ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά: «Ό,τι κάηκε πρέπει να δοθεί πίσω στην φύση»

Φωτιά, καμένα
Eurokinissi

Η έκταση της φωτιάς είναι συγκλονιστική», λέει ο εθνοβιολόγος σε θέματα αποκατάστασης δασών, Παύλος Γεωργιάδης

Για πρωτοφανή οικολογική καταστροφή από τη φωτιά στον Έβρο και τη Ροδόπη κάνει λόγο ο εθνοβιολόγος σε θέματα αποκατάστασης δασών, Παύλος Γεωργιάδης.

Ο καθηγητής, μιλώντας στην ΕΡΤ, επιβεβαιώνει όσα ανέφερε η Υπηρεσία Copernicus που μίλησε για τη μεγαλύτερη φωτιά που «έχει καταγραφεί σε ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και χρόνια». Σύμφωνα με την ενημέρωση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας στον Έβρο έχουν γίνει στάχτη 723.440 στρέμματα.

Η μεγαλύτερη φωτιά που έχει σημειωθεί στην ΕΕ

Μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Η έκταση της φωτιάς είναι συγκλονιστική. Αυτό που έγινε στον Νότιο Έβρο το μέγεθος της καταστροφής, δεν συναντήθηκε ούτε σε φωτιές στην εμπόλεμη ζώνη στην Ουκρανία, ούτε σε φωτιές στη Μέση Ανατολή, στο Κουβέιτ στην Συρία. Είναι η μεγαλύτερη σε έκταση πυρκαγιά που έχει καταγραφεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή από το 1957».

Ο ίδιος εξήγησε ότι «η Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι έχουν καεί περίπου 735.000 στρέμματα εκ των οποίων πάνω από το 75% δηλαδή τα τρία τέταρτα βρίσκονται εντός του Δικτύου Natura 2000. Η φωτιά κατέκαψε προστατευόμενες περιοχές, δηλαδή δάση πλατύφυλλα, δάση κωνοφόρα, μικτά δάση, μεταβατικές δασώσεις δηλ. ότι αναγεννιέται από προηγούμενες πυρκαγιές, άρα μιλάμε για μια πρωτοφανή οικολογική καταστροφή».

«Να μη δοθεί ούτε ένα τετραγωνικό για άλλη χρήση»

«Είναι μια πολυεπίπεδη κρίση. Το περιβάλλον το διαχειρίζονται οι άνθρωποι και επαφίεται στις επιλογές των ανθρώπων του τι είδους χρήσεις γης και του τι είδους δράσεις θα γίνουν. Θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία και ομοφωνία από όλους είτε από τις πολιτικές δυνάμεις, είτε από τους πολίτες, ότι ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο από τις εκτάσεις που κάηκαν δεν θα δοθεί για άλλη χρήση δηλαδή, για αστικοποίηση, για βιομηχανική χρήση, ό,τι κάηκε θα πρέπει να ξαναδοθεί πίσω στη φύση», τόνισε ο καθηγητής.

Ο ίδιος κατέληξε πως «αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την οικολογική ισορροπία του οικοσυστήματος, έχει να κάνει με την επιβίωση του Νοτίου Εβρου».