ΕΛΛΑΔΑ

Καύσωνας «Κλέων»: 48 ώρες θα διαρκέσει η κορύφωση - Οι δύο πιο «επικίνδυνες» περιοχές

Καύσωνας «Κλέων»: 48 ώρες θα διαρκέσει η κορύφωση  - Οι δύο πιο «επικίνδυνες» περιοχές

Ένα ιδιαίτερα «καυτό» διήμερο αναμένεται στη χώρα μας λόγω του καύσωνα Κλέων - Η νέα πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

Τα νέα μετεωρολογικά δεδομένα για τον καύσωνα Κλέων ο οποίος απο σήμερα θα αρχίσει να επηρεάζει τη χώρα μας, παρουσιάσε ο μετεωρολόγος του OPEN Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ίδιος σε ανάρτηση του στο Facebook, η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνε από σήμερα Τετάρτη, ενώ ιδιαίτερα δύσκολη ημέρα θα είναι και η Πέμπτη.

Η κορύφωση ωστόσο, με βάση τα όσα λέει ο κ. Μαρουσάκης, θα έχει διάρκεια 48 ωρών, το διήμερο του Σαββάτου και της Παρασκευής.

«Το κύμα ζέστης θα κορυφώσει τη δράση του το διήμερο Παρασκευή – Σάββατο» σημείωνει ο κ. Μαρουσάκης προσθέτοντας ότι «σχεδόν μία εβδομάδα γίνεται λόγος για τον υπερκαύσωνα της 20ετίας και προφανώς κάτι άλλο αντικρίζουμε όταν βγαίνουμε έξω».

Όσο για τις περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο από τον καύσωνα αυτές αναμένεται να είναι, όπως είπε, η δυτική Στερεά και η δυτική Πελοπόννησος.

«Αν θα θέλαμε να βάλουμε τα πρώτα σε επικινδυνότητα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας αυτά θα ήταν τα δυτικά ηπειρωτικά τμήματα (δυτική Στερεά - δυτική Πελοπόννησος). Εκεί φαίνεται να αποκλιμακώνεται με πιο αργό ρυθμό η όλη κατάσταση μιας και δεν θα βρεθούν στην επίδραση των μελτεμιών», σημειώνει μεταξύ άλλων ο μετεωρολόγος.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

Με την άνοδο του υδραργύρου να μονοπωλεί το ενδιαφέρον της επικαιρότητας τις τελευταίες αρκετές ημέρες (αν και μέχρι στιγμής βρισκόμαστε σε πολύ φυσιολογικές συνθήκες – μάλλον μας έχει πιάσει το σύνδρομο του φόβου βλέποντας τι γίνεται λιγο πιο δυτικά μας), θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε άλλη μια φορά την όλη κατάσταση μήπως και δούμε λίγο πιο ομαλά το όλο θέμα.

Αρχικά να πούμε ότι μέχρι στιγμής κανένας καύσωνας δεν βρίσκεται σε εξέλιξη, τόσο βλέποντας τις μέγιστες όσο και τις ελάχιστες θερμοκρασίες. Μάλιστα σε μη αστικοποιημένες περιοχές επικρατεί έντονη δροσιά τα βράδια, ακόμη και γύρω από το λεκανοπέδιο της Αθήνας. Αυτό το τονίζουμε διότι σχεδόν μία εβδομάδα γίνεται λόγος για τον υπερκαύσωνα της 20ετίας και προφανώς κάτι άλλο αντικρίζουμε όταν βγαίνουμε έξω.

Η άνοδος της θερμοκρασίας ξεκινάει στην ουσία από σήμερα και η κατάσταση θα αρχίσει να δυσκολεύει από αύριο και κυρίως το διήμερο Παρασκευή – Σάββατο.

Ας προχωρήσουμε στην ανάλυση της κατάστασης χρησιμοποιώντας το μετεώγραμμα πολλαπλών σεναρίων για την Αθήνα που μας δίνει το Ευρωπαϊκό κέντρο πρόγνωσης καιρού και που χρησιμοποιεί και η ΕΜΥ.

Η παχιά λευκή γραμμή μας δίνει τον μέσο δρόμο από όλα τα υποσενάρια και θα ακολουθήσουμε την τάση αυτή σαν μια γενική εικόνα.

Όπως σημειώνουμε με το μπλε βέλος στα αριστερά του διαγράμματος, ο υδράργυρος θα βρεθεί σε ανοδική τροχιά όπου από τους 36 με 38 βαθμούς σήμερα, θα φτάσουμε τους 40 με 41 το Σάββατο (πορτοκαλί κύκλος – μέγιστο της έντασης).

Στη συνέχεια βλέπουμε όπως σημειώνουμε με το μπλε βέλος στο δεξί μέρος του διαγράμματος ότι η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση για να πάμε κοντά στους 35 με 37 βαθμούς από Κυριακή και προς τις αρχές της άλλης εβδομάδας, θερμοκρασίες πιο κοντά στις μέσες μέγιστες όπως φανερώνει και η παχιά κόκκινη γραμμή στο κάτω μέρος του διαγράμματος.

Άρα λοιπόν μιλάμε για ένα ισχυρό κύμα ζέστης το οποίο όμως δε δείχνει να έχει μεγάλη διάρκεια (περίπου 48 ώρες).

Για να μην κουράσουμε με περισσότερα λόγια – χάρτες κτλ να πούμε συνοπτικά τα εξής:

Το κύμα ζέστης θα κορυφώσει τη δράση του το διήμερο Παρασκευή – Σάββατο

Από Κυριακή και στη συνέχεια ο υδράργυρος θα σημειώσει ικανοποιητική πτώση στα ανατολικά και βόρεια. Στα δυτικά και νότια όμως η αποκλιμάκωση θα γίνει πιο αργά.

Οι θερμοκρασίες τη νύχτα και το πρωί θα υποχωρούν αρκετά σε μη αστικοποιημένες περιοχές. Στις τσιμεντουπόλεις – μεγάλα αστικά κέντρα προφανώς και θα καταγράφονται υψηλότερες θερμοκρασίες και το βράδυ, με την υγρασία όμως να μην είναι σε υψηλές τιμές και που αυτό επηρεάζει και τη δυσφορία.

Μια ενδεικτική μέγιστη θερμοκρασία θα μπορούσε να είναι οι 41 με 43 βαθμοί. Αυτό δε σημαίνει ότι τοπικά δεν είναι δυνατόν να πάμε και πιο πάνω, που ίσως το μάθουμε ίσως και όχι. Δεν παίζει όμως τόσο ρόλο αν για λίγη ώρα ανέβει λίγο παραπάνω η θερμοκρασία. Αθροιστικά αυτό επιβαρύνει τον οργανισμό και όπως δείξαμε δεν θα έχουν μεγάλη διάρκεια αυτές οι υψηλές τιμές.

Αν θα θέλαμε να βάλουμε τα πρώτα σε επικινδυνότητα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας αυτά θα ήταν τα δυτικά ηπειρωτικά τμήματα (δυτική Στερεά – δυτική Πελοπόννησος). Εκεί φαίνεται να αποκλιμακώνεται με πιο αργό ρυθμό η όλη κατάσταση μιας και δεν θα βρεθούν στην επίδραση των μελτεμιών.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι αυτός της έναρξης και εξάπλωσης πυρκαγιάς. Πολύ ξηρή ατμόσφαιρα όπου με λίγο αέρα αρκεί να γίνει το κακό. Για τα υπόλοιπα αν ακολουθηθούν οι γνωστές οδηγίες σε τέτοιες καταστάσεις δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα.

Έχουμε περάσει και πολύ χειρότερα….Θυμηθείτε το 2021 με 2 επανωτούς 10ήμερους καύσωνες και τα θερμόμετρα άνω των 40 – 42 βαθμών συνθήκες που οδήγησαν σε πολυήμερες καταστροφικές πυρκαγιές. Αυτά όντως είναι κύματα καύσωνα και μάλιστα ισχυρά!

Καλό υπόλοιπο ημέρας!

Γιάννης Καλλιάνος: Παρασκευή με Κυριακή οι πιο υψηλές θερμοκρασίες

Από σήμερα εισερχομάστε σε μια μακρά περίοδο πολύ υψηλών θερμοκρασιών, τονίζει σε ανάρτηση του για τον καύσωνα Κλέων ο Γιάννης Καλλιάνος τονίζοντας ότι υπάρχει ένα σοβαρό ενδεχόμενο η επόμενη εβδομάδα να είναι επίσης πολύ θερμή.

Ο μετεωρολόγος του Open παρουσιάσε και τις χαμηλότερες-υψηλότερες θερμοκρασίες ανά περιοχή

Live η πορεία του φαινομένου:

Οι δύο φάσεις του φαινομένου – Έως και 44 βαθμοί το διήμερο Παρασκευή -Σάββατο

Ο ισχυρός καύσωνας που φτάνει στην Ελλάδα, εν δυνάμει είναι επικίνδυνος λόγω κυρίως της μεγάλης διάρκειας του.

Ο χάρτης που ακολουθεί αποτυπώνει τη θερμοκρασία σε υψόμετρο 1500 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας την Παρασκευή 14/07. Το ύψος των 1500 μέτρων χρησιμοποιείται στη μετεωρολογία για την παρακολούθηση της κίνησης θερμών και ψυχρών αερίων μαζών.

Η Τετάρτη (11/07) θα αρχίσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Σάκη Αρναούτογλου. Λίγα σύννεφα θα έχουμε στους ορεινούς όγκους στα ηπειρωτικά, τα οποία στα βορειοανατολικά δεν αποκλείεται να δώσουν κάποια παροδική μπόρα.

Το μεσημέρι αναμένεται να εμφανισθούν τα πρώτα «40άρια» σε αρκετές πεδινές ηπειρωτικές περιοχές μακριά από τη θάλασσα. Η Αττική θα έχει ηλιοφάνεια, οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις στα 3 με 4 μποφόρ, και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 24℃ με 38℃.

Στην Κεντρική Μακεδονία, θα επικρατήσει λιακάδα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι άνεμοι –με τη μορφή θαλάσσιας αύρας– θα πνέουν στα 3 με 4 μποφόρ, ενώ, η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 24℃ με 38℃.

Με ηλιοφάνεια θα κυλήσουν και οι υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας, ενώ, από την Παρασκευή (14/07) οι άνεμοι αλλάζουν σε περισσότερο βορειοδυτικούς, αυξάνοντας την πιθανότητα για την εκδήλωση πυρκαγιάς.

Όσο για την Παρασκευή και το Σάββατο ο καύσωνας κορυφώνεται με θερμοκρασίες ακόμα και 42 με 44 βαθμούς σε ευάλωτες στη ζέστη περιοχές.

Την Κυριακή πάντως ο βοριάς στο Αιγαίο θα ενισχυθεί σημαντικά και θα ρίξει λίγο τη θερμοκρασία στα ανατολικά. Προσοχή όμως, θα αυξηθεί πολύ ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

Πώς να προστατευθούμε από τον καύσωνα – Οδηγίες

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), το εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων που καλύπτει τις ακτές της Αφρικής και τη Δυτική και Κεντρική Μεσόγειο και συνοδεύεται από πολύ θερμές αέριες μάζες επεκτείνεται σταδιακά ανατολικότερα και προκαλεί συνθήκες καύσωνα από την Τετάρτη (12-7-2023) έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ο καύσωνας αυτός λαμβάνει την ονομασία CLEON και εντάσσεται στα Επικίνδυνα Καιρικά Φαινόμενα με διάρκεια τουλάχιστον έξι ημερών με θερμότερες ημέρες την Παρασκευή (14-7-2023) και το Σάββατο (15-7-2023).

Ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου και με απόφαση του Περιφερειάρχη θα απαγορεύεται η είσοδος σε πάρκα, δασικά οικοσυστήματα και περιοχές Natura. Η μη συμμόρφωση με την οδηγία αυτή επιφέρει πρόστιμο 300 ευρώ.

«Θύμα» του καύσωνα «Κλέωνα» θεωρείται βέβαιο ότι θα πέσει ακόμα και η Ακρόπολη, αφού η υπουργός Πολιτισμού άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να κλείσει. Το ίδιο θα ισχύει και για άλλους αρχαιολογικούς χώρους ανάλογα με την αύξηση της θερμοκρασίας.

«Θα διανέμουμε παγωμένο μεταλλικό νερό σε τουρίστες και Έλληνες, φυλλάδια με οδηγίες προφύλαξης από τον καύσωνα στα αγγλικά και βέβαια θα παρέχουμε πρώτες βοήθειες με τις δύο κινητές μας μονάδες και με τις νοσηλεύτριες» ανέφερε η υπεύθυνη επικοινωνίας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Μαρίνα Σταμάτη.

Οι ελπίδες για λίγη δροσιά τις νύχτες πάνε περίπατο αφού σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, οι θερμοκρασίες δεν θα πέφτουν κάτω από τους 27 βαθμούς στα αστικά κέντρα.

Οδηγίες και συστάσεις προς τους πολίτες έχουν ανακοινώσει τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας όπως και αρκετοί δήμοι της χώρας.

Σχετικές ειδήσεις