ΕΛΛΑΔΑ

Χανιά: Ανοίγουν τα στόματα για το κύκλωμα παράνομων υιοθεσιών

Χανιά: Ανοίγουν τα στόματα για το κύκλωμα παράνομων υιοθεσιών

Χανιά: Οι εννέα συλληφθέντες έχουν λάβει προθεσμία για να απολογηθούν στις 13 Αυγούστου

Μία ακόμα ύποπτη περίπτωση παράνομης υιοθεσίας βλέπει το φως της δημοσιότητας, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για το κύκλωμα παράνομων υιοθεσιών με έδρα τα Χανιά.

Βρέφος ζει από το 2022 στο σπίτι ζευγαριού σε πόλη της βορείου Ελλάδος, το οποίο φέρεται να είχε απορριφθεί από τις αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες, ως ακατάλληλο για υιοθεσία.

Τέλικα το ζευγάρι αυτό βρέθηκε με ένα μωρό στα χέρια, με μία μοναδική εξουσιοδότηση από την φερόμενη βιολογική μητέρα του βρέφους. Στην εξουσιοδότηση αυτή εξέφρασε την επιθυμία το παιδί της να μεγαλώσει κοντά σε αυτούς τους ανθρώπους, όπως αναφέρει το Cretalive, με την υπόθεση να βρίσκεται στο «κάδρο» των Αρχών και των αρμόδιων υπηρεσιών.

Αστυνομικοί κύκλοι αναφέρουν ότι τα στόματα πλέον ανοίγουν και από τις γυναίκες που χρησιμοποιήθηκαν ως παρένθετες και είναι έτοιμες να γεννήσουν και από εργαζόμενους στο Κέντρο και κάποιους κατηγορούμενους.

Το ελεγχόμενο Κέντρο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής συνεχίζει να λειτουργεί με την άδεια της αρμόδιας Αρχής, με διαδικασίες και πράξεις που εμφανίζονται απόλυτα νόμιμες να βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς η δικογραφία δεν αφορά στο σύνολο του προσωπικού του Κέντρου. Η ΕΛ.ΑΣ. για κάποιους από τους γιατρούς και τους εργαζόμενους στο Κέντρο δεν έχει κάποιο επιβαρυντικό στοιχείο.

Αυτοί είναι οι τρεις γιατροί που εμπλέκονται στο κύκλωμα

Ένας 73χρονος φέρεται να είναι ο αρχηγός του κυκλώματος παράνομων υιοθεσιών στα Χανιά, με την Αστυνομία να έχει συλλάβει ακόμα έξι γυναίκες 44, 41, 41, 38, 37 και 28 ετών που είχαν διαφορετικούς ρόλους.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr, ο εγκέφαλος Γ.Ι. είναι γυναικολόγος - μαιευτήρας και φέρεται να είναι ο άνθρωπος που κινούσε τα νήματα στο κύκλωμα «βιομηχανίας γεννήσεων».

Το δεύτερο μέλος είναι κλινικός εμβρυολόγος.

Εκ παραδρομής αναφέρθηκε ότι ο χειρούργος γυναικολόγος Κ.Κ. που εργάζεται στη μονάδα συνελήφθη, κάτι που δεν ισχύει.

Αστυνομικοί κύκλοι αναφέρουν πως «είμαστε στην αρχή μιας τεράστιας έρευνας» για την πρωτόγνωρη αυτή υπόθεση για τα ελληνικά δεδομένα της εγκληματικής οργάνωσης με τα «κατά παραγγελία» βρέφη.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται η ιστοσελίδα Cretalive μόνο τα αρχεία που κατέσχεσαν οι αστυνομικοί από τις εγκαταστάσεις του Κέντρου, έγγραφα, σκληροί δίσκοι, υπολογιστές κλπ, καλύπτουν περίπου μία δεκαετία πίσω.

Οι πτυχές που έχουν να διερευνήσουν οι αρμόδιοι είναι πολλές και διαφορετικές και το έργο των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών είναι εξίσου δύσκολο.

Ήταν πριν από μήνες όταν στο Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης έφθασε μία πληροφορία που ανέφερε ότι σε κάποια σπίτια στα Χανιά είχαν εγκατασταθεί πολλές εγκυμονούσες γυναίκες. Από αυτή την πληροφορία άρχισε σιγά-σιγά να ξετυλίγεται το κουβάρι αυτής της πολυσύνθετης υπόθεσης.

Όπως έγραψε το Cretalive, περίπου 30 αλλοδαπές γυναίκες, από χώρες των Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης, εντοπίστηκαν σε τέτοια σπίτια. Οι περισσότερες είναι σε κατάσταση προχωρημένης εγκυμοσύνης. Αυτές οι γυναίκες είναι υπό επιτήρηση. Ο εισαγγελέας αναμένεται να αποφανθεί αν θα χαρακτηριστούν θύματα εμπορίας ανθρώπων ώστε να τεθούν υπό την προστασία του νόμου και έτσι θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση των παροχών που προσφέρει η ΜΚΟ Α21, με τη φιλοξενία τους σε δομές, στις οποίες είναι εξασφαλισμένη η διατροφή τους και η ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Για κάθε μετακίνηση τους ωστόσο θα πρέπει να ενημερώνεται ο εισαγγελέας.

Προθεσμία μέχρι την Κυριακή 13 Αυγούστου έλαβαν οι συλληφθέντες

Οι εννέα συλληφθέντες του κυκλώματος «βιομηχανίας γεννήσεων» από τα Χανιά έλαβαν προθεσμία έως την Κυριακή (13/08), για να απολογηθούν.

Το βράδυ της Τετάρτης, 9 Αυγούστου, οι συλληφθέντες που – σύμφωνα με την ΕΛΑΣ – δραστηριοποιούνταν στην κατ’ επάγγελμα εμπορία ανθρώπων μέσω της «βιομηχανοποίησης γεννήσεων» στα Χανιά ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία να απολογηθούν.

Μερικά λεπτά μετά τις 18:30, οι κατηγορούμενοι πέρασαν το «κατώφλι» του εισαγγελέα και ύστερα από «μαραθώνια» διαδικασία, η οποία διήρκησε 7 ώρες, πήραν προθεσμία ώστε να απολογηθούν την προσεχή Κυριακή (13/08).

Ο συνήγορος υπεράσπισης του 73χρονου ιατρού –ο οποίος φέρεται να είναι ο «εγκέφαλος» του κυκλωμάτος–ανέφερε ότι «η υπόθεση είναι εξαιρετικά συνθέτη, πρωτόγνωρη και για τα δεδομένα της περιοχής, αλλά ενδεχομένως και τα ελληνικά δεδομένα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρξει μία μακρά επεξεργασία από τις εισαγγελικές αρχές. Πήραμε προθεσμία για την απολογία, γιατί ο όγκος της δισκογραφίας είναι δυσθεώρητος», μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Ακόμη, τόνισε πως ο εντολέας του υποστηρίζει ότι «ο μοναδικός του σκοπός ήταν να ενισχύσει ανθρώπους που είχαν στόχο να γίνουν γονείς και ότι με την επεξεργασία που θα γίνει, θα αναδειχθεί η πραγματική διάσταση και αυτή θα είναι διαφορετική από αυτή που έχει κυκλοφορήσει μέχρι τώρα στα Μέσα ενημέρωσης».

Ενώπιον του Εισαγγελέα Χανίων οδηγήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης 9 Αυγούστου, εννέα συλληφθέντες ως μέλη κυκλώματος εκμετάλλευσης γυναικών στον τομέα της αφαίρεσης ωαρίων και παρένθετης μητρότητας καθώς και εξαπάτησης μέσω εικονικών εξωσωματικών.