ΕΛΛΑΔΑ

Δώδεκα αεροσκάφη πυρόσβεσης θα αγοράσει η Ευρωπαϊκή Ένωση: Τα δύο θα σταθμεύουν στην Ελλάδα

fotia
Photo: AP

Από δύο αεροσκάφη θα σταθμεύουν σε Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Κροατία και Ελλάδα,  δήλωσε εκπρόσωπος της Ε.Ε.

Δύο από τα 12 πυροσβεστικά αεροσκάφη που σχεδιάζει να αγοράσει η Κομισιόν για λογαριασμό της Ε.Ε. θα βρίσκονται στην Ελλάδα, επιβεβαίωσε σήμερα εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Όπως αναφέρει η efsyn.gr, aπαντώντας στην ανταποκρίτρια της εφημερίδας δήλωσε: «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι δύο αεροπλάνα θα βρίσκονται στην Πορτογαλία, δύο στην Ισπανία, δύο στη Γαλλία, δύο στην Ιταλία, δύο στην Κροατία και δύο στην Ελλάδα. Τα αεροπλάνα αυτά θα ανήκουν νομικά σε κάθε κράτος μέλος που κοστολογεί, αλλά χρηματοδοτούνται 100% από την Ε.Ε. και η Ε.Ε. θα είναι υπεύθυνη για την οργάνωση του συντονισμού της ευρωπαϊκής επιχείρησης», τόνισε η Μίριαμ Γκαρθία Φερέρ.

«Αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρηματοδοτεί η ίδια αυτή τη διαδικασία και τα αεροπλάνα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το κράτος μέλος υποδοχής, όταν δε χρησιμοποιούνται ή δε χρειάζονται για επιχειρήσεις αντιμετώπισης στο πλαίσιο του ενωσιακού μηχανισμού σε άλλα κράτη».

Η Κομισιόν τόνισε επίσης ότι «οι πυρκαγιές γίνονται όλο και μεγαλύτερη ανησυχία στην Ευρώπη και πέρα από την Ευρώπη. Μόνο πέρυσι, 20 κράτη μέλη της Ε.Ε. κατέγραψαν περισσότερες καμένες εκτάσεις από τον μέσο όρο του 2022. Γι' αυτό, λοιπόν, εργαζόμαστε πραγματικά εντατικά με τα κράτη μέλη για το πώς θα αυξήσουμε την ικανότητα».

Την πρωταρχική ευθύνη για την πρόληψη, καθώς και για την αντιμετώπιση φέρει η χώρα στην οποία συμβαίνει η καταστροφή. Και ο ρόλος της Επιτροπής είναι να συντονίζει μια γρήγορη και αποτελεσματική ανταπόκριση μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ε.Ε., όταν ενεργοποιείται και ο οποίος ενεργοποιείται όλο και περισσότερο.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε διαθέσιμο έναν στόλο για την περίοδο ως το τέλος Οκτωβρίου. Αλλά εν τω μεταξύ, για μια πιο μακροπρόθεσμη προοπτική, η Επιτροπή αναπτύσσει πράγματι τον δικό της στόλο», τόνισε η Μίριαμ Γκαρθία Φερέρ.

Δεδομένου ότι η παγκόσμια παραγωγή ορισμένων τύπων πυροσβεστικών αεροσκαφών έχει διακοπεί, η αγορά έχει περιοριστεί στην προσφορά νέων μέσων για πυροσβεστικά έργα, τα οποία είναι αυτά που χρειαζόμαστε για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε.

Σύμφωνα με τον τρέχοντα σχεδιασμό, τα πρώτα πλήρως χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε., μεσαίου μεγέθους, προηγούμενα πυροσβεστικά αεροπλάνα της μάρκας CanadAir θα πρέπει να ενταχθούν στον τρέχοντα στόλο διάσωσης σταδιακά από το 2027. Ήδη, η Ε.Ε. έχει παραγγείλει δύο ελαφριά πυροσβεστικά αεροπλάνα τύπου Variables που τοποθετούνται στη Σουηδία.

«Ολοκληρώνουμε επίσης τώρα τις διαπραγματεύσεις με έναν Καναδό παραγωγό για την παράδοση ενός σημαντικού αριθμού νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών, που θα ενισχύσουν τον στόλο διάσωσης της Ε.Ε. Τα 12 αεροπλάνα αναμένεται να τεθούν σταδιακά σε λειτουργία από το 2027», τόνισε η εκπρόσωπος.