ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Daniel: Επτά οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία - Ένας ακόμη νεκρός στον Βόλο

Κακοκαιρία Daniel: Επτά οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία - Ένας ακόμη νεκρός στον Βόλο

Ένα άτομο εντοπίστηκε νεκρό στον Βόλο ενώ υπάρχει μαρτυρία εθελόντριας ότι υπάρχει νεκρός σε σπίτι στον Παλαμά Καρδίτσας λόγω της κακοκαιρίας Daniel - Η μαρτυρία της εθελόντριας δεν έχει επιβεβαιωθεί για την ώρα

Ακόμα ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από την κακοκαιρία Daniel, καθώς επιβεβαιώθηκε θάνατος 69χρονου άνδρα στον Βόλο.

Όπως μετέδωσαν νωρίτερα τοπικά μέσα ενημέρωσης, άνδρας στον Βόλο, ο οποίος που αγνοείτο από το βράδυ της Πέμπτης εντοπίστηκε νεκρός το πρωί της Παρασκευής.

Σύμφωνα με το The Newspaper, ο άνδρας έφυγε χθες στις 11.00 το βράδυ από το σπίτι του κοντά στο Ξενία προκειμένου να γεμίσει έναν κουβά νερό από το συντριβάνι της περιοχής, όμως δεν επέστρεψε ποτέ.

Άμεσα ξεκίνησαν οι έρευνες και εντοπίστηκε μπροστά στην παραλία του Ίσαλου νεκρός σήμερα το πρωί από εθελοντές της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας.

Σύμφωνα με το ίδιο μέσο, πρόκειται για πασίγνωστο επιχειρηματία της πόλης, ο οποίος ήταν ιδιοκτήτης αντιπροσωπείας αυτοκινήτων.

Ο άνδρας έπαψε να δίνει σημάδια ζωής και η σύζυγός του τον αναζητούσε. Ο μηχανισμός κινητοποιήθηκε και σήμερα, με τη βοήθεια εθελοντών της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας εντοπίστηκε νεκρός από την κακοκαιρία Daniel.

«Υπάρχει νεκρός στο σπίτι» - Μαρτυρία εθελόντριας στο OPEN

Οι πληροφορίες, πάντως, για τον αριθμό των νεκρών είναι συγκεχυμένες, καθώς υπάρχουν μαρτυρίες για θύματα μέσα στα σπίτια τους. Μια τέτοια μαρτυρία έκανε και εθελόντρια στον Παλαμά Καρδίτσας, μιλώντας στο OPEN.

«Έκκληση σε όσους έχουν φουσκωτά να συνδράμουν. Σας παρακαλώ, πρέπει να βγάλουμε κόσμο, έχουμε θύματα μέσα. Υπάρχουν θύματα μέσα σε σπίτι. Ναι, υπάρχει μέσα σε σπίτι νεκρός».

Αυτή την έκκληση έκανε μέσω του OPEN η εθελόντρια στην Καρδίτσα, Ειρήνη Δήμου, τονίζοντας πως η κατάσταση από το χτύπημα της κακοκαιρίας Daniel είναι δραματική. Όπως ανέφερε η εθελόντρια «στην 25ης Μαρτίου, προς τον Περιφερειακό, υπάρχει μια μεγάλης ηλικίας κυρία».

«Ηλικιωμένοι χωρίς νερό και φαγητό, κινδυνεύουν»

Έκκληση να τους βοηθήσουν απευθύνουν συνεχώς κάτοικοι στα χωριά της Καρδίτσας, που παραμένουν εγκλωβισμένα για τουλάχιστον δύο 24ωρα λόγω της κακοκαιρίας Daniel.

Μιλώντας στο OPEN TV η κάτοικος Κοσκινά Καρδίτσας, Ελένη Νταφοπούλου, κάνει δημόσια έκκληση: «Δεν έχει πάει κανείς. Το νερό έχει φτάσει πολύ ψηλά. Είναι τρεις μέρες χωρίς ρεύμα και νερό εκεί. Δεν έχει πάει μια βάρκα, κάτι. Οι άνθρωποι έχουν προβλήματα υγείας. Πόσο να αντέξουν; Έχουν ανέβει στη σοφίτα από χθες το μεσημέρι, πόσο να αντέξουν; Τώρα, η επικοινωνία είναι ελάχιστη. Ένα δευτερόλεπτο και κλείνω...», λέει η ίδια.

Μάλιστα, τονίζει: «Έχω δώσει συντεταγμένες, δεν ξέρω τι να κάνω. Κινδυνεύουν τέσσερις ηλικιωμένοι και δεν ξέρω τι να κάνω. Δεν έχουν τίποτα. Δεν έχουν ούτε νερό ούτε φαγητό, κινδυνεύουν. Πού είναι ο στρατός; Πού είναι οι βάρκες;».

«Σκεπές έχουν, μέχρι πότε θα αντέξουν αυτοί οι άνθρωποι;», λέει και ξαναλέει, στην προσπάθειά της να βοηθήσει η Πολιτεία τους εγκλωβισμένους κατοίκους του χωριού Κοσκινά.

«Ο πατέρας μου έχει πνευμονία, είναι εγκλωβισμένος»

Κάτοικοι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε χωριά της Καρδίτσας και ζητούν επειγόντως βοήθεια. Μιλώντας στο MEGA η κάτοικος του Κοσκινά Καρδίτσας, Ματίνα Χαλιμουρδά, έκανε έκκληση για βοήθεια.

«Έχουμε στείλει πολλά μηνύματα, δεν έχει βρεθεί κανένας να προσεγγίσει το χωριό. Κάνουμε έκκληση βοήθειας σε ανθρώπους που είναι στο χωριό, έχω τον μπαμπά μου με πνευμονοπάθεια δύο μέρες χωρίς οξυγόνο. Το χωριό είναι κοντά στη Μεταμόρφωση, είναι 8 χλμ. από τα Παλαμά. Άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι σε ταράτσες, έχουν γκρεμιστεί σπίτια γύρω. Οι γονείς μου είναι εγκλωβισμένοι με 35 ακόμα άτομα σε βεράντα διώροφου σπιτιού. Τα ελικόπτερα δεν μπορούν να προσεγγίσουν το σημείο, δεν είναι προσβάσιμο το σημείο, δεν μπορεί κανείς να τους πάρει. Είναι χωρείς νερό και ρεύμα δεν ξέρουμε τι γίνεται», ανέφερε αρχικά.

«Μας είπαν ότι δεν έχει έκταση το σημείο για να προσγειωθεί το ελικόπτερο και να πάρει κόσμο. Από χθες δεν έχω επικοινωνήσει με τους δικούς μου, ξέρω ότι έχουν βυθιστεί σπίτια, έχουν πέσει σπίτια. Δεν γίνεται να μην μας ενημερώνει κανείς. Κάνεις δεν έχει φύγει από το χωριό, δεν έχουμε ενημέρωση», συμπλήρωσε η κ. Ματίνα.

Ένα 24ωρο τώρα δεν έχει προσεγγίσει κανείς στο χωριό, είναι απάντηση αυτή; Δεν μπορώ να δεχθώ αυτή την απάντηση, είναι επιτακτική ανάγκη να φύγουν οι άνθρωποι από το χωριό», τόνισε.

«Είμαστε όλο το χωριό εγκλωβισμένοι σε μια καφετέρια»

Τις δραματικές ώρες που βιώνουν περιγράφουν κάτοικοι των χωριών στην Καρδίτσα από το βιβλικό πέρασμα της κακοκαιρία «Daniel». Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, με τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και την Ανθή Βούλγαρη, κάτοικος του χωριού Μαραθέα, στην Καρδίτσα, είπε:

«Είμαστε από χθες το πρωί εγκλωβισμένοι από 2 έως και 3 μέτρα το νερό. Μαζευτήκαμε όλο το χωριό σε μία καφετέρια που ήταν κλειστή και μπράβο στον ιδιοκτήτη που μας άνοιξε το μαγαζί και ανέβηκε ο κόσμος, είναι διώροφη. Είμαστε σε 60 τ.μ. 100 άτομα, δεν έχουμε νερό για τουαλέτα, δεν έχουμε νερό να πιούμε. Έχει γίνει ένα μπάχαλο εδώ, δεν σηκώνει κανείς το τηλέφωνο, δεν ήρθε ούτε ο δήμαρχος να μας φέρει ένα μισό λίτρο νερό. Έχουμε νεφροπαθείς εδώ, έχουμε μωρά 16 μηνών, έχουμε εγκλωβισμένους κατάκοιτους στα σπίτια», ανέφερε αρχικά ο κ. Στέφανος Σακκας.

Ο κάτοικος απηύθυνε έκκληση για παροχή νερού και για βοήθεια προκειμένου να απεγκλωβιστούν.

«Ο Στρατός δεν έπρεπε να βγάλει τον κόσμο έξω με βάρκες; Είμαστε στο έλεος. Εν γνωρίζουμε για αγνοούμενους. Έχουν πέσει και σπίτια που κατοικούνταν. Το χωριό έχει 450-500 ανθρώπους. Είναι στο κέντρο του χωριού και στα σπίτια και άλλοι άνθρωποι. Στο διπλανό χωριό, στην Κόρδα είναι στα κεραμίδια άνθρωποι. Εμείς εδώ, δεν έχουμε καμία επικοινωνία. Μόνο με βάρκα μπορεί να προσεγγιστεί το χωριό», συμπλήρωσε ο κ. Σακκάς.

Και συμπλήρωσε: «Στην καφετέρια που είμαστε πάνω υπάρχει ταράτσα που μπορεί να μας φέρει τρόφιμα. Εμείς τώρα εδώ πρέπει να φύγουμε. Έχουμε 10 μωρά από 16 μηνών έως 3 ετών. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι μόνοι, δεν έχουν συγγενείς και είναι εγκλωβισμένοι. Ολόκληρη χώρα δεν μπορούν να στείλουν 10-20 βάρκες να πάρουν τον κόσμο; Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έκανε ένα αντλιοστάσιο πριν από 8 χρόνια. δεν είχε πλημμυρίσει ποτέ το χωριό μας, με το που έκαναν αυτό το έργο όλα τα νερά καταλήγουν στο χωριό. Το αντλιοστάσιο έχει 5 μήνες τεράστιες και δουλεύουν 2, γιατί δεν φτάνει το ρεύμα. Μετά τον Ιανό μας υποσχέθηκαν ότι θα γίνει άλλο ποταμό έξω από το κεντρικό για να διοχετεύονται τα βρόχινα νερά και να τα τραβάει το αντλιοστάσιο».

«Εθελοντές σώζουν μωρά, όχι το κράτος»

Απελπισμένοι είναι οι κάτοικοι στον Παλαμά Καρδίτσας που παραμένουν εγκλωβισμένοι λόγω της κακοκαιρίας Daniel. Το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel ήταν σαρωτικό και για ένα ακόμη 24ωρο οι εγκλωβισμένοι κάνουν έκκληση για βοήθεια και προμήθειες για να μπορέσουν να αντέξουν μέχρι να τους απεγκλωβίσουν.

Κάποιοι βρίσκονται σε ορόφους σπιτιών και άλλοι σε στέγες, με μόνη ελπίδα να φτάσει βοήθεια. Κάποιοι έχουν επιστρατεύσει ακόμη και φουσκωτά για να προσεγγίσουν εγκλωβισμένους στα σπίτια τους, προκειμένου να τους δώσουν ένα μπουκάλι νερό.

Στα βίντεο που ανέβασε ο κάτοικος του Παλαμά Καρδίτσας, Γιάννης Μακρής, φαίνονται εθελοντές να μοιράζουν νερό στους εγκλωβισμένους κατοίκους και ακούγονται παιδιά να κλαίνε.

Σχετικές ειδήσεις