ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη Ρόδο: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί - Προχωράνε οι αποζημιώσεις

fotia
Photo: Εurokinissi

Στο Γεννάδι εξελίχθηκαν σκηνές αποκάλυψης με τις φλόγες να φωτίζουν το σκοτάδι και τις καύτρες να πέφτουν βροχή

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το νησί της Ρόδου, μετά από εννέα ημέρες μάχης με τις φλόγες, που έχουν προκαλέσει τεράστιες καταστροφές, με τις προσπάθειες των πυροσβεστών να εστιάζουν στο τρίγωνο των οικισμών Βάτι, Γεννάδι και Ασκληπιείο.

Χτες τα ξημερώματα, στο Γεννάδι εξελίχθηκαν σκηνές αποκάλυψης με τις φλόγες να φωτίζουν το σκοτάδι και τις καύτρες να πέφτουν βροχή. Οι εθελοντές, κρατώντας τη μάνικα, σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα, για να περιορίσουν την πυρκαγιά, ώστε να μην κινδυνεύσουν περιουσίες. Αυτή την ώρα το χωριό είναι βυθισμένο στο σκοτάδι.

Με το φως της ημέρας το Βάτι βρέθηκε αντιμέτωπο με 5 αναζωπυρώσεις, ενώ πυροσβέστες, νέα παιδιά και αστυνομικοί με μάνικες στα χέρια και αλυσοπρίονα προσπαθούν να περιορίσουν το μέτωπο της φωτιάς.

Το μεσημέρι, και οι κάτοικοι του Ασκληπιείου βρέθηκαν ξανά αντιμέτωποι με το πύρινο μέτωπο.

Η διαδικασία των αποζημιώσεων στις πυρόπληκτες περιοχές προχωρά και από χθες συνεργεία της Κρατικής Αρωγής της Πολιτικής Προστασίας έχουν ξεκινήσει την καταγραφή των ζημιών.

Αυτή τη στιγμή η κατάσταση εμφανίζεται βελτιωμένη, αλλά εκτιμάται ότι έχουν ήδη καεί 130.000 στρέμματα δάσους και καλλιεργειών.

Εν τω μεταξύ, τη συντονισμένη προσπάθεια των αρχών, αλλά και τη πολύτιμη βοήθεια των ντόπιων εξήρε ο Βρετανός πρέσβης στην Ελλάδα Μάθιου Λοτζ: «Οι αρχές εδώ, τοπικές και εθνικές αρχές, έχουν κάνει καταπληκτική δουλειά για να σώσουν όλους τους τουρίστες. Παραπάνω από 15.000 άτομα που ήταν σε μέρος του κινδύνου, είναι ασφαλείς και δεν χάσαμε ούτε μια ζωή».

Την ίδια ώρα, η αντεισαγγελέας Εφετών Δωδεκανήσου, ζήτησε ενημέρωση από την πυροσβεστική για τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, αλλά και τους λόγους που η φωτιά εξακολουθεί να καίει εννέα ημέρες μετά.