ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη Ρόδο: Συγκλονιστικές εικόνες στο νησί - Γέμισαν με κόσμο οι δρόμοι, εγκαταλείπουν τα χωριά

Φωτιά στη Ρόδο: Συγκλονιστικές εικόνες στο νησί - Γέμισαν με κόσμο οι δρόμοι, εγκαταλείπουν τα χωριά

Δραματική η κατάσταση στη Ρόδο - Μαίνεται ανέξελεγκτη η φωτιά ενώ οι κάτοικοι και οι τουρίστες εκκενώνουν τα χωριά  - Συγκλονιστικά ντοκουμέντα

Απόκοσμες εικόνες εκτυλίσσονται στη Ρόδο καθώς η φωτιά που κατακαίει εδώ και μέρες το νησί έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι το 112 ήχησε στην περιοχή Κιοτάρι όπου υπάρχουν και δύο ξενοδοχειακές μονάδες αλλά και στους οικισμούς Ασκληπιείο, Λάρδος και Πυλώνας.

Εκατοντάδες κάτοικοι των χωριών αλλά και τουρίστες βγήκαν στους δρόμους και όπως φαίνεται σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εγκαταλείπουν με τα πόδια τους οικισμούς κι ενώ ένα πυκνό σύννεφο καπνού έχει καλύψει τα πάντα.

Δείτε βίντεο ντοκουμέντο:

Σημειώνεται ότι πελάτες των ξενοδοχείων που εκκενώθηκαν μεταφέρθηκαν με 30 τουριστικά λεωφορεία σε ασφαλή περιοχή, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Aπεγκλωβίστηκαν οι πυροσβέστες από τη Μονή Υψενής

Απομακρύνθηκαν από τη Μονή Υψενής στην Ρόδο όπου είχαν νωρίτερα εγκλωβιστεί οι πυροσβέστες μαζί με τον διοικητή της Πυροσβεστικής.

Οι πυροσβέστες προσπαθούσαν να πείσουν τις καλόγριες να εγκαταλείψουν το Μοναστήρι καθώς λόγω των διαστάσεων που έχουν λάβει τα πύρινα μέτωπα.

Πέμπτη ημέρα μάχης με τις φλόγες

Τιτάνιες προσπάθειες για να θέσουν υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα στη Ρόδο δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, με την συνδρομή δύο ελικοπτέρων, τριών αεροσκαφών, αλλά και του ελικοπτέρου Mi-26, που έστειλε στην Ελλάδα, η Ιορδανία.

Και ενώ οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύθηκαν, ενισχύονται και οι άνεμοι, που έχουν ως αποτέλεσμα τις συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Επί τόπου επιχειρούν 32 πυροσβέστες από Σλοβακία και 13 πυροσβεστικά οχήματα με το πλήρωμά τους από Ρουμανία,, καθώς και 25 πυροσβέστες από την Θεσσαλονίκη.

Δια θαλάσσης εκκενώσεις από το Λιμενικό

Αυτήν την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση απεγκλωβισμού ατόμων, υπό τον συντονισμό του Λιμενικού, από παραλίες των περιοχών Κιοτάρι και Λάρδος Ρόδου μετά από την πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στις περιοχές αυτές.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν τέσσερα σκάφη του Λιμενικού Σώματος και 20 ιδιωτικά σκάφη, 2 σκάφη Στρατού Ξηράς, ενώ σπεύδει και πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού. Παράλληλα, επιτάσσονται όλα τα τουριστικά σκάφη.

Σε βίντεο μάλιστα που δημοσιεύει η Ροδιακή τουρίστες απομακρύνονται με βάρκες από παραλίες:

Στις φλόγες τρία ξενοδοχεία στο Κιοτάρι

Στις φλόγες έχουν τυλιχθεί τρεις ξενοδοχειακές μονάδες στο Κιοτάρι Ρόδου καθώς η φωιτά που μαίνεται στο νησί καίει ανεξέλεγκτη.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ πρόκειται για το Lindian Village, το Rhodos Village και το μπουτίκ ξενοδοχείο του Ομίλου Χατζηλαζάρου.

Τα ξενοδοχεία εκκενώθηκαν νωρίτερα από τους τουρίστες που διέμεναν σε αυτά και γίνεται προσπάθεια για να μην επεκταθεί η φωτιά.

Απομάκρυνση 300 ατόμων από τα Λάερμα, βοήθεια από Ρουμανία και Σλοβακία

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Αρτοποιός, απομακρύνθηκαν 300 άτομα που διαμένουν εκεί, ωστόσο, η φωτιά δεν έφθασε στο χωριό. Από το πρωί, στη «μάχη» της κατάσβεσης και του περιορισμού της φωτιάς συμμετείχαν και τα εναέρια μέσα. Στο σημείο επιχειρούν 173 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα, ενώ, από αέρος συνδράμουν 2 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη.

Ακόμη, στην περιοχή βρίσκονται μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ, αλλά και εθελοντές πυροσβέστες. Αναμένονται να καταφθάσουν αεροπορικώς 25 πυροσβέστες από τη Θεσσαλονίκη, αλλά και επιπλέον βοήθεια από Ρουμανία και Σλοβακία.

Η «μάχη» κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν ασταμάτητη, λόγω των διαρκών αναζωπυρώσεων. Μερικά λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, συνήλθε εκτάκτως το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας στη Λάρδο, για την εκτίμηση της κατάστασης, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη.

Σχετικές ειδήσεις