ΕΛΛΑΔΑ

Χάρτινα καλαμάκια: Ούτε οικολογικά, ούτε αθώα - Περιέχουν δυνητικές τοξικές ουσίες

Χάρτινα καλαμάκια: Ούτε οικολογικά, ούτε αθώα - Περιέχουν δυνητικές τοξικές ουσίες
UNSPLASH

Το πανεπιστήμιο της Αμβέρσας φέρνει στο φως έρευνα που αποδεικνύει ότι τα χάρτινα καλαμάκια όχι μόνο είναι χειρότερα για το περιβάλλον αλλά κάνουν κακό και στην υγεία μας.

Σύμφωνα με έρευνα Βέλγων επιστημόνων τα λεγόμενα οικολογικά καλαμάκια δεν είναι καθόλου αθώα. Περιέχουν ανθεκτικές χημικές ουσίες οι οποίες όχι μόνο επιβαρύνουν σημαντικά τα οικοσυστήματα αλλά είναι και επικίνδυνες για την υγεία των καταναλωτών.

Περιέχουν δυνητικά τοξικές ουσίες μακράς διαρκείας σύμφωνα με τη νέα μελέτη. Οι ερευνητές στο Βέλγιο εξέτασαν 39 διαφορετικές μάρκες από χάρτινα καλαμάκια για την ομάδα συνθετικών χημικών ουσιών που είναι γνωστές ως PFAS

Ο Νίκος Θωμαίδης, καθηγητής αναλυτικής χημείας στο ΕΚΠΑ είπε στο κεντρικό δελτίο του MEGA: «Με το νερό τα καλαμάκια αλλοιώνονται. Με τον χρόνο μεταφέρουν κάποιες ουσίες στο νερό, υδατοδιαλύτες, οι οποίες προφανώς καταλήγουν στον οργανισμό μας.»

Οι συγκεκριμένες ουσίες βρίσκονται και σε άλλα χάρτινα υλικά, όπως περιτυλίγματα τροφίμων, καλλυντικά, χαλιά και υφάσματα.

«Έτσι κι αλλιώς είμαστε σε επαφή με αυτά τα χημικά από άλλες πλευρές. Αν κάνουμε ανάλυση στον πληθυσμό τις Ελλάδας, θα βρούμε αυτές τις χημικές ενώσεις στον οργανισμό τους», προσθέτει ο καθηγητής σε άλλο σημείο.