ΕΛΛΑΔΑ

Άγιος Στέφανος: «Ήθελα να καθαρίσω τα ξερά χόρτα» - Αύριο δικάζεται ο 87χρονος εμπρηστής

Άγιος Στέφανος: «Ήθελα να καθαρίσω τα ξερά χόρτα» - Αύριο δικάζεται ο 87χρονος εμπρηστής
Eurokinissi.gr/Φωτογραφία Αρχείου

Ο ηλικιωμένος συνελήφθη τα ξημερώματα της Κυριακής και ενώ είχε ήδη προλάβει να βάλει φωτιά σε περιοχή του Αγίου Στεφάνου, ωστόσο η αντίδραση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση και κατάφερε να τη σβήσει προτού εξαπλωθεί και βγει εκτός ελέγχου. 

Με το μπιτόνι στο χέρι συνέλαβαν οι αστυνομικοί τον 87χρονο εμπρηστή στον Άγιο Στέφανο, τον οποίο εντόπισε ένας 39χρονος και ειδοποιήσε τις αρχές, που έσπευσαν στο σημείο και τον έπιασαν επ' αυτοφώρω.

Ο ηλικιωμένος συνελήφθη τα ξημερώματα της Κυριακής και ενώ είχε ήδη προλάβει να βάλει φωτιά σε περιοχή του Αγίου Στεφάνου, ωστόσο η αντίδραση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση και κατάφερε να τη σβήσει προτού εξαπλωθεί και βγει εκτός ελέγχου.

«Ήθελα να καθαρίσω τον χώρο από τα ξερά χόρτα» είπε αμέσως μετά τη σύλληψή του στους αστυνομικούς που τον εξέτασαν, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ενώ πέρασε το κατώφλι του εισαγγελέα Πρωτοδικών, κατηγορούμενος για εμπρησμό από πρόθεση σε πλημμεληματική μορφή.

Στο σημείο όπου συνελήφθη βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μπιτόνια με βενζίνη και μία σακούλα νάιλον

Ο 87χρονος θα καταδικαστεί αύριο από το Τριμελές Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο Αθηνών.

Κικίλιας: «Ύποπτος συνελήφθη επ’ αυτοφώρω με μπιτόνια βενζίνης στον Άγιο Στέφανο»

Την είδηση της σύλληψης γνωστοποίησε νωρίτερα μιλώντας στο OPEN ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το μέτωπο, ευτυχώς, δεν πρόλαβε να επεκταθεί.

«Δυστυχώς για άλλη μια φορά το ανθρώπινο χέρι παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στις 1.670 πυρκαγιές που είχαμε μέσα στον Ιούλιο», είπε ο κ. Κικίλιας.

«Ζούμε σε μία εποχή κλιματικής κρίσης, με έντονη βροχή, καταιγίδα, χαλαζόπτωση και έντονες καιρικές συνθήκες. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό. Όσον αφορά την πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο, είναι οριοθετημένη και δεν υπάρχει ενεργή εστία. Στη Τζιά, το μέτωπο έχει επίσης οριοθετηθεί», τόνισε ακόμη ο κ. Υπουργός, μεταξύ άλλων.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτιής Προστασίας στην ίδια συνέντευξη στάθηκε στις τελευταίες εξελίξεις από τα νεότερα «πύρινα μέτωπα» της χώρας, την κλιματική κρίση, την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για τους εμπρησμούς, τις αλλαγές που έρχονται στον έλεγχο των κονδυλίων των Δήμων για τους καθαρισμούς, μεταξύ άλλων καίριων ζητημάτων, μιλώντας στο OPEN. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη λόγω των ισχυρών ανέμων», συνιστώντας να υπάρχει μεγάλη προσοχή από όλη την κοινωνία.

Αρχικά, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι «ζούμε σε μία εποχή κλιματικής κρίσης», φέρνοντας ως παράδειγμα την Κέρκυρα, η οποία έζησε τον εφιάλτη με τα «πύρινα μέτωπα» και χθες (04/08) σημειώθηκαν ακραία καιρικά φαινόμενα με καταιγίδες, χαλαζόπτωση και πλημμύρες στα κεντρικά του νησιού. «Δέκα περιπατητές απεγκλωβίσθηκαν χθες. Αυτό δείχνει πόσο έντονες είναι οι καιρικές συνθήκες, πλέον».

Για τους καθαρισμούς των οικοπέδων, τόνισε πως αρμοδιότητα έχει η τοπική αυτοδιοίκηση. «Τη χρονιά που διανύουμε, έχουν δοθεί από νωρίς σημαντικά κονδύλια στους Δήμους και τους Δημάρχους, προκειμένου να προβούν σε ό,τι αφορά τις ζώνες και τους δρόμους που πρέπει να καθαριστούν, να ξεχορταριαστούν αλλά και τα ιδιωτικά οικόπεδα και σπίτια.

Φυσικά, υπάρχει και η προσωπική ευθύνη των πολιτών. Υπάρχουν αρκετοί Δήμοι που κάνουν πολύ καλά την δουλειά τους, οργανωμένα. Υπάρχουν και κάποιοι, όμως, που δεν έχουν κάνει τη δουλειά τους και δεν έχουν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να υπάρχει πρόληψη. Το νούμερο των 1.670 πυρκαγιών τον Ιούλιο είναι τεράστιο. Κάποιες ξέφυγαν και έγιναν μεγάλες. Το νούμερο που έχει να αντιμετωπίσει το Πυροσβεστικό Σώμα είναι πάνω από 60 πυρκαγιές την ημέρα».

«Η επόμενη εβδομάδα θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, λόγω των μελτεμιών του Αυγούστου»

«Στείλαμε χθες “112” για ακραία καιρικά φαινόμενα. Αρχίζοντας από την Τρίτη, θα έχει πολλούς έντονους ανέμους, μποφόρ σε όλη την Ελλάδα. Τα γνωστά μελτέμια του Αυγούστου είναι εδώ την ερχόμενη εβδομάδα και θα έχουμε 7 – 8 και τοπικά 9 μποφόρ σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, σύμφωνα με την ΕΜΥ και θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σε όλους τους συμπολίτες μας, τις αρμόδιες υπηρεσίες, τους εθελοντές, όλη την κοινωνία. Αυτή που έρχεται, είναι μία δύσκολη εβδομάδα και έπειτα από πολλές μέρες ξηρασίας, τα μελτέμια προκαλούν πολλούς μεγάλους κινδύνους για την εκδήλωση πυρκαγιάς», υποστήριξε ο Βασίλης Κικίλιας.

Για τη φωτιά στη Νέα Αγχίαλο

Για το ζήτημα την μεγάλη φωτιά στη Νέα Αγχίαλο και τις εκρήξεις στην 111 Πτέρυγα Μάχης, ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι «οι ένοπλες δυνάμεις είναι θεσμός της χώρας. Τις σέβομαι και έχουμε μία άριστη συνεργασία με τον κ. Δένδια και τον κ. Φλώρο. Υπάρχουν περίπολα κάθε μέρα όταν είναι στο “3 – 4 – 5” η επικινδυνότητα για εκδήλωση πυρκαγιάς. Αυτό είναι ένα εσωτερικό θέμα, που θεωρώ πως θα ρυθμιστεί.

Σε ό,τι αφορά το Πυροσβεστικό Σώμα, στην Αγχίαλο είχαμε να αντιμετωπίσουμε διαδοχικές πυρκαγιές σε διαφορετικά σημεία και δυστυχώς, λόγω των έντονων ανέμων, η φωτιά εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα και είχαμε και αυτή την πολύ δύσκολη και πιεστική κατάσταση. Δεν είναι εύκολο να επιχειρούν όταν υπάρχουν βλήματα, πυρομαχικά, παρ’ όλ’ αυτά έγινε το καλύτερο δυνατό. Δεν έχω να σχολιάσω κάτι για την ΕΔΕ».

Αναφορικά με την αυστηροποίηση των ποινών για τους εμπρηστές

«Η αρμοδιότητα και η υποχρέωση εκ του νόμου και του Συντάγματος του κράτους είναι να προστατεύει τους πολίτες του. Άρα, η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας, οι νοικοκυραίοι, κινδυνεύουν από κάποιους που είτε εσκεμμένα, άρα είναι εμπρηστές, είτε εξ αμελείας, που κατά τη δική μας άποψη αυτό είναι εγκληματική αμέλεια, σε συνθήκες καύσωνα και περιοχές υψηλής επικινδυνότητας δεν φροντίζουν καν για τα βασικά.

Πόσω μάλλον βάζουν φωτιά και καπνίζουν τα μελίσσια, κάνουν εργασίες, πετούν ένα τσιγάρο, κάνουν ένα μπάρμπεκιου. Αυτή η αμέλεια μπορεί να στοιχίσει ζωές και το έχει ήδη κάνει. Το κράτος έχει την υποχρέωση να φροντίζει τους πολλούς και άρα, να υπάρχει διαδικασία η οποία να εφαρμόζεται, Τόσο σχετικά με τις ποινές, όσο και τα πολύ αυστηρά πρόστιμα σε αυτούς που κάθε καλοκαίρι θέτουν σε κίνδυνο τους γείτονες και τους συνανθρώπους τους.

Τα διοικητικά πρόστιμα θα υπερπολλαπλασιαστούν. Η πολιτεία οφείλει να είναι αυστηρότερη· είναι σωστό και θεμιτό και ένας τρόπος μαζί με την πρόληψη και όλες τις άλλες ενέργειες που θα πάρουμε να προστατευθεί η κοινωνία».

«Δε θα φθάσουμε ποτέ στο 100% αλλά στόχος μας είναι μόνιμα να βελτιωνόμαστε»

Ακόμη, προανήγγειλε ότι «στις αρχές του Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί μία σύσκεψη, προκειμένου να συντονιστούμε με το Υπουργείο Οικονομικών που δίνει τα κονδύλια, το Υπουργείο Εσωτερικών που τα αποδεσμεύει στους Δήμους για τις προτεραιότητες και τις επιλέξιμες δαπάνες που δίνει, αλλά και πώς ελέγχει την διαδικασία.

Μαζί με το Υπουργεία Πολιτικής Προστασίας, Δικαιοσύνης και Τάξης, η σύσκεψη θα γίνει υπό την προεδρία της κυβέρνησης. Νομίζω ότι αυτή η διαδικασία που γινόταν τον χειμώνα ή την άνοιξη θα εκκινήσει νωρίτερα, με ένα σύστημα τέτοιο ώστε θα μπορεί να ελέγχεται και σε ό,τι αφορά το κομμάτι των Δήμων και των ευθυνών που έχουν, αλλά και τη δυνατότητα να παίρνουν νωρίτερα τα κονδύλια. Θα φτιαχτεί μία τέτοια υπερδομή, στην οποία θα μπορεί να ελέγχεται συνολικά αυτή η δραστηριότητα. Ζητάμε και από τους πολίτες να ανοίξουν την ευθύνη που τούς αναλογεί, να καθαρίζουν τον χώρο εντός των σπιτιών και των οικοπέδων τους», ολοκλήρωσε ο κ. Υπουργός.

Σχετικές ειδήσεις