ΕΛΛΑΔΑ

Νέα Αγχίαλος: Σεισμός 1 Ρίχτερ από την έκρηξη στις αποθήκες πυρομαχικών

Νέα Αγχίαλος: Σεισμός 1 Ρίχτερ από την έκρηξη στις αποθήκες πυρομαχικών

Νέα Αγχίαλος: Τι ανακοίνωσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για τον σεισμό από την έκρηξη στις αποθήκες πυρομαχικών

Σεισμό προκάλεσε μία από τις εκρήξεις που έγινε στη Νέα Αγχίαλο στις 27 Ιουλίου. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η έκρηξη προκάλεσε σεισμό 1 βαθμού της κλίμακας Ρίχτερ.

Τι δείχνει το πόρισμα για την έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο
Στην ανακοίνωσή του, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών αναφέρει ότι «σχετικά με την έκρηξη που συνέβη στις αποθήκες πυρομαχικών Καραμπά, κοντά στη Νέα Αγχίαλο, στις 27/7 στις 19:17 τοπική ώρα (16:17 UTC). Η έκρηξη καταγράφτηκε σαφώς από τους σεισμολογικούς σταθμούς του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου και του διεθνούς πειράματος AdriaArray.

Ο κοντινότερος σταθμός που κατέγραψε καθαρά το γεγονός βρίσκεται σε απόσταση 22 χιλιομέτρων, ενώ ο μακρινότερος βρίσκεται σε απόσταση 112 χιλιομέτρων.

Με την ανάλυση από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο (Δρ Χρήστος Ευαγγελίδης και Δρ. Μαρίνος Χαραλαμπάκης) των καταγραφών και τον εντοπισμό των αφίξεων των διαμηκών και εγκαρσίων κυμάτων, προσδιορίστηκε το επίκεντρο στην περιοχή της έκρηξης:

Εάν θεωρήσουμε ότι η έκρηξη είναι ένας σεισμός επιφανείας, το τοπικό μέγεθος ML εκτιμάται σε περίπου ένα βαθμό της κλίμακας Ρίχτερ.

Το συγκεκριμένο γεγονός έχει πλέον καταχωρηθεί στον κατάλογο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ως «accidental explosion» και θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον ως «ground truth» γεγονός για την βελτιστοποίηση και βαθμονόμηση σεισμολογικών μεθόδων»