ΕΛΛΑΔΑ

Πύρινη κόλαση στον Έβρο: Συγκλονίζει ο Δήμαρχος Σουφλίου - «Θα πρέπει να νικήσουμε αυτόν τον πόλεμο»

Πύρινη κόλαση στον Έβρο: Συγκλονίζει ο Δήμαρχος Σουφλίου - «Θα πρέπει να νικήσουμε αυτόν τον πόλεμο»
INTIME

Η φωτιά στο Σουφλί καίει ανεξέλεγκτη για 15η μέρα με τον Δήμαρχο να κάνει λόγο για κόπωση αλλά και για έναν πόλεμο που θα πρέπει να νικήσουν και να σηκωθούν ξανά όρθιοι

Σταμάτησαν οι ρίψεις από τα εναέρια μέσα στο Σουφλί, όπου η φωτιά καίει για 15η μέρα με τους ανέμους να αποτελούν εχθρό για τους πυροσβέστες και όλες τις δυνάμεις που επιχειρούν χωρίς σταματημό επί δύο εβδομάδες.

Το 112 ήχησε το απόγευμα του Σαββάτου 2 Σεπτεμβρίου για ακόμα μια φορά στη Λευκίμμη με τους κατοίκους να πρέπει να εκκενώσουν προς το χωριό Τυχερό. Λεωφορεία έφτασαν άμεσα στο χωριό για να παραλάβουν τους κατοίκους, οι οποίοι ζουν τον απόλυτο εφιάλτη.

Η φωτιά έφτασε στις παρυφές του οικισμού Λευκίμμη με τις φλόγες να απειλούν πλέον και τα πρώτα σπίτια. Το μέτωπο δείχνει να κινείται βορειοδυτικά στις καμένες εκτάσεις.

Ο Δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλάκιος μίλησε στο κεντρικό δελτίο του OPEN για την κούραση που υπάρχει και τον αγώνα που δίνουν όλοι προκειμένου να τελειώσει η πύρινη κόλαση.

«Είναι λογικό. Όλες οι εμπλεκόμενες δυνάμεις να έχουν μια κόπωση. Είναι λογικό. Δεκαπέντε ημέρες είναι υπάρχει κόπωση. Δεν κοιμήθηκαν καθόλου, όμως θα πρέπει να συνεχίσουμε, θα πρέπει να νικήσουμε αυτόν τον πόλεμο, θα πρέπει να κατασβήσουμε τη φωτιά, να σηκωθούμε πάλι όρθιοι και να συνεχίσουμε γιατί υπάρχει ανεπανόρθωτη οικολογική καταστροφή και καταστροφή οικονομίας. Όλα αυτά θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε και θα πρέπει να έχουμε το σθένος να τα αντιμετωπίσουμε και θα το κάνουμε»

Μήνυμα του 112 στη Λευκίμμη: «Εκκενώστε προς Τυχερό»

Το μεσημέρι του Σαββάτου 2 Σεπτεμβρίου στις 16:25 στάλθηκε νέο 112 στους κατοίκους της Λευκίμμης να παραμείνουν σε ετοιμότητα καθώς η φωτιά βρίσκεται κονά στον οικισμό.

Στις 18:15 η κατάσταση έγινε χειρότερη και με νέο μήνυμα του 112, ζητείται η απομάκρυνση των κατοίκων.

Έχει καεί ήδη ένα μαντρί και η φωτιά κινείται προς το χωριό και το στρατόπεδο της 7ης Ταξιαρχίας, σύμφωνα με το evros-news.gr. Δυστυχώς μαζί με το μαντρί κάηκαν κα τα ζώα του κτηνοτρόφου που υπήρχαν μέσα.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν σε διάσπαρτες ενεργές εστίες κοντά στις περιοχές Σουφλί, Καριοφίλια, Δαδιά και Γιάννουλη. Να σημειωθεί ότι οι άνεμοι στην περιοχή είναι ισχυροί, με βορειοανατολική κατεύθυνση, και με ισχύ 5 μποφόρ. Από το πρωί του Σαββάτου τα εναέρια μέσα πραγματοποιούσαν συνεχείς ρίψεις, ενώ από εδάφους επιχειρεί πολύ μεγάλη δύναμη.

Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες των εναέριων και επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων, ένα μέρος του μικρού πυρήνα που βρίσκεται στη ζώνη προστασίας του Εθνικού Δρυμού έχει καεί με αποτέλεσμα να έχουν γίνει στάχτη αρχέγονα δέντρα και να έχουν καταστραφεί αρκετές φωλιές όπου διαβιούσαν τα σπάνια αρπακτικά που φωλιάζουν στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι σήμερα στον Έβρο, επιχειρούν 582 πυροσβέστες με 122 οχήματα, 16 πεζοπόρα τμήματα, ενώ μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας επιχειρούσαν οκτώ αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών παρέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με δυνάμεις από Γαλλία, Ισπανία, Κύπρο, Ρουμανία, Τσεχία, Βουλγαρία και Σλοβακία καθώς και μέσω διακρατικών συμφωνιών η Αλβανία και η Σερβία. Επίσης, συνδρομή παρέχουν μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχουν διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών.

Αποκαΐδια του Έβρου σε παραλία της Λήμνου

Φωτογραφίες – «γροθιά στο στομάχι» φέρνει στη δημοσιότητα το limnosreport.gr, στις οποίες απεικονίζονται αποκαΐδια από φλοιό καμένου πεύκου. Αυτό αντίκρισαν λουόμενοι που επισκέφθηκαν σήμερα (02/09) παραλία της ανατολικής Λήμνου, δίπλα στον Κοκκινόβραχο.

Οι μεγάλες μαύρες «κηλίδες» στην παραλία ξάφνιασαν τους επισκέπτες, ωστόσο, δεν άργησαν να συνειδητοποιήσουν ότι για αποκαΐδια που ταξίδεψαν πολλά χιλιόμετρα από τα καμένα του νομού Έβρου και τις πρόσφατες φωτιές που συνεχίζουν –έως και αυτή την ώρα– το καταστροφικό τους έργο, με συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Πάνω από 800.000 καμένα στρέμματα

Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία για τη μεγάλη φωτιά που καίει στον Έβρο. Τα δορυφορικά δεδομένα παρουσιάστηκαν από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων ετών σε ευρωπαϊκό έδαφος στον Έβρο.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων, η συνολική έκταση που κατέκαψε η δασική πυρκαγιά του Έβρου, η οποία προέκυψε από τη συνένωση των πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά, ξεπερνά τα 808.000 στρέμματα (έως την 28.08.2023, 12:28 τοπική ώρα).

Η οπτικοποίηση της καμένης έκτασης πραγματοποιήθηκε από τη μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το «πριν» και «μετά» της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Δαδιά

Η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης δημοσίευσε φωτογραφίες και βίντεο από το «πριν» και το «μετά» του εφιαλτικού «πύρινου μετώπου» στο δάσος της Δαδιάς.

Τα καταπράσινο φυσικό τοπίο μετετράπη σε κρανίου τόπος.

Συναγερμός για υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς σε 5 περιφέρειες αύριο Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), προβλέπεται για αύριο Κυριακή 03 Σεπτεμβρίου 2023, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Ειδικότερα οι περιοχές που είναι στην κατηγορία κινδύνου 4 είναι οι εξής:

  • Περιφέρεια Αττικής συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕ Έβρου)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Λακωνίας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

Σχετικές ειδήσεις