ΕΛΛΑΔΑ

Το «κίνημα της πετσέτας» στην Τουρκία: Πολίτες μαζεύουν λεφτά για να «πάρουν πίσω» παραλία

Το «κίνημα της πετσέτας» στην Τουρκία: Πολίτες μαζεύουν λεφτά για να «πάρουν πίσω» παραλία

Στην επέκταση του «κινήματος της πετσέτας» και εκτός Ελλάδος, και συγκεκριμένα στην Τουρκία, αναφέρεται δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για μια παλαιότερη υπόθεση. Συγκεκριμένα, το 2017, για παραλία του Τσεσμέ, απέναντι από τη Χίο, η οποία είχε δοθεί σε επιχειρηματία, πραγματοποιήθηκαν διαμαρτυρίες των κατοικιών που ζητούσαν πίσω τις ακτές τους.

Φέτος, έγινε νέος διαγωνισμός, με τους κατοίκους να συγκεντρώνουν λεφτά ώστε να πάρουν εκείνοι την άδεια για να διαχειρίζονται τη δική τους ακτή. Το ποσό ωστόσο του διαγωνισμού ήταν εξωφρενικό για τις δυνατότητές τους, αφού άγγιζε τα δύο εκατομμύρια ευρώ. Ως εκ τούτου, δεν μπόρεσαν να πάρουν την άδεια λειτουργίας της παραλίας κι έτσι επιδόθηκαν σε διαδηλώσεις για να «πάρουν πίσω» το κομμάτι αυτό του αιγιαλού.

Να σημειωθεί ότι «ελεύθερες» παραλίες δεν έχουν μείνει ούτε στην Κωνσταντινούπολη, ούτε στις τουριστικές περιοχές του Νότου, δηλαδή σε Μαρμαρίδα, Αλικαρνασσό, Αττάλεια κλπ.

Οι τιμές για τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες ποικίλουν, όμως δεν είναι πάντα χαμηλές.

Ενδεικτικά, στην Κωνσταντινούπολη, υπάρχουν παραλίες στις οποίες το σετ ξαπλώστρας – ομπρέλας στοιχίζει περί τις 700 λίρες, δηλαδή περίπου 20 – 23 ευρώ, μεγάλο ποσό για τον μέσο Τούρκο, ενώ σε άλλες το αντίτιμο είναι περί τις 100 λίρες, δηλαδή 2 – 3 ευρώ.

Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ:

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Τουλάχιστον επτά νεκροί από ρωσικό πλήγμα σε πολυκατοικία

Κλιματική κρίση: Ο Ιούλιος ήταν ο πιο ζεστός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη

Σάντρα Μπούλοκ: Ο θρήνος για την «αγάπη της ζωής» της και η κρυφή μάχη - Τον αποκαλούσε «άγιο»