λόγω κυρίως της μεγάλης διάρκειας του.

Ο χάρτης που ακολουθεί αποτυπώνει τη θερμοκρασία σε υψόμετρο 1500 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας την Παρασκευή 14/07. Το ύψος των 1500 μέτρων χρησιμοποιείται στη μετεωρολογία για την παρακολούθηση της κίνησης θερμών και ψυχρών αερίων μαζών.

Η Τετάρτη (11/07) θα αρχίσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Σάκη Αρναούτογλου. Λίγα σύννεφα θα έχουμε στους ορεινούς όγκους στα ηπειρωτικά, τα οποία στα βορειοανατολικά δεν αποκλείεται να δώσουν κάποια παροδική μπόρα.

Το μεσημέρι αναμένεται να εμφανισθούν τα πρώτα «40άρια» σε αρκετές πεδινές ηπειρωτικές περιοχές μακριά από τη θάλασσα. Η Αττική θα έχει ηλιοφάνεια, οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις στα 3 με 4 μποφόρ, και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 24℃ με 38℃.

Στην Κεντρική Μακεδονία, θα επικρατήσει λιακάδα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι άνεμοι –με τη μορφή θαλάσσιας αύρας– θα πνέουν στα 3 με 4 μποφόρ, ενώ, η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 24℃ με 38℃.

Με ηλιοφάνεια θα κυλήσουν και οι υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας, ενώ, από την Παρασκευή (14/07) οι άνεμοι αλλάζουν σε περισσότερο βορειοδυτικούς, αυξάνοντας την πιθανότητα για την εκδήλωση πυρκαγιάς.

Όσο για την Παρασκευή και το Σάββατο ο καύσωνας κορυφώνεται με θερμοκρασίες ακόμα και 42 με 44 βαθμούς σε ευάλωτες στη ζέστη περιοχές.

Την Κυριακή πάντως ο βοριάς στο Αιγαίο θα ενισχυθεί σημαντικά και θα ρίξει λίγο τη θερμοκρασία στα ανατολικά. Προσοχή όμως, θα αυξηθεί πολύ ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

Πώς να προστατευθούμε από τον καύσωνα – Οδηγίες

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), το εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων που καλύπτει τις ακτές της Αφρικής και τη Δυτική και Κεντρική Μεσόγειο και συνοδεύεται από πολύ θερμές αέριες μάζες επεκτείνεται σταδιακά ανατολικότερα και προκαλεί συνθήκες καύσωνα από την Τετάρτη (12-7-2023) έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ο καύσωνας αυτός λαμβάνει την ονομασία CLEON και εντάσσεται στα Επικίνδυνα Καιρικά Φαινόμενα με διάρκεια τουλάχιστον έξι ημερών με θερμότερες ημέρες την Παρασκευή (14-7-2023) και το Σάββατο (15-7-2023).

Ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου και με απόφαση του Περιφερειάρχη θα απαγορεύεται η είσοδος σε πάρκα, δασικά οικοσυστήματα και περιοχές Natura. Η μη συμμόρφωση με την οδηγία αυτή επιφέρει πρόστιμο 300 ευρώ.

«Θύμα» του καύσωνα «Κλέωνα» θεωρείται βέβαιο ότι θα πέσει ακόμα και η Ακρόπολη, αφού η υπουργός Πολιτισμού άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να κλείσει. Το ίδιο θα ισχύει και για άλλους αρχαιολογικούς χώρους ανάλογα με την αύξηση της θερμοκρασίας.

«Θα διανέμουμε παγωμένο μεταλλικό νερό σε τουρίστες και Έλληνες, φυλλάδια με οδηγίες προφύλαξης από τον καύσωνα στα αγγλικά και βέβαια θα παρέχουμε πρώτες βοήθειες με τις δύο κινητές μας μονάδες και με τις νοσηλεύτριες» ανέφερε η υπεύθυνη επικοινωνίας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Μαρίνα Σταμάτη.

Οι ελπίδες για λίγη δροσιά τις νύχτες πάνε περίπατο αφού σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, οι θερμοκρασίες δεν θα πέφτουν κάτω από τους 27 βαθμούς στα αστικά κέντρα.

Οδηγίες και συστάσεις προς τους πολίτες έχουν ανακοινώσει τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας όπως και αρκετοί δήμοι της χώρας.

Φλέγεται η νότια Ευρώπη

Το κύμα του καύσωνα δεν αφορά μόνον την Ελλάδα μας αλλά ευρύτερες περιοχές της Μεσογείου και είναι ενδεικτικό της βίαιης κλιματικής αλλαγής.

Χιλιάδες τουρίστες -και προετοιμάζονται για καυτές θερμοκρασίες αυτή την εβδομάδα στη Μεσόγειο, αφού ο αντικυκλώνας που σχηματίζεται στην έρημο Σαχάρα με την ονομασία Κέρβερος (Cerberus) έχει αρχίσει να επεκτείνεται προς τα βόρεια.

Σαρδηνία και Σικελία προβλέπεται να φέρουν το μεγαλύτερο βάρος, με τις θερμοκρασίες να αγγίζουν σχεδόν το ρεκόρ των 48°C.

Οι θερμοκρασίες στη Μεσόγειο, ως σύνολο, πλησιάζουν σε επίπεδα ρεκόρ. Το προηγούμενο υψηλό ρεκόρ των 48,8 C κατεγράφη στη Φλορίντια της Σικελίας στις 11 Αυγούστου 2021.

Η Ευρώπη είναι η ήπειρος που θερμαίνεται πιο γρήγορα στον πλανήτη, λένε οι ειδικοί και μάλιστα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία παρακολούθησης του κλίματος Copernicus πρόσφατα γνωστοποίησε ότι η περασμένη εβδομάδα ήταν πιθανότατα η πιο καυτή από τότε που ξεκίνησαν οι σχετικές καταγραφές πίσω στα 1940.

Η θερμοκρασία αναμένεται να ανέλθει στους 45 βαθμούς στη νότια Ισπανία και στους 44 βαθμούς στην Ελλάδα, στους 42 βαθμούς στην Κύπρο, στους 38 στην Κροατία ενώ και στη Γαλλία θα αναρριχηθούν στους 37 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας.

Ο ζεστός καιρός αναμένεται να διαρκέσει σε όλη τη Μεσόγειο για περίπου δύο εβδομάδες, πιστεύουν οι μετεωρολόγοι.

Σχετικές ειδήσεις