ΕΛΛΑΔΑ

Νέα Αγχίαλος: Παραδόθηκε το πόρισμα για τις εκρήξεις την αποθήκη πυρομαχικών

Νέα Αγχίαλος: Παραδόθηκε το πόρισμα για τις εκρήξεις την αποθήκη πυρομαχικών

Νέα Αγχίαλος: Στα χέρια του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, βρίσκεται από το πρωί το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης σχετικά με τα αίτια της εξάπλωσης της πυρκαγιάς σε αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης.

Σύμφωνα με το πόρισμα, δύο είναι οι βασικές αιτίες που προκάλεσαν τις απανωτές εκρήξεις στο στρατόπεδο της αεροπορίας.

Ως προς τα μέτρα πυρασφάλειας του στρατοπέδου, η ΕΔΕ διαπίστωσε:

  • Πλημμελή καθαρισμό στο επικλινές και δύσβατο βόρειο μέρος του, από όπου έφτασε η φωτιά και προσέγγισε στον χώρο των αποθηκών ανοικτού και κλειστού τύπου.
  • Πολύ μικρή αντιπυρική ζώνη πέριξ των αποθηκών, που δεν ήταν αρκετή για να εμποδίσει το έντονο θερμικό φορτίο εξαιτίας της φωτιάς που εξαπλώθηκε στο μη αποψιλωμένο μέρος του στρατοπέδου και σε συνδυασμό με τον στροβιλισμό της και την ταχύτητα του ανέμου, κινήθηκε γρήγορα προς τον χώρο των πυρομαχικών.

Αυτό οδήγησε στην έκρηξη βομβών γενικής χρήσης που ήταν τοποθετημένες σε κλίνες στον βόρειο τομέα των αποθηκών, κάτι που, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΘΑ, έγινε με βάση τα διεθνή πρότυπα.

Απόστρατοι αξιωματικοί έχουν διαφορετική άποψη.

«Τα πυρομαχικά ήταν αποθηκευμένα σε έναν χώρο ο οποίος ήταν σκαμμένος, υπήρχαν κάποια χώματα γύρω που προστάτευαν τις βόμβες και γενικότερα τα πυρομαχικά που βρίσκονταν εκεί, και ήταν σκεπασμένα με πρόχειρα υπόστεγα ή με τσίγκους. Αυτό δεν είναι ΝΑΤΟϊκες προδιαγραφές», αναφέρει ο αντιστράτηγος ε.α., Χαράλαμπος Τζούμης.

Στο πόρισμα επισημαίνεται ότι λόγω της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή, στο στρατόπεδο Καράμπα κατέφθασαν πυροσβεστικά οχήματα της 111ΠΜ, που επιχείρησαν για την αντιμετώπισή της, σε συνεργασία με οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος.

Οι ίδιες πηγές δεν αναφέρουν αν στο πόρισμα συμπεριλαμβάνεται και το αποτέλεσμα της αντίστοιχης έρευνας της πυροσβεστικής.

«Η φωτιά ήταν έντονη και σε συνδυασμό με τον στροβιλισμό της και την ταχύτητα του ανέμου, κινήθηκε γρήγορα προς τον χώρο των πυρομαχικών και ανέπτυξε υψηλό θερμικό φορτίο. Οι συγκεκριμένες συνθήκες επέβαλαν να δοθεί διαταγή εκκένωσης της περιοχής από τις πυροσβεστικές δυνάμεις για την προστασία του προσωπικού», λένε πηγές του ΥΠΕΘΑ.

«Οι πληροφορίες, που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το πόρισμα της ΕΔΕ, καταδεικνύουν τις σοβαρές ευθύνες της ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και αποτελούν απτή απόδειξη αποτυχίας του ‘επιτελικού κράτους’», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση του υπευθύνου ΚΤΕ Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Μπιάγκη, και του τομέα Άμυνας του ΠΑΣΟΚ.

Πέρα από την απόδοση των ευθυνών, με εντολή του Νίκου Δένδια θα αξιοποιηθούν τα ευρήματα του πορίσματος στην αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων στον τομέα της πυρασφάλειας στις εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων.

Θα συνεχισθούν τις επόμενες ημέρες οι επιθεωρήσεις και οι έλεγχοι για την τήρηση των αναγκαίων μέτρων στους σχηματισμούς και τις μονάδες της χώρας.

Δείτε το βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega:

Διαβάστε επίσης:

Εντοπίστηκε φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης στο Ρέθυμνο

Ο Ηρακλειώτης που δεν περιμένει το κράτος και τον δήμο – Έφτιαξε τα παγκάκια με δικά του εργαλεία

Βίντεο ντοκουμέντο: Καταδίωξη διακινητών από το Λιμενικό Σώμα