ΕΛΛΑΔΑ

Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Η φιλία με την Μπριζίτ Μακρόν

Μαριάννα Βαρδινογιάννη
Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη και η Μπριζίτ Μακρόν
MVVF

Η Πρώτη Κυρία της Γαλλίας και η Μαριάννα Βαρδινογιάννη ανέπτυξαν μια βαθιά φιλία που ξεκίνησε με την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Ελλάδα. 

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, η Μπριζίτ Μακρόν, εκφώνησε μία από τις ομιλίες στην πανηγυρική εκδήλωση στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι, για τα 25 χρόνια προσφοράς της Μαριάννας Βαρδινογιάννη. Δεν μίλησε μόνο ως η Πρώτη Κυρία της Γαλλίας, αλλά ως μια στενή φίλη της τιμώμενης Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO.

Η πρώτη τους συνάντηση ήταν το 2017, όταν ο -νεοεκλεγείς τότε- Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Στο δείπνο που είχε παραθέσει ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη συναντήθηκε με την Μπριζίτ Μακρόν.

Η κυρία Μακρόν γνώριζε το έργο της Μαριάννας Βαρδινογιάννη ως Πρέσβειρας Καλής Θελήσεως της UNESCO. Στη συζήτηση που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο, σε ιδιαιτέρως φιλικό κλίμα, η Μπριζίτ Μακρόν στάθηκε ιδιαίτερα στη δράση της Μαριάννας Βαρδινογιάννη, στο πλαίσιο της εκστρατείας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Δεν άργησε να έρθει η πρόσκληση της Μπριζίτ Μακρόν προς τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Λίγους μήνες μετά, τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO ήταν προσκεκλημένη στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Η κυρία Μακρόν παρέθεσε γεύμα στη Μαριάννα Βαρδινογιάννη στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Παρίσι, με όλες τις τιμές του πρωτοκόλλου της Γαλλικής Προεδρίας. Η συνέχεια έφερε μια στέρεη συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Η επίσκεψη στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων

Τον Σεπτέμβριο του 2021, η Μπριζίτ Μακρόν επισκέφθηκε την Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β.Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ», μαζί με την Μαρέβα Μητσοτάκη. Η κυρία Μακρόν έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για το έργο που επιτελείται εκεί και ιδίως για το Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας που λειτουργεί στην Ογκολογική Μονάδα. Αφού ενημερώθηκε αναλυτικά για τον τρόπο λειτουργίας της Μονάδας, συνεχάρη με θερμά λόγια την πρόεδρο της «Ελπίδας» για τον αγώνα και την προσφορά της ενάντια στον παιδικό καρκίνο. «Το έργο που επιτελείτε είναι συγκλονιστικό» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τα παιδιά της Ογκολογικής Μονάδας είχαν ετοιμάσει χειροτεχνίες αφιερωμένες στη διαχρονική φιλία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία, τις οποίες παρέδωσε εκ μέρους των παιδιών η Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Στη συνέχεια, τοποθέτησαν στον «Τοίχο των Αστεριών της ΕΛΠΙΔΑΣ» τα αστέρια με τα ονόματα τους.

Η ίδια η Μπριζίτ Μακρόν περιγράφει τη γνωριμία της με τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη:

«Με την Μαριάννα γνωριστήκαμε στο πλαίσιο μιας επίσημης κρατικής επίσκεψης και, αν και είναι σπάνιο στο πλαίσιο αυτό να δημιουργηθεί μία φιλία, αυτό μου συνέβη με την Μαριάννα!

Μία φιλία που δημιουργήθηκε σχεδόν αυθόρμητα, με επαφές συχνές, με επιστολές, τηλεφωνήματα ή και από κοντά.

Δεν ξεχνώ ποτέ όταν επισκεφθήκαμε την Ογκολογική Μονάδα Παίδων "Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ" στην Ελλάδα, μαζί με την κυρία Μητσοτάκη. Ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία. Είδαμε πως όλα είχαν μελετηθεί για τα παιδιά και γύρω από τα παιδιά και επιτέλους υπήρχε ένα μέρος (στην Ελλάδα) για να θεραπευτούν όλοι αυτοί οι παιδιατρικοί καρκίνοι και όλα τα παιδιά της Ελλάδας που υποφέρουν από καρκίνο. Είναι μία στιγμή που με άγγιξε πάρα πολύ.

Η ζωή της Μαριάννας είναι μια ζωή στραμμένη προς τους άλλους. Μια ζωή για τους άλλους. Και αυτό αποτελεί ένα παράδειγμα μέσα σε στιγμές τόσο βίαιες όπως αυτές που ζούμε αυτή τη στιγμή στον κόσμο».

Σχετικές ειδήσεις