ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Daniel: Μήνυμα του 112 στην Αττική - «Περιορίστε τις μετακινήσεις»

Κακοκαιρία Daniel: Μήνυμα του 112 στην Αττική - «Περιορίστε τις μετακινήσεις»
Newsbomb.gr / Χάρης Γκίκας

Κακοκαιρία Daniel: Ήχησε το 112 για περιορισμό μετακινήσεων στην Αττική - Κλειστός ο σταθμός μετρό «Ευαγγελισμός» μετά την σφοδρή βροχόπτωση - Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε όλη την Αθήνα 

Μήνυμα του 112 στάλθηκε λίγο πριν τις 20:30 στην Αττική για την κακοκαιρία Daniel, που συνεχίσει την επέλασή της, με ακραία καιρικά φαινόμενα.

«Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες) στην περιοχή σας. Περιορίστε τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων και ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών» ανέφερε το σχετικό μήνυμα που έλαβαν από το 112 κάτοικοι στα νότια προάστια της Αττικής.

373283131_657913072969800_1077363629495141317_n.jpg

Πλημμύρες και σοβαρά προβλήματα έχει δημιουργήσει σε διάφορες περιοχές, η έντονη βροχόπτωση που πλήττει αυτή τη στιγμή την Αττική μία από αυτές είναι και η οδός Πειραιώς.

Δείτε εικόνες από την Οδό Πειραιώς όπως κατέγραψε ο φακός του Φωτορεπόρτερ Χάρη Γκίκα:

Ο χείμαρρος παρασέρνει πεζούς στον Ευαγγελισμό

Νωρίτερα σήμερα οι δρόμοι της Αττικής μεταμορφώθηκαν σε χειμάρρους και απείλησαν να «καταπιούν» ανθρώπους μέσα στην πόλη.

Συγκεκριμένα έξω από τον Ευαγγελισμό στη συμβολή Μαρασλή και Βασιλίσσης Σοφίας οι δρόμοι έγιναν ποτάμια, εξαιτίας της κακοκαιρίας Daniel.

Στο βίντεο, που ανέβηκε στο Facebook φαίνεται μία γυναίκα που κινούνταν επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας να παρασύρεται ενώ την ίδια ώρα περαστικοί επιχειρούν να τη βοηθήσουν.

Ευτυχώς, οι περαστικοί διασώθηκαν και δεν θρηνήσαμε θύματα και στην Αθήνα!

Προβλήματα σε Μετρό και ΗΣΑΠ

Υπό το βάρος του νερού το ένα μετά το άλλο καταρρέουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Αυτή τη στιγμή προσωρινά κλειστός παραμένει ο σταθμός του μετρό Ευαγγελισμός εξαιτίας εισροής υδάτων στο ανώτερο επίπεδο του σταθμού από τις εισόδους. Όπως ενημέρωσε η ΣΤΑΣΥ, οι συρμοί διέρχονται από τον σταθμό χωρίς να πραγματοποιούν στάση.

Επίσης, πλημμυρισμένο είναι και τμήμα του δικτύου της γραμμής 1 (ηλεκτρικός σιδηρόδρομος). Η κυκλοφορία διεξάγεται προσωρινά στα τμήματα Πειραιάς – Ταύρος και Ομόνοια – Κηφισιά λόγω εισροής μεγάλης ποσότητας υδάτων στην τροχιά στο τμήμα Μοναστηράκι – Θησείο.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω της Κακοκαιρίας Daniel

Tην ίδια ώρα σημειώνονται κυκλοφοριακά προβλήματα στην Αθήνα.

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αττική έχει προχωρήσει η Αστυνομία λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που είναι σε εξέλιξη.

Ειδικότερα η Αστυνομία έχει προχωρήσει σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων λόγω συσσώρευσης υδάτων στους εξής δρόμους:

  • Στην οδό Αγ. Παρασκευής από το ύψος της οδού Αετόπετρας στην περιοχή των Αχαρνών
  • Στην οδό Ηρωών Πολυτεχνείου από το ύψος της υπόγειας γέφυρας στην περιοχή της Μαγούλας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας
  • Στην οδό Αγίας Φιλοθέης στην περιοχή Πικερμίου από το ύψος της λεωφόρου Μαραθώνος και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας

Παράλληλα λόγω πτώσης δένδρου έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην οδό Ωκεανίδων στην περιοχή της Ελευσίνας και στα δύο ρεύματα.

Τέλος, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Δημοκρατίας στο Πέραμα.

Φωτογραφίες και βίντεο του Newsbomb.gr από το «σφυροκόπημα» της κακοκαιρίας Daniel στην Αττική:

Λίγο αργότερα, ένα... «ελπιδοφόρο» ουράνιο τόξο έκανε την εμφάνισή του.

Η πρόγνωση για τις επόμενες ώρες

Η κακοκαιρία Daniel, που ήδη από τη Δευτέρα προκαλεί έντονα καιρικά φαινόμενα, θα συνεχισθεί έως και τις μεσημεριανές ώρες της Πέμπτης, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο.

Αναλυτικά:

α) Σήμερα, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως τους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας) και την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια). Προς το βράδυ, θα υπάρξει μικρή εξασθένηση των φαινομένων, αλλά από πολύ νωρίς το πρωί της Πέμπτης, τα φαινόμενα, κυρίως στα ανατολικότερα τμήματα της Θεσσαλίας και τις Σποράδες, θα ενταθούν εκ νέου. Από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης, τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

β) Παροδικά έντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν σήμερα και στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο, την κεντρική Μακεδονία (κυρίως τους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής) και την Αττική (κυρίως τα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα), καθώς επίσης στη δυτική Κρήτη, τα δυτικά τμήματα των Κυκλάδων και την Ήπειρο. Σε αυτές τις περιοχές, τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν προοδευτικά αργά το βράδυ και κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Συνεχίζει να είναι επικίνδυνη η κατάσταση στην Πιερία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια και τη Φθιώτιδα. «Ενεργοποίηση 112. Τα μέτρα και οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας που έχουν εκδοθεί για την περιοχή σας, εξακολουθούν να ισχύουν για το επόμενο 24ωρο λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων σε Πιερία, Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια, Φθιώτιδα» Η επέλαση της κακοκαιρίας Daniel στις περιοχές της κεντρικής Ελλάδας έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα.

Ήδη δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ ακόμα τρεις αγνοούνται στη Μαγνησία και ένας στη Λάρισα. Προβλήματα αντιμετωπίζει και η Πελοπόννησος και ο Αργοσαρωνικός με τους κατοίκους να προσέχουν ιδιαίτερα και να τηρούν τις οδηγίες των Αρχών.

Η κακοκαιρία «έκοψε» τη χώρα στα δύο | Έκλεισε η Εθνική Αθηνών – Θεσσαλονίκης στο ύψος της Λάρισας

Νωρίτερα, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα της Εθνικής Οδού Αθήνας – Θεσσαλονίκης λόγω υπερχείλισης υδάτων στο ύψος της Λάρισας. Η χώρα «κόπηκε στα δύο» ύστερα από το κλείσιμο της Νέας Εθνικής Οδού στον κόμβο της Νίκαιας, ενώ, κλειστή παραμένει και η παλαιά Εθνική Οδός, καθώς υπερχείλισε το ρέμα του Γκουσμπασανιώτη, σύμφωνα με την ενημέρωση από την Τροχαία.

Λίγο μετά τις 19:00, η κυκλοφορία άνοιξε και πάλι.

Κικίλιας: Εφιστούμε την προσοχή σε όλους για το επόμενο 24ωρο

«Για τρίτο 24ωρό συνεχίζονται τα πρωτόγνωρα και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα της κακοκαιρίας «Daniel» κυρίως στη Θεσσαλία και σε όμορες περιοχές, που στοίχισαν τη ζωή σε δύο συνανθρώπους μας και προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές σε υποδομές, κατοικίες και επιχειρήσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα για την εξέλιξη της κακοκαιρίας «Daniel».

Όπως είπε ο κ. Κικίλιας οι αγνοούμενοι είναι 4 ενώ οι δύο αυστριακοί αγνοούμενοι βρέθηκαν ασφαλείς.

Ο υπουργός επισήμανε ότι η ένταση και η διάρκεια του φαινομένου ήταν «πρωτοφανής για τα μετεωρολογικά χρονικά δεδομένα του τόπου μας» και προσέθεσε: «Γνωρίζω ότι η λέξη πρωτόγνωρη έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές και ίσως να μην κάνει εντύπωση. Αλλά εδώ ούτε αυτή η λέξη δεν μπορεί να αποδώσει τη σφοδρότητα του φαινομένου. Εδώ η φράση "άνοιξαν οι ουρανοί" δυστυχώς βρίσκει την κυριολεκτική εφαρμογή της».

Στη συνέχεια ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλουν «μέσα σε αυτές τις απίστευτα δύσκολες συνθήκες η Πολιτική Προστασία, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία, οι Ένοπλες Δυνάμεις, το ΕΚΑΒ, οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιεραρχώντας ως εξής τις προτεραιότητες:

Συμπολίτες μας που βρίσκονται σε κίνδυνο, συμπολίτες μας που είναι εγκλωβισμένοι σε μη ασφαλή σημεία, συμπολίτες μας που πρέπει να μετακινηθούν για λόγους υγείας».

Παράλληλα, όπως είπε, «σε πολύ δύσκολες συνθήκες μιας και το φαινόμενο είναι ακόμα σε εξέλιξη, καταβάλλεται προσπάθεια αποκατάστασης κρίσιμων υποδομών, όπως η ηλεκτροδότηση που επηρεάζει και την υδροδότηση».

Ακόμη σημείωσε ότι η Πολιτική Προστασία με βάση τις μετεωρολογικές προβλέψεις είχε αποστείλει έγκαιρα από την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου προς Περιφέρειες και Δήμους σχετική προειδοποίηση και σχετικές οδηγίες.

Επιπλέον όπως είπε, στην ευρύτερη περιοχή Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας επιχειρούν:

- 158 οχήματα

- 360 πυροσβέστες

- 1η, 2η, 5η 7η και 8η ΕΜΑΚ με προσωπικό και διασωστικές λέμβους και ειδικά ερπυστριοφόρα οχήματα

Ακόμη, όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας, έχουν πραγματοποιηθεί

- 552 αντλήσεις

- 172 διασωστικές επιχειρήσεις από τις οποίες διασώθηκαν 417 συμπολίτες μας.

Συνολικά 14 μηνύματα εστάλησαν από την αρχή του φαινομένου από το 112, όπως υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας, και προσέθεσε ότι το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έχει λάβει από εχθές το πρωί στις 07:00 μέχρι και τώρα 2.000 κλήσεις.

Αναφορικά με την Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης , όπως σημείωσε, τα οχήματα που βρίσκονταν στο σημείο ανακατευθύνθηκαν προς ασφαλείς οδούς.

Σχετικά με το αεροδρόμιο της Σκιάθου ο κ. Κικίλιας είπε ότι ήδη αποκαταστάθηκε η λειτουργία του και οι πτήσεις εκτελούνται κανονικά ενώ το λιμάνι του Βόλου εξακολουθεί να είναι εκτός επιχειρησιακής λειτουργίας για λόγους ασφαλείας καθώς όπως τόνισε η κακοκαιρία θα διαρκέσει μέχρι αύριο το βράδυ.

Αναφορικά με τη γέφυρα στα Καλά Νερά στο Νότιο Πήλιο ο κ. Κικίλιας είπε ότι έχει γίνει ήδη αυτοψία και προσέθεσε ότι σε επικοινωνία και συνεργασία με τον ΑΓΕΘΑΑ ο στρατός θα την αποκαταστήσει.

«Εφιστούμε την προσοχή προς όλους για το επόμενο 24ωρο μέχρι αύριο το βράδυ. Παρακαλώ να ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών. Τα φαινόμενα θα επηρεάσουν ενδεχομένως μερικώς και την Αττική», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.

Χιλιάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική

Συνολικά 2.421 κλήσεις έχει λάβει από χθες στις 07:00 (05/09) μέχρι σήμερα (06/09) τις 17:30 το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος. Οι κλήσεις αφορούν κυρίως αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία.

Συγκεκριμένα:

  • Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 1.660 κλήσεις, εκ των οποίων:

– Στη Μαγνησία 1.050 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 350 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 280 άτομα.

– Στην παραλιακή ζώνη της Λάρισας 170 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 80 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 90 άτομα.

– Στην Καρδίτσα 210 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 100 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 70 άτομα.

– Στα Τρίκαλα 121 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 65 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 40 άτομα.

– Στη Σκιάθο 109 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 20 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 20 άτομα.

  • Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 550 κλήσεις, εκ των οποίων:

– Σε περιοχές της Βόρειας Εύβοιας 90 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 20 αντλήσεις υδάτων, 6 κοπές δέντρων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 9 άτομα.

– Στον Δομοκό και στη Λαμία Φθιώτιδας 460 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 50 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 20 άτομα.

*Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 38 κλήσεις, εκ των οποίων:

– Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν για 10 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων.

– Στη Χαλκιδική πραγματοποιήθηκαν 11 κοπές δέντρων και 1 αφαίρεση αντικειμένου.

– Στις Σέρρες πραγματοποιήθηκε 1 κοπή δέντρου.

*Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 63 κλήσεις, εκ των οποίων:

– Στις Σπέτσες 12 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 10 αντλήσεις υδάτων.

– Στην Επίδαυρο 20 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 10 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 2 άτομα.

– Στο Κρανίδι 25 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 15 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 2 άτομα.

– Στη Μονεμβασιά έχουν πραγματοποιηθεί 4 αντλήσεις υδάτων.

– Στην Κόρινθο έχουν πραγματοποιηθεί 2 αντλήσεις υδάτων.

  • Στην Περιφέρεια Αττικής 110 κλήσεις, εκ των οποίων:

– Σε περιοχές του λεκανοπεδίου 80 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 20 αντλήσεις υδάτων.

– Στην Αίγινα και στο Αγκίστρι 30 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 7 αντλήσεις υδάτων.

Για την ενημέρωση των κατοίκων των περιοχών που πλήττονται από ισχυρές βροχοπτώσεις έχουν εκδοθεί 14 μηνύματα από το 112.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εκδόθηκε σήμερα (06 Σεπτεμβρίου) από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), η κακοκαιρία που ήδη προκαλεί ιδιαίτερα έντονα φαινόμενα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, μεγάλη συχνότητα κεραυνών, ενισχυμένους ανέμους στο Αιγαίο και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, θα συνεχιστεί έως και τις μεσημεριανές ώρες της Πέμπτης 7/9/2023, προκαλώντας πολύ μεγάλα ύψη βροχής.

Αναλυτικά:

α) Σήμερα (06/09) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως τους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας) και την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια). Προς το βράδυ θα υπάρξει μικρή εξασθένηση των φαινομένων, αλλά από πολύ νωρίς το πρωί της Πέμπτης, 7/9/2023 τα φαινόμενα, κυρίως στα ανατολικότερα τμήματα της Θεσσαλίας και τις Σποράδες, θα ενταθούν εκ νέου. Από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

β) Παροδικά έντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν σήμερα Τετάρτη, 6/9/2023 και στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο, την κεντρική Μακεδονία (κυρίως τους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής) και την Αττική (κυρίως τα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα), καθώς επίσης στη δυτική Κρήτη, τα δυτικά τμήματα των Κυκλάδων και την Ήπειρο. Σε αυτές τις περιοχές τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν προοδευτικά αργά το βράδυ και κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε γενική επιφυλακή, ενώ απευθύνεται έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Σχετικές ειδήσεις