ΕΛΛΑΔΑ

Καύσωνας Κλέων: Έρχονται 44άρια - Όπου φύγει-φύγει οι αδειούχοι του Ιουλίου

Καύσωνας Κλέων: Έρχονται 44άρια - Όπου φύγει-φύγει οι αδειούχοι του Ιουλίου
Eurokinissi

Καύσωνας Κλέων: Ξεκίνησε η πρώτη έξοδος των αδειούχων του Ιουλίου για τις καλοκαιρινές τους διακοπές - «Κόκκκινο χτυπά» η κίνηση από το λιμάνι του Πειραιά.

Οι εκδρομείς επισπεύδουν τις εξορμήσεις τους συνδυάζοντας την έξοδό τους με τον καύσωνα «Κλέων» που έχει κάνει την εμφάνιση του από χθες, Πέμπτη 13 Ιουλίου. Το πρωί της Παρασκευής παρατηρείται αυξημένη κίνηση σε κεντρικούς δρόμους της Αττικής με τις σημαντικότερες καθυστερήσεις να εντοπίζονται στους δρόμους περιμετρικά του λιμανιού του Πειραιά αλλά και σε Κηφισό, στο ρεύμα ανόδου και στην Αττική Οδό στην έξοδο για Λαμία στο ρεύμα προς Ελευσίνα.

Την ίδια ώρα αυξημένη είναι η κίνηση στην άνοδο της Κηφισού, από τη Ροσινιόλ προς τη Νέα Φιλαδέλφεια, στα δύο ρεύματα της λεωφόρου Βεΐκου στο Γαλάτσι και στο ρεύμα εξόδου της Αττικής Οδού προς τη Λαμία.

Επιπλέον, στο κέντρο της Αθήνας καθυστερήσεις αναμένονται για τους οδηγούς στην Αλεξάνδρας, τη Μεσογείων, τη λεωφόρο Κηφισίας αλλά και τη βασιλίσσης Σοφίας τόσο στην άνοδο όσο και στην κάθοδο. Στην Πανεπιστημίου και τη Σταδίου υπάρχει επίσης κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Στα νότια, κίνηση εντοπίζονται γύρω από το λιμάνι του Πειραιά, στη λεωφόρο Ποσειδώνος και στα δύο ρεύματα (Αλίμου έως Καραϊσκάκη και αντίστοφα) αλλά και σποραδικά στην Καλλιρρόης.

Σημειώνεται ότι η κίνηση στην Αττική Οδό διεξάγεται χωρίς σημαντικές καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με πλάνα των τηλεοπτικών μέσων από το λιμάνι του Πειραιά αυτή την ώρα βρίσκονται κυρίως νέες παρέες, οι οποίες προτιμούν την Νάξο, την Πάρο και την Σαντορίνη.

Μάλιστα μεγάλες είναι οι ουρές που έχουν σχηματιστεί στα λιμάνια της χώρας, με τους τουρίστες να περιμένουν να επιβιβαστούν υπομονετικά μέσα στον καύσωνα.

Ποιες περιοχές βρίσκονται στο επίκεντρο του Κλέων - Στο «κόκκινο» οι θερμοκρασίες

Ο καύσωνας Κλέων φτάνει στο αποκορύφωμά του σήμερα με τη θερμοκρασία να ξεπερνάει σε πολλές περιοχές τους 40 βαθμούς και να αγγίζει μέχρι και τους 43.

Σε όλες τις περιοχές της χώρας θα είναι έντονο το κύμα της ζέστης. Στα Επτάνησα, αναμένονται πάρα πολύ καλές καιρικές συνθήκες και ηλιοφάνεια καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, με κάποιες τοπικές ομίχλες στα δυτικά που θα περιορίσουν νωρίς το πρωί για λίγο την ορατότητα.

Στα ηπειρωτικά τμήματα από την Πελοπόννησο έως την Θράκη, ο καιρός θα είναι αίθριος με πολύ μεγάλα διαστήματα με ήλιο, και λίγες τοπικές νεφώσεις, στην περιοχή της Θράκης αλλά και στο Αιγαίο επίσης θα κυριαρχήσει η ηλιοφάνεια καθ’ όλη την διάρκεια της μέρας.

Θερμοκρασιακά, πολύ αυξημένες τιμές στον υδράργυρο, στους 39 βαθμούς Κελσίου στα Επτάνησα, στους 40-43 βαθμούς στα δυτικά ηπειρωτικά τμήματα, στους 40-43 στα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα, 43 βαθμούς στις πεδιάδες της κεντρικής Μακεδονίας, στους 42-43 και τοπικά 44 βαθμούς Κελσίου στις ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές, ενώ στη Θεσσαλία το θερμόμετρο μπορεί να αγγίξει και τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Επιπλέον, στους 36 με 40 βαθμούς Κελσίου στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου.

Σε ό, τι αφορά στις ριπές των ανέμων και στις μέσες εντάσεις, θα υπάρχει ένας βορειοδυτικός άνεμος 5-6 μποφόρ στα Επτάνησα αλλά και στις περισσότερες περιοχές του Αιγαίου.

Η πρόγνωση για Αττική & Θεσσαλονίκη

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, με τη θερμοκρασία από 27 ως 41 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι μεταβλητοί στον Σαρωνικό από 3 έως και 4 μποφόρ, βορειοανατολικοί στον νότιο Ευβοϊκό έως και 4-5 μποφόρ τοπικά.

Στην Θεσσαλονίκη, αίθριος ο καιρός με ηλιοφάνεια και την θερμοκρασία από 25 έως 40 βαθμούς Κελσίου. Μεταβλητοί οι άνεμοι έως και 4 μποφόρ.

Η πρόγνωση καιρού για τις επόμενες ημέρες

Το Σάββατο αναμένεται να σημειωθεί η κορύφωση του καύσωνα, φθάνοντας στους 41 – 43 βαθμούς στα ανατολικά ηπειρωτικά.

Την Κυριακή θα σημειωθεί αποκλιμάκωση, δεδομένου ότι θα ενισχυθεί στα 6 – 7 μποφόρ ο βοριάς στις περισσότερες περιοχές του Αιγαίου, θα υπάρξει και πτώση της θερμοκρασίας.

Μαρουσάκης: Η θερμοκρασία ενδέχεται να ξεπεράσει και τους 40 βαθμούς

Ο μετεωρολόγος του OPEN Κλέαρχος Μαρουσάκης σημειώνει σε ανάρτησή του στο Facebook, πως ένα θετικό στοιχείο του καύσωνα είναι πως πρόκειται για το πρώτο ισχυρό θερμό κύμα ζέστης του φετινού καλοκαιριού, το οποίο σημαίνει ότι η κατάσταση δεν είναι ήδη επιβαρυμένη, ενώ όπως σημειώνει η αποκλιμάκωση του φαινομένου φαίνεται πως θα έρθει πιο γρήγορα για αρκετές περιοχές της χώρας.

Ο μετεωρολόγος επισημαίνει και τον κίνδυνο πυρκαγιάς, που είναι υψηλός για σήμερα Παρασκευή 14 Ιουλίου σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας.

Η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

«Εδώ και αρκετές ημέρες στην προσέγγιση του όλου θέματος της ισχυρής ζέστης, τονίζαμε ότι ναι μεν η θερμοκρασία ενδέχεται να ξεπεράσει και τους 40 βαθμούς, κάτι που το είδαμε σήμερα σε ορισμένους σταθμούς, ταυτόχρονα όμως τη νύχτα και κατά κανόνα σε μη έντονα αστικοποιημένες περιοχές, ο υδράργυρος θα υποχωρεί αρκετούς βαθμούς.

Επίσης στα θετικά της όλης υπόθεσης είναι και το γεγονός ότι πρόκειται για το πρώτο ισχυρό θερμό κύμα για το φετινό Καλοκαίρι. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια ήδη επιβαρυμένη κατάσταση. Κλείνοντας να τονίσουμε ότι η αποκλιμάκωση του όλου φαινομένου δείχνει να έρχεται γρηγορότερα για αρκετά γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας κάτι που μας έδειχναν και τα διαγράμματα που παρουσιάσαμε στις προηγούμενες αναλύσεις μας. Το τι θα γίνει από τα μέσα της άλλης εβδομάδας και μετά ας το δούμε ψύχραιμα και τηρώντας τους κανόνες που διέπουν την με επιστημονικό τρόπο προσέγγιση του φαινομένου.

Η προσοχή μας στραμμένη στον πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς που θα ακολουθήσει αυτό το ισχυρό μεν αλλά όχι και με μεγάλη διάρκεια κύμα ζέστης, μιας και τα μελτέμια στο Αιγαίο και τα ανατολικά θα ενισχυθούν σημαντικά, όπως συμβαίνει άλλωστε όταν τις θερμές μάζες τις ακολουθούν ψυχρότερες. Ακολουθεί ένα γραφικό που αποτυπώνει τις μέγιστες και ελάχιστες θερμοκρασίες από μετεωρολογικούς σταθμούς που προσέγγισαν ή και έσπασαν το φράγμα των 40 βαθμών κελσίου. Στην Ελλάδα ζούμε και είμαστε στην καρδιά του Καλοκαιριού με αρκετή εμπειρία σε θέματα ζέστης».

Αρναούτογλου: Περισσότερη ζέστη το Σάββατο

Ο Σάκης Αρναούτογλου σημειώνει πως και η νύχτα θα είναι δύσκολη, ακόμα και μέσα στην Αθήνα, καθώς αναμένεται ιδιαιτέρως ζεστή. Όπως λέει η πτώση της θερμοκρασίας θα έρθει από την Κυριακή και προς τη Δευτέρα, χωρίς όμως να είναι αισθητή παντού, ενώ νέο κύμα καύσωνα σε συγκεκριμένες περιοχές αναμένεται από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με τον έμπειρο προγνώστη καιρού, το κύμα καύσωνα έχει απλωθεί από τη βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια της ημέρα, σήμερα δεν αποκλείεται σε κάποιες περιοχές να υπάρξουν ισχυρές μπόρες και καταιγίδες, αλλά σε συνδυασμό με έντονη ζέστη.

Σε γενικές γραμμές, η ηλιοφάνεια θα είναι ορατή σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Υπάρχουν ενδείξεις για μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Το βράδυ θα επικρατεί ξαστεριά σχεδόν παντού στην Ελλάδα. Οι άνεμοι θα είναι ελαφρώς ενισχυμένοι βορειοδυτική και θα έχουν τη μορφή λίβα σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας τις μεσημβρινές ώρες.

Με πολλή ζέστη θα κυλήσει και η σημερινή νύχτα στην Αττική, με τη θερμοκρασιακή διαφορά και την Πέμπτη να είναι εντυπωσιακά μεγάλη. Στο εσωτερικό ο υδράργυρος έφτασε ακόμα και στους 40 βαθμούς, ενώ σε περιοχές όπως το Λαύριο η θερμοκρασία έφτασε το πολύ μέχρι τους 29 βαθμούς. Σύμφωνα με τον έμπειρο προγνώστη καιρού της ΕΡΤ, η θέση που βρίσκεται ο καθένας παίζει μεγάλο ρόλο για τη μέγιστη θερμοκρασία. Δεν αποκλείεται, πάντως, σε αρκετές περιοχές της Αθήνας ο υδράργυρος να φτάσει την Παρασκευή ακόμα και στους 41 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη τις μεσημεριανές ώρες το ρεύμα ξηρού αέρα ενδεχομένως να εκτοξεύσει τον υδράργυρο στους 42 βαθμούς, σε περιοχές μακριά από τις παραλίες. Στις παράκτιες περιοχές η θερμοκρασία θα είναι τρεις με τέσσερις βαθμούς χαμηλότερη. Τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη, πάντως, η θερμοκρασία δεν θα πέσει κάτω από τους 27 βαθμούς ούτε τις νυχτερινές ώρες.

Όπως αναφέρει ο Σάκης Αρναούτογλου, στην Αθήνα αναμένεται να κάνει περισσότερη ζέστη το Σάββατο παρά την Παρασκευή, ενώ και την Κυριακή η θερμοκρασία θα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, εκτός από περιοχές όπου θα υπάρξουν μελτέμια. Κατά τόπους αυτά αναμένονται να είναι ενισχυμένα, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιοχές να πέσει η θερμοκρασία αλλά εκεί θα αυξηθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, την Εύβοια και την Πελοπόννησο χρειάζεται μεγάλη περιοχή γιατί θα υπάρχουν άνεμοι, αλλά θα είναι θερμοί.

Υπουργείο Εσωτερικών: Τα μέτρα στο δημόσιο – Τι ισχύει για τηλεργασία και ραντεβού

Το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε εγκύκλιο στην οποία περιγράφονται τα μέτρα προστασίας υπέρ της υγείας των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και ο τρόπος λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών κατά τις ημέρες που σημειώνονται ακραία υψηλές θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών κελσίου.

Ειδικότερα, για τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες προβλέπεται η εφαρμογή τηλεργασίας. Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, λόγω της φύσης των καθηκόντων τους, τότε μπορούν να μην προσέλθουν στην υπηρεσία τους κάνοντας χρήση ειδικής άδειας. Η υπαγωγή τους στις ευπαθείς ομάδες διαπιστώνεται βάσει των σχετικών στοιχείων που τηρούνται ήδη για τον υπάλληλο ή σε συνεργασία με τον Ελεγκτή Ιατρό της Υπηρεσίας ή τον ιατρό εργασίας ή κατόπιν προσκόμισης από τον ίδιο τον υπάλληλο σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης, από την οποία να προκύπτει η πάθηση.

Ως προς τους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι δεν εμπίπτουν σε ευπαθείς ομάδες, οι Υπηρεσίες Προσωπικού μπορούν είτε να δώσουν οδηγίες για ευέλικτο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης είτε για παροχή τηλεργασίας. Ειδικά για τους υπαλλήλους που η φύση των καθηκόντων τους απαιτεί την παροχή εργασίας σε εξωτερικούς χώρους, θα πρέπει να κάνουν χρήση των προβλεπόμενων μέσων ατομικής προστασίας, ενώ συστήνεται η αποφυγή εργασίας τις ώρες αιχμής του καύσωνα (12.00 -17:00).

Προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών, αλλά και για την προστασία της υγείας τους, διευκρινίζεται ότι τυχόν ραντεβού με Δημόσιες υπηρεσίες που έχουν προγραμματιστεί κατά τις ώρες αιχμής του καύσωνα, θα πρέπει να επαναπρογραμματιστούν με μέριμνα των υπηρεσιών.

Εξυπακούεται ότι οι ως άνω οδηγίες δεν δύνανται να τύχουν ευθέως εφαρμογής σε εκείνους τους υπαλλήλους, τα καθήκοντα των οποίων συνδέονται άμεσα με την αντιμετώπιση των έκτακτων αυτών καιρικών συνθηκών.

Σε κάθε περίπτωση, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και οι φορείς του Δημοσίου οφείλουν να παρέχουν αδιαλείπτως τις υπηρεσίες τους στους πολίτες και να μεριμνούν για την εύρυθμη λειτουργία τους.

Διαβάστε αναλυτικά όλη την εγκύκλιο εδώ:

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΚΑΥΣΩΝΑ

Υπουργείο Εργασίας: Έκτακτα μέτρα για τον ιδιωτικό τομέα λόγω καύσωνα

Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, κατά τη διάρκεια του καιρικού φαινομένου-καύσωνα, με την ονομασία «ΚΛΕΩΝ», εξέδωσε και το υπουργείο Εργασίας.

  • Η υποχρεωτική παύση εργασιών σε περιοχές που ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός κατά το χρονικό διάστημα 12:00 -17:00
  • Η παροχή εξ αποστάσεως εργασία με το σύστημα της τηλεργασίας για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου
  • Μέτρα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας και διευκόλυνση των εργαζομένων κατά την τυχόν αλλαγή χρόνου προσέλευσης και αποχώρησης τους από την εργασία
  • Τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων
  • Ειδικές προβλέψεις για υπαίθριες εργασίες και χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας

ΕΦΚΑ: Πώς θα πραγματοποιηθεί η εξυπηρέτηση του κοινού

Ο ΕΦΚΑ προέβη σε διευκρινίσεις για τη συναλλαγή του κοινού με τις υπηρεσίες του e–ΕΦΚΑ, εν όψει της… επέλασης του καύσωνα «Κλέων» στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, τα ραντεβού που είναι προγραμματισμένα με τις υπηρεσίες του e–ΕΦΚΑ για σήμερα από τις 12:00 έως τις 15:00, αναβάλλονται και θα επαναπρογραμματισθούν αμέσως από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με προτεραιότητα στις περιπτώσεις που τίθεται θέμα προθεσμίας, για την αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών και για λόγους προστασίας της υγείας τους, κατά τις ημέρες που, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις, προβλέπονται επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες άνω των 40℃.

Ανοικτά τα Κέντρα Υγείας του ΟΚΑΝΑ

Ανοιχτά θα παραμείνουν τα Κέντρα Ημέρας του ΟΚΑΝΑ μέχρι και το Σάββατο (15/7) για τους άστεγους πολίτες και όσους κάνουν χρήση ουσιών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑ.ΝΑ.) στο πλαίσιο της ετοιμότητας για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν αυτές τις ημέρες στη χώρα, ανακοινώνει, πως μέχρι και το Σάββατο 15/07/2023, από τις 08:00-20:00 (και για όσο διάστημα χρειαστεί) τα Κέντρα Ημέρας που διαθέτει σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, θα είναι σε συνεχή λειτουργία προκειμένου να δεχτούν τον πληθυσμό που κάνει χρήση ψυχοδραστικών ουσιών και διαβιεί στο δρόμο, αλλά και κάθε άστεγο συμπολίτη μας που έχει ανάγκη για πιο δροσερό περιβάλλον.

Οι χώροι διαθέτουν κλιματισμό και θα παρέχονται μικρά γεύματα, δροσερά ροφήματα, υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας, ατομικής υγιεινής και ύπνου.

Παράλληλα, οι ομάδες streetwork του ΟΚΑΝΑ, θα βρίσκονται στο πεδίο προκειμένου να ενημερώσουν τα άτομα που χρήζουν ενός ασφαλούς και κλιματιζόμενου χώρου, για τη λειτουργία των ανωτέρω δομών και να τα κατευθύνουν προς τα εκεί. Αναλυτικά, τα στοιχεία των Κέντρων έχουν ως εξής:

  • ΑΤΤΙΚΗ: Ανοικτό Κέντρο Ημέρας - Υπνωτήριο. Σουρμελή 4-6, Αθήνα. Τηλέφωνα: 2108237498 & 2108238676Κέντρο Ημέρας Δ. Αττικής. Ιδομενέως 130 & Κ. Τσαλδάρη 4, Ίλιον Αττικής. Τηλέφωνο: 210 2619626Κέντρο Ημέρας Πειραιά. Αιτωλικού 67, Πειραιά Τηλέφωνο: 698196881
  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Κέντρο Ημέρας-Υπηρεσίες Βραχείας Φιλοξενίας. Κωστή Παλαμά 7 Θεσσαλονίκη. Τηλέφωνο: 2310516809Κέντρο Ημέρας. Μοναστηρίου 4, Περιοχή Βαρδάρης Θεσσαλονίκη. Τηλέφωνο: 2310566137
  • ΑΧΑΪΑ: Κέντρο Ημέρας - Υπηρεσίες Βραχείας Φιλοξενίας ΟΚΑΝΑ. Μπουμπουλίνας 10 Πάτρα. Τηλέφωνο: 2610325456

Σε ισχύ το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ

1. Την Παρασκευή (14-7-2023) οι υψηλές θερμοκρασίες θα κορυφωθούν. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:
α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου
β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς τους 41 με 43 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 και πιθανόν τους 44 βαθμούς Κελσίου.
γ. στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου.
Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 28 με 30 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

2. Το Σάββατο (15-7-2023) οι υψηλές θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν λίγο. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:
α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 βαθμούς Κελσίου
β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 40, στο εσωτερικό της Στερεάς, της Πελοποννήσου και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου
γ. στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 βαθμούς Κελσίου.
Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 28 με 31 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

3. Την Κυριακή (16-7-2023) και τη Δευτέρα (17-7-2023) προβλέπεται περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά. Πιο συγκεκριμένα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:
α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς και την Κυριακή στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 37 βαθμούς Κελσίου
β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και την Κυριακή στη Στερεά και τη Θεσσαλίας τους 40 βαθμούς Κελσίου
γ. στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 και την Κυριακή στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.
Οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας για το διήμερο αυτό θα κυμανθούν περί τους 24 με 26 βαθμούς και την Κυριακή κατά τόπους περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Επισημαίνεται ότι από την Κυριακή (16-07-2023) και μετά προβλέπεται πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια. Η ζέστη πάντως θα διατηρηθεί μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας με τιμές στα ηπειρωτικά περί τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Ο χάρτης των θερμοκρασιών για σημερα Παρασκευή 14/7 από την ΕΜΥ

Οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

  • Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
  • Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
  • Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
  • Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Καύσωνας Κλέων: Τους 55 βαθμούς άγγιξε η θερμοκρασία εδάφους

Υπενθυμίζεται ότι χθες η απολύτως μέγιστη θερμοκρασία σημειώθηκε στη Λάρισα την Πέμπτη 12 Ιουλίου και ήταν ίση με 42 βαθμούς Κελσίου. Πρόκειται για μια από τις πόλεις η οποία είναι στο «μάτι του καύσωνα» και από την πρώτη μέρα του καύσωνα έχει τις μεγαλύτερες θερμοκρασίες.

Μάλιστα χθες η θερμοκρασία πλησίασε τους 55 βαθμούς εδάφους στον κάμπο της Θεσσαλίας, σύμφωνα με την επεξεργασία του climatebook.

Ήδη οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι προσπαθούν να αντέξουν τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, κάνουν πλάκες στα κοινωνικά δίκτυα, παρομοιάζοντας μάλιστα τη Λάρισα με την έρημο Σαχάρα.

Σχετικές ειδήσεις