ΕΛΛΑΔΑ

Το Newsbomb.gr στη Ρόδο: Συγκλονιστικές εικόνες από την καταστροφική πυρκαγιά

Το Newsbomb.gr στη Ρόδο: Συγκλονιστικές εικόνες από την καταστροφική πυρκαγιά
Η φωτιά έφτασε μέχρι τη θάλασσα
Newsbomb.gr/Χάρης Γκίκας

Συγκλονίζουν οι εικόνες που μεταδίδει το Newsbomb.gr από την περιοχή Κιοτάρι στη Ρόδο όπου η φωτιά κατέκαψε τα πάντα στο πέρασμά της 

Για έκτη ημέρα συνεχίζει να μαίνεται ανεξέλεγκτη καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά της η φωτιά στη Ρόδο με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να καταβάλουν υπερπροσπάθειες για να τη θέσουν υπό έλεγχο και να καταφέρουν να σώσουν τους οικισμούς που κινδυνεύουν από την πύρινη λαίλαπα.

Το Newsbomb.gr βρέθηκε στο νησί και συγκεκριμένα στην περιοχή Κιοτάρι, όπου μαίνεται ένα από τα μεγάλα μέτωπα.

Τα άλλα δύο μέτωπα στα οποία επικεντρώνεται η Πυροσβεστική εκτός από αυτό ανάμεσα σε Γεννάδι και Κιοτάρι είναι στα Λάερμα και προς Απόλλωνα, ενώ μεγάλες είναι οι προσπάθειες που καταβάλλουν οι πυροσβέστες για να διασώσουν τον οικισμό Ασκληπιείο σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του ΠΣ, Γιάννη Αρτοποιό.

Στα μέτωπα επιχειρούν συνολικά 266 πυροσβέστες, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 49 πυροσβεστικά υδροφόρα οχήματα καθώς και εκατοντάδες εθελοντές που συνδράμουν στις προσπάθειες των πυροσβεστών, ενώ από αέρος επιχειρούν διαδοχικά 10 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα εκ των οποίων δύο συντονιστικά.

Η φωτιά έχει κατακάψει ότι βρήκε στο πέρασμά της, με οχήματα, καταστήματα και beach bars να έχουν γίνει στάχτη.

Φωτορεπορτάζ: Χάρης Γκίκας

Στο νησί σήμερα ήχησε ξανά το 112 για την εκκένωση οικισμών, ενώ μέχρι τώρα έχουν μετακινηθεί περίπου 19.000 άτομα, εκ των οποίων τα 16.000 μεταφέρθηκαν με επίγεια μέσα, ενώ οι 3.000 με πλωτά σκάφη, σε ασφαλή σημεία. Πρόκειται για μια πρωτοφανή και μεγαλύτερη επιχείρηση διάσωσης στα ελληνικά δεδομένα.

Αναφορικά με τα μηνύματα του 112 που έχουν σταλεί ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι συνολικά έχουν αποσταλεί από τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έξι μηνύματα του 112 για προληπτικές οργανωμένες απομακρύνσεις οι οποίες ολοκληρώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας «πάντα με γνώμονα την ασφάλεια των κατοίκων και των ξένων επισκεπτών που διέμεναν σε ξενοδοχεία της περιοχής».
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας η προληπτική εκκένωση αφορούσε περίπου 19.000 άτομα, τα 16.000 εξ αυτών μεταφέρθηκαν με επίγεια μέσα και 3.000 με πλωτά σκάφη ενώ η πυρκαγιά βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη.

Μάλιστα, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε η δημοτική ενότητα της νότιας Ρόδου.