ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Petar: Συνεχίζονται οι βροχές και οι καταιγίδες - Πότε εξασθενούν τα έντονα φαινόμενα

Κακοκαιρία Petar: Συνεχίζονται οι βροχές και οι καταιγίδες - Πότε εξασθενούν τα έντονα φαινόμενα
Eurokinissi

Έως τις πρώτες πρωινές ώρες θα συνεχιστούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έχει φέρει η κακοκαιρία Petar σε Ιόνιο, δυτική Ελλάδα, Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία

Η κακοκαιρία Petar έκανε έντονη την εμφάνισή της από το μεσημέρι του Σαββάτου 5 Αυγούστου σε Ιόνιο, δυτική και βόρεια Ελλάδα με τις βροχές και τις καταιγίδες να συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, τις πρώτες πρωινές ώρες.

Στην κεντρική Μακεδονία θα σημειωθούν σποραδικές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές τις πρώτες πρωινές ώρες, ευτυχώς όμως θα υπάρξει γρήγορη βελτίωση. Στα δυτικά, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη έως τις προμεσημβρινές ώρες θα σημειωθούν παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες ενώ στη συνέχεια θα δούμε σταδιακή βελτίωση.

Δείτε την πορεία των βροχοπτώσεων μέσω του WINDY:

Εξασθένηση φαινομένων και πτώση της θερμοκρασίας

Σύμφωνα με το meteo στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι και απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 25 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται τοπικές νεφώσεις κατά διαστήματα έως το μεσημέρι. Πιθανότητα τοπικών βροχών και καταιγίδων υπάρχει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 και πρόσκαιρα κατά τόπους έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 23 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 16 έως 28 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 22 έως 35, στη Θεσσαλία από 23 έως 35, στην Ήπειρο και στη Δυτική Στερεά από 17 έως 30, στην υπόλοιπη Στερεά από 23 έως 34, στην Πελοπόννησο από 17 έως 31, στα νησιά του Ιονίου από 20 έως 27, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 24 έως 33, στις Κυκλάδες από 24 έως 31, στα Δωδεκάνησα από 24 έως 30 και στην Κρήτη από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο θα πνέουν από νότιες έως δυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 και πρόσκαιρα κατά τόπους έως 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές έως βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 και πρόσκαιρα κατά τόπους έως 5 μποφόρ.

Την Δευτέρα θα έχει αίθριο καιρό με λίγες νεφώσεις τοπικά. Οι άνεμοι θα στραφούν σε βόρειους-βορειοδυτικούς που βαθμιαία θα ενισχύονται, διατηρώντας την θερμοκρασία σε παρόμοια επίπεδα μέχρι τους 34 με 37 βαθμούς.

Την επόμενη εβδομάδα η ατμόσφαιρα θα δροσίσει κατά 2 με 3 βαθμούς σε όλη τη χώρα, ενώ από την Τρίτη έως και την Πέμπτη θα επικρατήσουν πολύ ισχυροί βοριάδες κυρίως στο Αιγαίο.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα Κυριακή 6 Αυγούστου

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα Κυριακή 06 Αυγούστου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Μαγνησίας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Αχαΐας)
  • Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Χανίων, ΠΕ Ρεθύμνου, ΠΕ Ηρακλείου)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

Σχετικές ειδήσεις