ΕΛΛΑΔΑ

Λέκκας για φωτιά στη Ρόδο: Πρωτόγνωρες οι εικόνες – Πλήττεται το κέντρο του περιβάλλοντος του νησιού

Λέκκας για φωτιά στη Ρόδο: Πρωτόγνωρες οι εικόνες – Πλήττεται το κέντρο του περιβάλλοντος του νησιού
Eurokinissi

Ρόδος: Μιλώντας για το χωριό Λάερμα ο κ. Λέκκας είπε ότι το βράδυ του Σαββάτου «πολιορκήθηκε» από την πυρκαγιά

Στην Ρόδο όπου μαίνεται η φωτιά για έκτη ημέρα βρίσκεται ο Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής φυσικών καταστροφών, μεταφέροντας τις εικόνες της καταστροφής από τις τεράστιες δασικές εκτάσεις που έχουν καεί και τις τεράστιες ζημιές σε υποδομές, σπίτια και τουριστικά καταλύματα.

Μιλώντας για το χωριό Λάερμα που το βράδυ του Σαββάτου «πολιορκήθηκε» από την πυρκαγιά δήλωσε ότι κυρίως η περιβάλλουσα περιοχή και ορισμένα σπίτια έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Όπως είπε η μορφολογία στην περιοχή είναι τέτοια που ευνοεί την ανάπτυξη της πυρκαγιάς. «Το περιβάλλον το οποίο πραγματικά έχει καταστραφεί. Οι εικόνες που αντικρίζω είναι πρωτόγνωρες για δασική πυρκαγιά».

Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχουν ακόμα εστίες ανοιχτές οι οποίες λειτουργούν και τις οποίες προσπαθούν να περιορίσουν τα εναέρια μέσα.

«Η δασική πυρκαγιά δεν κρίνεται κατ’ αρχάς με την έκτασή της. Έχω πάει σε πολλές δασικές και μεγα πυρκαγιές και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι μία ιδιαίτερη πυρκαγιά εδώ γιατί πλήττεται ουσιαστικά το κέντρο του περιβάλλοντος της Ρόδου» σχολίασε.

Αναφερόμενος στα τουριστικά καταλύματα που έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καεί ολοσχερώς καθώς και την τουριστική σεζόν στη Ρόδο που θα πληγεί.

Έχουν κλείσει οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες

«Μόλις έκανα μια διαδρομή από τη Λίνδο μέχρι το Γεννάδι. Έχουν κλείσει όλες οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Δεν νομίζω ότι θα μπορέσουν να λειτουργήσουν φέτος γιατί ο περιβάλλων χώρος σε κάθε μονάδα έχει καταστραφεί ολοσχερώς και το περιβάλλον δεν εμπνέει για να κάνει κάποιος διακοπές», πρόσθεσε.

Και όπως πρόσθεσε δεν είναι τώρα η ώρα των επικρίσεων για το τι πήγε λάθος και δεν περιορίστηκε εξαρχής η δασική πυρκαγιά λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για τις επιχειρησιακές ενέργειες. Πρωτεύον θέμα είναι το θέμα της πρόληψης. Μία πρόληψη στην οποία θα πρέπει να δουλέψουμε πάρα πολύ σκληρά».

Πηγή: ΕΡΤ