ΕΛΛΑΔΑ

Κίνημα της πετσέτας: Εξαπλώνεται και στην Αττική - Χαμός με τις παράνομες επιχειρήσεις στις παραλίες

Κίνημα της πετσέτας: Εξαπλώνεται και στην Αττική - Χαμός με τις παράνομες επιχειρήσεις στις παραλίες
Eurokinissi

Το κίνημα της πετσέτας έφτασε και στην Αττική με την παραλία της Αναβύσσου να μην έχει πλέον ελεύθερο χώρο για όσους επιλέγουν να μην πληρώσουν «τρελά» ποσά σε ομπρέλες και ξαπλώστρες

Το κίνημα της πετσέτας εξαπλώνεται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και σε κάθε τουριστικό προορισμό. Από τη Ρόδο και τις Κυκλάδες, στην Κρήτη και τη Χαλκιδική και πλέον στις παραλίες της Αττικής.

Στην Ανάβυσσο είναι χαρακτηριστικό το πρόβλημα με τις εκτάσεις οργανωμένων παραλιών, όπου η αμμουδιά έχει καλυφθεί από ομπρέλες και ξαπλώστρες, με αποτέλεσμα οι λουόμενοι που έρχονται με πετσέτα να έχουν ως μόνο ελεύθερο σημείο... τις πέτρες.

«Εδώ ο κόσμος δεν είναι τουρίστες αλλά είναι οι χιλιάδες κάτοικοι του λεκανοπεδίου της Αττικής, γιατί εδώ βρίσκουν διέξοδο και παίρνουν μια ανάσα τα Σαββατοκύριακα αλλά και τις καθημερινές τα 5 εκατομμύρια κόσμος που μένει στην Αθήνα. Δεν μπορεί αυτός ο κόσμος να πληρώνει τα 20, 30, τα 100 και 150 ευρώ για να κάνει ένα μπάνιο», δήλωσε ο πρώην Δήμαρχος Σαρωνικού, κ. Πέτρος Φιλίππου.

Έτσι λοιπόν και η πρωτεύουσα φαίνεται να ακολουθεί τον δρόμο που χαράσσουν τα νησιά και να διεκδικεί την απελευθέρωση του δημόσιου χώρου των παραλιών, με τον αγώνα για ελεύθερες ακτές να είναι αρκετά δύσκολος.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη σωρεία καταγγελιών, εντείνονται οι έλεγχοι στις παραλίες, με κλιμάκια της αρχαιολογικής και της κτηματικής υπηρεσίας να καταγράφουν πάνω από 3.000 τ.μ. καταπάτησης αιγιαλού σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Οι έλεγχοι έγιναν μεταξύ άλλων σε Μήλο, Νάξο, Χαλκιδική και Κέρκυρα. Οι έλεγχοι προχώρησαν έπειτα από καταγγελίες άλλων επιχειρηματιών. Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες συλλήψεις, ενώ η κυβέρνηση, όπως τόνισε ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, έχει σκοπό να γίνουν σαφή τα όρια που χωρίζουν την υγιή επιχειρηματικότητα, από την αυθαιρεσία και την ανομία στον αιγιαλό και τις παραλίες

Φαλάσαιρνα: Χωρίς άδειες οι επιχειρήσεις στην καταγάλανη παραλία της Κρήτης

Συνεχίζονται οι έλεγχοι στα Φαλάσαιρνα μετά τις καταγγελίες για κατάληψη δημόσιου χώρου στην παραλία που έχει αξιολογηθεί από εκατομμύρια επισκέπτες ως μία από τις 25 καλύτερες παραλίες στον κόσμο.

Η κατάληψη του δημόσιου χώρου στην παραλία ξεπερνάει το 80%, τη στιγμή που επιτρέπεται μόνο το 30%, σε περιοχές του δικτύου Natura όπως αυτή.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις λειτουργούν χωρίς άδεια, είτε λόγω γραφειοκρατίας, είτε λόγω άλλων θεμάτων. Τα πρόστιμα που επιβάλλονται, αν και όταν επιβάλλονται, ίσως αντιστοιχούν με τις εισπράξεις μισής μέρας, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Θεοδωράκη, τώρα εκκαθαρίζονται, υποθέσεις με πρόστιμα και παρατυπίες του 2018.

Ταυτόχρονα, η Κτηματική Υπηρεσία απέρριψε τρεις δημοπρατήσεις για ομπρελοκαθίσματα και θαλάσσια σπορ στα Φαλάσαρνα, καθώς διαπιστώθηκε καταπάτηση αιγιαλού μετά από αυτοψία του Α.Τ. Κισσάμου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει και η ΕΡΤ, δεν προχώρησαν οι δημοπρατήσεις σε δύο σημεία στις θέσεις «Αγία Παρασκευή« και «Βρωμόλιμνη», μετά τη διαπίστωση της καταπάτησης, ενώ μια ακόμη θέση δεν δημοπρατήθηκε, καθώς υπήρξε αρνητική γνωμοδότηση από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων.

Χαλκιδική: Άγριος ξυλοδαρμός ηλικιωμένων από υπεύθυνο beach bar - «Θα σας πνίξω»

Μια αποκαλυπτική μαρτυρία έρχεται στο φως από ζευγάρι ηλικιωμένων που επισκέφθηκε παραλία στη Χαλκιδική με την πετσέτα του και έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού από τον υπεύθυνο του beach bar.

Όπως κατήγγειλε στο MEGA το ζευγάρι, ηλικίας 74 και 70 ετών, ψευτονταήδες υπεύθυνοι στην παραλία Κασταμονίτη τους απαγόρεψαν να κάνουν μπάνιο στην παραλία.

Η 70χρονη η οποία αντιμετωπίζει και προβλήματα υγείας ξέσπασε για την απαράδεκτη συμπεριφορά.

«Σάββατο πρωί δέκα η ώρα, λόγω του ότι είμαι χειρουργημένη στον εγκέφαλο, πηγαίναμε πρωί δέκα η ώρα. Ήμασταν δύο μέτρα μακριά από τις ξαπλώστρες τους σε μέρος δημόσιο. Ούτε μπροστά ούτε πάνω πετσέτα να ακουμπήσω ούτε τίποτα. Έρχεται λοιπόν κι αρχινάει να βρίζει», είπε η ηλικιωμένη γυναίκα.

Ο αυθάδης υπεύθυνος του beach bar της παραλίας, όχι μόνο έβρισε και δεν σεβάστηκε τη γυναίκα αλλά δεν δίστασε να σηκώσει το χέρι του και να χτυπήσει εκείνη και τον σύζυγό της.

«Ο σύζυγος ήταν σκυμμένος κι έβαζε την ομπρέλα. «Θα σας πνίξω», «θα σας πετάξω», πολλές βρισιές… Κι εγώ η αθεόφοβη για να μη σηκωθεί ο άνδρας μου σηκώνομαι και λέω «κύριε, γιατί είμαστε αχάριστοι; Τι μας προσφέρατε και είμαστε αχάριστοι;». Μου δίνει μια μπουνιά στο μέρος που είμαι χειρουργημένη και πέφτω κάτω στην άμμο, σηκώνεται ο σύζυγος λέει “τι κάνεις; Η γυναίκα μου είναι χειρουργημένη”».

«Περιλαμβάνει τον άνδρα μου, του βάζει τρικλοποδιά, 74 χρόνων ο άνθρωπος, τον ρίχνει κάτω, του ξεσκίζει την μπλούζα, με το ένα χέρι τον πατούσε στον λαιμό, κι ένα χέρι, καβάλα δηλαδή σαν το γαϊδούρι, στα πλευρά. Να φωνάζω βοήθεια και να μην έρθει κανένας… Έτρεξε μία κοπέλα, άγνωστη, που δεν την ξέρω να την ευχαριστήσω», συμπλήρωσε η 70χρονη

H κοπέλα ειδοποίησε το 100 και το 166, ενώ ο 74χρονος διακομίστηκε στο νοσοκομείο, σπαράζοντας από τους πόνους. Η βιαιότητα των χτυπημάτων ήταν τέτοια, που χρειάστηκε να χειρουργηθεί στο γόνατο.

«Κάθισε η γυναίκα του (του υπεύθυνου), ήρθε δήθεν για να τον σηκώσει και κάθισε πάνω. Να φωνάζει ο άνδρας μου «πάρε το χέρι σου, δεν μπορώ να αναπνεύσω» και μόλις κάθισε και η γυναίκα του…», είπε η 70χρονη.

Ο 74χρονος βρίσκεται στο σπίτι του με Π και δεν μπορεί να πατήσει το πόδι του ενώ είναι απαραίτητη η βοήθεια της συζύγου του για να πάει στην τουαλέτα.

Κίνημα της πετσέτας: Νέες διαμαρτυρίες στη Νικήτη και Ποτίδαια Χαλκιδικής

Νέες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του «κινήματος της πετσέτας» αυτή τη φορά σε παραλίες της Χαλκιδικής.

Συγκεκριμένα μέλη της ομάδας που δημιουργήθηκε στο Facebook με το όνομα «Κίνημα πολιτών για ελεύθερες και προσβάσιμες παραλίες στη Χαλκιδική» πραγματοποιήσαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Ποτίδαια και Νικήτη.

Πολίτες που διεκδικούν ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες ενάντια στην καταπάτηση του αιγιαλού από beach bars και ξενοδοχεία, στήνοντας ξαπλώστρες πέραν των σημείων για τα οποία έχουν άδεια. Στη Νικήτη οι συγκεντρωμένοι πραγματοποιήσαν δράση, περνώντας μπροστά από beach bars στα οποία οι ξαπλώστρες φτάνουν μέχρι εκεί που σκάει το κύμα φωνάζοντας συνθήματα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα typosthess, για άυριο Δευτέρα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στο Δημαρχείο Νικήτης στις 11:30.