ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Daniel: «Βούλιαξε» από τη βροχή η Μαγνησία - Απόκοσμες εικόνες, ήχησε ξανά το 112

Κακοκαιρία Daniel: «Βούλιαξε» από τη βροχή η Μαγνησία - Απόκοσμες εικόνες, ήχησε ξανά το 112
eurokinissi

Η κακοκαιρία Daniel συνεχίζει με σφοδρότητα να πλήττει τη Μαγνησία - Σοβαρά προβλήματα σε Βόλο, Πήλιο, Λάρισα και Σκιάθο - Πώς θα εξελιχθούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Τεράστια προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel που πλήττει τις τελευταίες ώρες τη Μαγνησία, με πρωτοφανείς καταιγίδες να έχουν «σαρώσει» τον Βόλο αλλά και πολλά χωριά του Πηλιού.

Ο όγκος του νερού που έχει δεχθεί ολόκληρη η περιφέρεια Θεσσαλίας είναι πρωτόγνωρος, ενώ η Πυροσβεστική μέχρι τη μία το μεσημέρι είχε δεχθεί 400 κλήσεις από κατοίκους του Βόλου.

Ο χείμαρρος Κραυσίδωνας σε πολλές περιοχές έχει ξεχειλίσει και τα νερά πλημμυρίζουν δρόμους, καταστήματα και ισόγεια κατοικιών στη Χιλιαδού, το Οινόπνευμα, στους Αγίους Αναργύρους, την Νεάπολη και τα Παλαιά.

Μάλιστα, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία σε Βόλο, ορεινή Μαγνησία και Σκιάθο έπειτα από σχετικά μηνύματα που έλαβαν οι κάτοικοι από το 112.

Ενώ λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι της Τρίτης, το 112 ήχησε ξανά σε Πιερία, Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια και Φθιώτιδα, καλώντας τους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους λόγω της επικινδυνότητας των φαινομένων.

Ήδη σχεδόν στο σύνολό τους περιοχές του Βόλου, της Νέας Ιωνίας και πολλών προαστίων αντιμετωπίζουν διακοπή της ηλεκτροδότησης και τα προβλήματα έχουν γίνει πάρα πολλά τόσο σε κατοικίες, όσο και σε βιομηχανικούς χώρους και επιχειρήσεις.

Απόκοσμες εικόνες και στον Άγιο Ιωάννη Πηλίου, με αυτοκίνητα να έχουν παρασυρθεί στη θάλασσα και να χάνονται μέσα στα κύματα.

Βάρκες στο κέντρο του Βόλου για απεγλωβισμούς

Ακόμα και βάρκες επιστρατεύθηκαν από τις Δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να απεγκλωβιστούν πολίτες και εργαζόμενοι από το κέντρο του Βόλου, καθώς οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια.

Ο απεγκλωβισμός εργαζομένων και πολιτών που βρίσκονταν στο κτίριο του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΗ στην οδό Λαρίσης έγινε με βάρκες, προκειμένου να μεταφερθούν με ασφάλεια και να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Οδηγοί εγκλωβίστηκαν στους δρόμους ενώ επέστρεφαν από την εργασία τους

Στο κέντρο του Βόλου η κατάσταση είναι απελπιστική αφού πολλοί ήταν οι πολίτες που έφυγαν το πρωί να πάνε στις δουλειές τους καθώς δεν δόθηκε σύσταση να μην πάνε στις εργασίες τους οι πολίτες. Έτσι το πρωί παρά τα έντονα καιρικά φαινόμενα ξεκίνησαν κανονικά και επέστρεψαν νωρίτερα με αποτέλεσμα στους πλημμυρισμένους δρόμους να υπάρξει πανικός.

«Γίνεται χαμός, πολλή βροχή. Έχουν κλείσει όλοι οι δρόμοι. Η μητέρα μου έχει εγκλωβιστεί με το αυτοκίνητο, όπως επέστρεφε από τη δουλειά επειδή έχει κοπεί η κυκλοφορία σε κάποια σημεία λόγω μεγάλου όγκου νερού», αναφέρει μια κοπέλα που είναι από τον Βόλο και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τη μητέρα της, η οποία είναι εγκλωβισμένη ώρες στο αυτοκίνητό της.

Ο κύριος Θανάσης κάτοικος Βόλου και από το χωριό Άγιος Γεώργιος περιέγραψε την κατάσταση που υπάρχει στον νομό

«Έχει ρίξει πολύ νερό πριν από καμία ώρα υπερχείλισε το ποτάμι και βγήκε όλη η λάσπη έξω. Περνάει μπροστά από το σπίτι μου. Περνάει λάσπη και κατευθύνεται όπου έχει κλείσει ο δρόμος, σε σπίτια, στην παραλία, παντού. Το 112 ήχησε δύο φορές», ανέφερε αρχικά ο κάτοικος.

Νεκρός κτηνοτρόφος από κατολίσθηση - Καταπλακώθηκε από τοίχο

Νεκρός εντοπίστηκε σύμφωνα με πληροφορίες οδηγός που το αυτοκίνητό του παρασύρθηκε από το ρέμα της Αγίας Αικατερίνης, στον Άγιο Γεώργιο Βόλου.

Σύμφωνα με το gegonota.news, τον αναζητούσαν επί δύο ώρες και δεν μπορούσε να τον εντοπίσει κανείς και όπως έγινε γνωστό πήγαινε τα ταϊσει τα ζώα του.

Τα πρώτα στοιχεία αναφέρουν ότι καταπλακώθηκε από τοίχο που έπεσε από κατολίσθηση.

Για τον απεγκλωβισμό κινητοποιήθηκε η ΕΜΑΚ.

Αγνοείται 42χρονος στον Άγιο Γεώργιο

Ενας 42χρονος άνδρας αγνοείται στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου στο Βόλο κι ενώ η κακοκαιρία Daniel συνεχίζει να «σφυροκοπά» την περιοχή.

Ο 42χρονο αρχικά είχε εξαφανιστεί μαζί με τον γιο του, ο οποίος έχει εντοπιστεί και είναι καλά στην υγεία του.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο 42χρονος παρασύρθηκε από ρέμα καθώς οι δρόμοι στην περιοχή έχουν μετατραπεί σε ποτάμια.

Δύσκολες στιγμές για τους κατοίκους στο Πήλιο

Δραματικές στιγμές βιώνουν οι κάτοικοι στα χωριά της Μαγνησίας καθώς η νεροποντή λόγω της κακοκαιρίας Daniel έχει σαρώσει τα πάντα.

«Η απόλυτη καταστροφή, δεν υπάρχει τίποτα όρθιο», αναφέρει χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr καταστηματάρχης από το παραθαλάσσιο χωριό Πλατανιάς που βρίσκεται στο νότιο Πήλιο.

«Μας έχει πνίξει» δηλώνει για τον τεράστιο όγκο νερό που έχει δεχθεί σήμερα ολόκληρη η Θεσσαλία. Τα προβλήματα όπως λέει ο ίδιος ξεκίνησαν όταν «έσπασε» ένα ποτάμι το οποίο είχαν μπαζώσει οι ντόπιοι και έπειτα «πλημμύρισαν τα πάντα».

Καταλήγει λέγοντας ότι οι επιχειρήσεις που διατηρεί ο ίδιος στην περιοχή πλημμύρισαν ενώ καταγγέλλει πως δεν υπήρχε πρόληψη σε επίπεδο έργων από τους τοπικούς φορείς για τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Σημαντικά είναι τα προβλήματα που προκάλεσε στη Μήλινα η νεροποντή όπως τονίζει ο πρόεδρος της κοινότητας, Κωνσταντίνος Γκουτζίνης μιλώντας στο Newsbomb.gr

«Η κατάσταση είναι βομβαρδισμένο τοπίο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος ενώ δεν είναι εύκολο για τους κατοίκους να απομακρυνθούν καθώς έχει διακοπεί η κυκλοφορία στη γέφυρα που ενώνει τον οικισμό με το Τρίκερι.

«Αυτοκίνητα βρίσκονται στη θάλασσα, ένα σπίτι παρασύρθηκε από ρέμα και έφτασε κι αυτό στη θάλασσα», δηλώνει ο κ. Γκουτζίνης , σημειώνοντας ότι δεν έχει αναφερθεί κάποιος τραυματισμός ή εγκλωβισμένος.

Υλικές ζημίες έχουν καταγραφεί σε πολλά κτήρια και σπίτια, όπως δήλωσε ο κ. Γκουτζίνης.

Όπως φαίνεται και από τις παρακάτω φωτογραφίες, το χωριό πνίγηκε από την κακοκαιρία:

Σκιάθος: Παρέλυσε το νησί - Ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις – «Επικρατεί πανικός»

Στο έλεος της θεομηνίας βρίσκονται οι Σποράδες με το νησί της Σκιάθου να δοκιμάζεται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η καταιγίδα είναι πολύ ισχυρή με τα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν γίνει στο νησί να μην αρκούν για να προστατεύσουν την περιοχή, τους τουρίστες και τους κατοίκους.

Ξενοδοχεία πλημμύρισα, δρόμοι ποτάμια, ενώ σύμφωνα με ρεπόρτερ του νησιού ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις στο αεροδρόμιο και το μόνο που επικρατεί είναι ένας πανικός.

Κανένας τουρίστας δεν έχει αποκλειστεί ακόμα ενώ γίνονται προσπάθειες για να μην υπάρξει κανένας κίνδυνος για ανθρώπινη ζωή.

Πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα στα παράλια του Δήμου Αγιάς Λάρισας

Δύσκολη είναι η κατάσταση από την κακοκαιρία στα παράλια του Δήμου Αγιάς της Λάρισας, όπου υπάρχει υπερχείλιση των ρεμάτων, με τα προβλήματα να αυξάνονται όσο συνεχίζεται η βροχόπτωση.

Κάποια σπίτια και καταστήματα στην περιοχή έχουν πλημμυρίσει με την Πυροσβεστική να επιχειρεί για την άντληση υδάτων.

Ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας κάνει έκκληση να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις όσο βρίσκεται σε εξέλιξη το καιρικό φαινόμενο.

Νέο έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ - Πότε φτάνουν τα φαινόμενα στην Αττική

Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ σχετικά με την κακοκαιρία Daniel που από χθες, Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου, επηρεάζει τη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία η κακοκαιρία που προκαλεί ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, μεγάλη συχνότητα κεραυνών, ενισχυμένους ανέμους στο Αιγαίο και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, θα προκαλέσει μεγάλα ύψη βροχής στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά, τη βόρεια Εύβοια και την ανατολική και νότια Πελοπόννησο.

Πιο αναλυτικά:

Σήμερα Τρίτη 5-9-2023 τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α. στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής), τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια) και την ανατολική και νότια Πελοπόννησο

β. κατά περιόδους στη δυτική Κρήτη, τα δυτικά τμήματα των Κυκλάδων και στα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Επιπλέον μέχρι το απόγευμα θα επηρεαστεί η Ήπειρος, τα νησιά του Ιονίου, η δυτική Στερεά, η δυτική Πελοπόννησος και πιθανώς τα δυτικά και βόρεια τμήματα της Αττικής.

Αύριο Τετάρτη 6-9-2023 ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής), τη Θεσσαλία τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια (κυρίως στη βόρεια), την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και κατά περιόδους στη δυτική και νότια Κρήτη. Συγκεκριμένα στην Αττική θα επηρεαστούν κατά περιόδους τα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματά της.

Ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο έως τις βραδινές ώρες σήμερα Τρίτη 5-9-2023, ενώ η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.

Ο καιρός, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS

Σχετικές ειδήσεις