ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις για το κύκλωμα εμπορίας βρεφών - Εξαπατήθηκαν 400 ζευγάρια

Κρήτη: Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις για το κύκλωμα εμπορίας βρεφών - Εξαπατήθηκαν 400 ζευγάρια
Pexels

Κρήτη: 30 νεαρές εγκυμονούσες εντοπίστηκαν, από αστυνομικούς του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης, σε σπίτια-τρώγλες.

Το πρωί της Παρασκευής, ο δικηγόρος, Σπύρος Δημητρίου, μίλησε στην τηλεόραση του MEGA για το κυκλωμα εμπορίας βρεφών που συγκλόνισε την τοπική κοινωνία των Χανίων.

Κάτω από άθλιες συνθήκες ζούσαν τουλάχιστον 30 έγκυες γυναίκες που έπεφταν θύματα εκμετάλλευσης από το κύκλωμα παράνομων υιοθεσιών στα Χανιά της Κρήτης.

Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, 30 νεαρές εγκυμονούσες εντοπίστηκαν, από αστυνομικούς του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης, σε σπίτια-τρώγλες.

Πρόκειται για ευάλωτες γυναίκες από τη Μολδαβία, την Ουκρανία, τη Γεωργία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία και σοβαρά οικονομικά προβλήματα που μέλη της οργάνωσης είχαν προσεγγίσει και πείσει να γίνουν παρένθετες.

Όταν έφταναν στην Ελλάδα, βρίσκονταν υπό επιτήρηση και τους επιτρεπόταν να βγουν μόνο για σούπερμάρκετ και για ιατρικές εξετάσεις στο Κέντρο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, την έδρα, δηλαδή, του κυκλώματος.

Κατά το διάστημα που γινόταν η έρευνα, η οργάνωση φαίνεται ότι είχε εκμεταλλευτεί περισσότερες από 100 γυναίκες, στις οποίες έδιναν περίπου 600 ευρώ τον μήνα.

Ένα πρόγραμμα παρένθετης μητρότητας κόστιζε από 70.000 έως 120.000 ευρώ. Από την έρευνα προέκυψαν και περισσότερες από 350 περιπτώσεις εξαπάτησης ζευγαριών που απευθύνθηκαν στο Κέντρο για εξωσωματική.

Οι εννέα συλληφθέντες είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιείτο στην κατ’ επάγγελμα εμπορία ανθρώπων μέσω της «βιομηχανοποίησης γεννήσεων».

Οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν περίπου στις 19:00 το απόγευμα της Τετάρτης, στην εισαγγελία Χανίων και μετά από μια μαραθώνια διαδικασία που διήρκεσε περίπου 7 ώρες, πήραν προθεσμία να απολογηθούν την ερχόμενη Κυριακή.

Ο δικηγόρος, Σπυρος Δημητρίου, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το κυκλωμα εμπορίας βρεφών που συγκλόνισε την τοπική κοινωνία των Χανίων.

«Μιλάμε για σωρεία εγκληματικών πράξεων και για πλήρη απαξίωση της ανθρώπινης φύσης, του δώρου, δίνει η φύση στον άνθρωπο που είναι η σύλληψη και η τεκνοποίηση. Και στην Ελλάδα οι διαδικασίες απόκτησης τέκνου μέσω παρένθετης μητέρας ή υιοθεσία, πάντα ελέγχονται από το δικαστήριο, σε πάρα πολύ στενά νομικά πλαίσια και με διαδικασίες καθαρές διαφανείς και πολύ αυστηρές. Για να αποκτήσει παιδί ένα ζευγάρι για παράδειγμα, μέσω παρένθετης μητέρας, πρώτα πρέπει να μην υπάρξει διαπιστωμένα καμία απολύτως οικονομική συναλλαγή. Δεν επιτρέπεται από τον νόμο και αμοιβή η παρένθετη μητέρα», είπε αρχικά.

«Γίνονται αυστηροί έλεγχοι, ψυχιατρικοί, είναι μία ολόκληρη διαδικασία, πρέπει να έχει συναινέσει ο σύζυγός της. όλα αυτά τα έγγραφα τα ελέγχει το δικαστήριο μετά από αίτηση και των δύο πλευρών και το δικαστήριο χορηγεί άδεια για να προχωρήσει η διαδικασία. Ίδια αυστηρά πλαίσια υπάρχουν και στην υιοθεσία. Στην υιοθεσία είναι πιο γνωστές οι διαδικασίες και εάν το παιδί είναι άνω των 12 ετών θέλει και συναίνεση του παιδιού για να ενταχθεί και να υιοθετηθεί. Ο νόμος δεν αποκλείει την υιοθεσία από μοναδικό πρόσωπο. η τάση του νόμου είναι ένας να υιοθετεί και εάν είναι ζευγάρι να συναινεί ο σύζυγος ή η σύζυγος», πρόσθεσε ο κ. Δημητρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, «η διαδικασία δεν μπορεί να είναι αλλιώς. Πρέπει να είναι πολύ αυστηρή γιατί προστατεύονται πολλά έννομα αγαθά, όπως η ανηλικότητα, η οικογένεια, η αξία της ζωής είναι υπερδικαιώματα συνταγματικά. Πολλοί επιτήδειοι εκμεταλλεύονται την ανάγκη των ανθρώπων να αποκτήσουν παιδί και έτσι εξαπατούν και προσβάλλουν αυτά τα έννομα αγαθά. Τελούνται σοβαρά κακουργήματα και πλημμελήματα στον βωμό του κέρδους».

Εξαπατήθηκαν 400 ζευγάρια

Ενώπιον του ανακριτή Χανίων αναμένεται να απολογηθούν την προσεχή Κυριακή μετά την ανώτερη προθεσμία που έλαβαν, οι εννέα συλληφθέντες που για μια δεκαετία φέρονται να δρούσαν ως εγκληματική οργάνωση, προχωρώντας σε παράνομες υιοθεσίες, έχοντας εξαπατήσει περί τα 400 ζευγάρια που ήθελαν να αποκτήσουν παιδί και έχοντας εκμεταλλευτεί 200 γυναίκες ως παρένθετες μητέρες και δότριες ωαρίων.

Σύμφωνα με το neakriti.gr, η ογκώδης δικογραφία που έκανε τις ανακριτικές αρχές να εξαντλήσουν τα περιθώρια του νόμου δίνοντας την ανώτατη δυνατή προθεσμία στους συλληφθέντες, περιλαμβάνει ανθρώπινες ιστορίες με φόντο το όνειρο της απόκτησης παιδιού που προκαλούν ανατριχίλα.