ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛ.ΑΣ: Σωρεία καταγγελιών για εκφοβισμό, βία και σεξουαλική παρενόχληση (vid)

katechaki
To κτίριο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

«Δράκος» το παρατσούκλι αξιωματικού της Κατεχάκη, λόγω της επιθετικής συμπεριφοράς έναντι γυναικών συναδέλφων του

Βροχή από σοβαρές καταγγελίες εις βάρος συναδέλφων τους έχουν κάνει γυναίκες αστυνομικοί, οι οποίες έχουν αναφέρει περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, βίας και εκφοβισμού.

Τις καταγγελίες έφερε στο φως η εφημερίδα «Τα ΝΕΑ», υποχρεώνοντας την Αστυνομία να εκδώσει ανακοίνωση, υποστηρίζοντας ότι τα περιγραφόμενα περιστατικά «δεν έχουν καταγγελθεί και καταγραφεί υπηρεσιακά»

Τι αναφέρει το δημοσίευμα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. την Τρίτη 1η Αυγούστου εκδόθηκε προειδοποιητική αναφορά, η οποία απευθύνεται ακόμα και σε υψηλόβαθμους αξιωματικούς, τους οποίους καλεί «να μαζευτούν», επισημαίνοντας ότι «περιστατικά ηθικής παρενόχλησης, βίας ή εκφοβισμού εντός της αστυνομίας δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά».

Όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ: «Διατύπωναν σεξουαλικά υπονοούμενα σε βάρος τους, επιχειρούσαν να τις απομονώσουν σε χώρους των γραφείων. Επίσης, καταγγέλλεται πως όταν οι γυναίκες θύματα δεν ενέδιδαν οι εν λόγω αξιωματικοί άλλαζαν συμπεριφορά, μιλούσαν με προσβλητικό λόγο σε βάρος τους, τις συκοφαντούσαν σε άλλους ένστολους, αποδίδοντάς τους ανήθικη συμπεριφορά».

Ο «Δράκος»

Ένας από τους καταγγελλόμενους να έχει το προσωνύμιο «Δράκος», εξαιτίας της επιθετικής συμπεριφοράς του απέναντι στις γυναίκες συναδέλφους του. Επίσης, υπάρχουν αναφορές για προσπάθεια συγκάλυψης των αναφορών καθώς και για αφόρητες πιέσεις, με αποτέλεσμα γυναίκες αστυνομικοί να σκέφτονται ακόμη και να φύγουν από την Αστυνομία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην εμπιστευτική αναφορά επισημαίνεται ότι θα πρέπει να σταματήσει η τακτική αποσιώπησης τέτοιου είδους αναφορών και πως οι προϊστάμενοι των αστυνομικών υπηρεσιών που δέχονται την καταγγελία ή την αναφορά για περιστατικό ηθικής παρενόχλησης, βίας ή εκφοβισμού «υποχρεούνται στην άμεση εξέταση αυτών προβαίνοντας σε όλες τις απαιτούμενες διοικητικές ενέργειες για τη διερεύνησή της.

ΕΛ.ΑΣ.: «Δεν υπάρχει επίσημη καταγγελία»

Από την πλευρά του, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με διαρροές απαντά στο δημοσίευμα υποστηρίζει ότι «οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση εντός της Ελληνικής Αστυνομίας, που αναφέρονται στο δημοσίευμα, δεν έχουν καταγγελθεί και καταγραφεί υπηρεσιακά».

Και πως το έγγραφο, που επικαλείται το δημοσίευμα, «αφενός δεν είναι εμπιστευτικό και αφετέρου αποτελεί συνέχεια σχετικών εγγράφων του Υπουργείου Εσωτερικών, για τον τρόπο που πρέπει εν γένει οι Δημόσιες Αρχές και εν προκειμένω η ΕΛ.ΑΣ. να διαχειρίζονται περιστατικά και καταγγελίες για φαινόμενα ηθικής παρενόχλησης και βίας εντός του προσωπικού τους».

Οι πηγές του υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ. τονίζουν δε ότι «αποτελεί πάγια αρχή της Ελληνικής Αστυνομίας και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη η μηδενική ανοχή σε ζητήματα που αφορούν την αξιοπρέπεια του ατόμου και ξεκαθαρίζεται ότι τυχόν τέτοια περιστατικά αντιμετωπίζονται με την αυστηρότητα που ορίζεται από την ισχύουσα νομοθεσία και τους εσωτερικούς κανονισμούς της ΕΛ.ΑΣ.».