ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Daniel: Δραματικές ώρες στη Λάρισα - Επιδεινώνονται τα πλημμυρικά φαινόμενα στον Πηνειό

Κακοκαιρία Daniel: Δραματικές ώρες στη Λάρισα - Επιδεινώνονται τα πλημμυρικά φαινόμενα στον Πηνειό

Κακοκαιρία Daniel: Μάχη με τον χρόνο, τη λάσπη και το νερό δίνουν οι Αρχές στη Θεσσαλία

Μπροστά σε μια πρωτοφανή κατάσταση βρίσκονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στη Λάρισα, καθώς η κατάσταση στον Πηνειό δεν μπορεί να ελεγχθεί, μετά την κακοκαιρία Daniel.

Πυροσβέστες και εθελοντές, συνεπικουρούμενοι και από δυνάμεις του στρατού και από ιδιώτες με σκαπτικά μηχανήματα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, σε τρία επίπεδα.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του Γιάννη Αρτοποιού, εκπροσώπου Τύπου της Πυροσβεστικής, ο οποίος μιλώντας στο Open, τόνισε πως τα φαινόμενα επιδεινώνονται κατά μήκος του Πηνειού και αυτό είναι κάτι που έχει προκαλέσει προβληματισμό.

Μάλιστα, υποστήριξε πως γίνεται πραγματική μάχη με τον χρόνο αλλά και ηρωϊκές προσπάθειες για να σωθούν ζωές κατοίκων.

Δήμαρχος Λάρισας στο Newsbomb.gr: Φοβόμαστε για νέες πλημμύρες λόγω του Πηνειού

Ρεπορτάζ - Επιμέλεια: Χρήστος Διαμαντόπουλος - Βαγγέλης Κιουλχατζής

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η τεράστια επιχείρηση διάσωσης που καλείται να φέρει εις πέρας η Πυροσβεστική σε συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις, στην πλημμυρισμένη Θεσσαλία.

Μπορεί σε πολλές από τις περιοχές που έχουν μετατραπεί σε λίμνες η στάθμη του νερού να έχει υποχωρήσει, ωστόσο τις τελευταίες ώρες επικρατεί ανησυχία λόγω της υπερχείλισης του Πηνειού.

Ειδικά στη Λάρισα, όπως τόνισε στο Νewsbomb.gr ο δήμαρχος της πόλης Απόστολος Καλογιάννης, επικρατεί φόβος πως θα υπάρξει νέα νεροποντή: «Το μόνο παρήγορο είναι ότι υπάρχει ύφεση στην στάθμη του Πηνειού η οποία μειώνεται περίπου 5 εκατοστά την ώρα. Ωστόσο ο όγκος των νερών που κατεβαίνουν στη πόλη είναι μεγάλος και για τον λόγο αυτό φοβόμαστε για νέες πλημμύρες. Προς το παρόν δεν έχουμε νέες εκκενώσεις οικισμών», ανέφερε χαρακτηριστικά

Δήμαρχος Κιλελέρ: Αν δεν συγκρατήσουμε τα νερά θα εκκενωθεί το Ομορφοχώρι

Μήνυμα από το 112 στάλθηκε στους κατοίκους στο Ομορφοχώρι του δήμου Κιλελέρ για εκκένωση του οικισμού προς Πλατύκαμπο λόγω των πλημμυρών που προκάλεσε η φονική κακοκαιρία Daniel.

Ο δήμαρχος Κιλελέρ, Αθανάσιος Νασιακόπουλος μίλησε στην ΕΡΤ εξηγώντας ότι «έσπασε» ο Πηνειός σε κάποιο σημείο μετά τη Λάρισα και γυρίζουν όλα τα νερά στο δήμο Κιλελέρ. Το νερό δεν έχει μπει στον οικισμό Ομορφοχωρίου, ενώ γίνονται προσπάθειες να εκτραπεί. Όπως είπε ο κ. Νασιακόπουλος «Αν δεν τα καταφέρουμε θα γινει ολική εκκένωση του χωριού».

«Δεν υπάρχουν άνθρωποι που κινδυνεύουν και δεν θα υπάρξουν, τόνισε ο δήμαρχος συμπληρώνοντας ότι συνεχίζονται οι ροσπάθειες να μην μπει το νερό στον οικισμό. «Αν δεν τα καταφέρουμε θα γίνει ολική εκκένωση», είπε, λίγη ώρα αφότου μήνυμα 112 εκδόθηκε για την περιοχή.

Πόσιμο το νερό μέσα στη Λάρισα σύμφωνα με τη ΔΕΥΑΛ

Μπορεί οι κάτοικοι της Λάρισας να αναφέρουν πως έχουν πρόβλημα με το πόσιμο νερό, ωστόσο η ΔΕΥΑΛ τόνισε πως δεν υπάρχε κάποιο πρόβλημα.

Η ΔΕΥΑΛ, σύμφωνα με την ΕΡΤ, έχει δώσει το «πράσινο φως» για την κατανάλωση νερού από τις βρύσες καθώς η ποιότητά του είναι αρκετά καλή και ασφαλής για τους κατοίκους.

Στην ανακοίνωσή της η ΔΕΥΑΛ υπογραμμίζει πως το πρόβλημα που παρουσιάστηκε αφορούσε τις γεννήτριες οι οποίες λόγω προβλημάτων ηλεκτροδότησης δεν λειτουργούσαν.

Εντοπίστηκαν οι δύο από τους τέσσερις αγνοουμένους στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας

Εντοπίστηκαν οι δύο από τους τέσσερις αγνοούμενους στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας, οι οποίοι δεν θέλουν να φύγουν από την περιοχή.

Πρόκειται για δύο άτομα που είναι καλά στην υγεία τους, τα οποία λαμβάνουν και τρόφιμα και ρούχα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA.

«Τα πράγματα είναι τραγικά, είναι πάρα πολύ δύσκολα. Μακάρι να μην έχουμε απώλειες ανθρώπινων ζωών και άλλες», αναφέρει κάτοικος στο MEGA, τονίζοντας τη δραματική πραγματικότητα: Το νερό είναι μέχρι τις σκεπές.

Νέο μήνυμα του 112 για κατοίκους του δήμου Τεμπών στη Λάρισα

Ήχησε ξανά το 112 στη Λάρισα και συγκεκριμένα στον δήμο Τεμπών, που προειδοποιεί τους κατοίκους να παραμείνουν σε ετοιμότητα, λόγω κινδύνου πλημμυρικών φαινομένων μετά το πέρασμα της φονικής κακοκαιρίας Daniel.

Ενώ ο Πηνειός φουσκώνει επικίνδυνα, νέο προειδοποιητικό μήνυμα του 112 στάλθηκε σε κατοίκους του δήμου Τεμπών στη Λάρισα και συγκεκριμένα για τις περιοχές Κάτω Ραψάνη, Τέμπη, Ιτέα, Γώννοι, Μακρυχώρι και Ευαγγελισμός.

Το μήνυμα αναφέρει συγκεκριμένα: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Κάτω Ραψάνη, Τέμπη, Ιτέα, Γόννοι, Μακρυχώρι, Ευαγγελισμός παραμείνετε σε ετοιμότητα λόγω κινδύνου πλημμυρικών φαινομένων».

3 φορές χτύπησε «καμπανάκι» για καταστροφικό σενάριο στο Εθνικό Αστεροσκοπείο

Με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται για την προγνωσιμότητα της κακοκαιρίας Daniel θα θέλαμε να δώσουμε κάποια σχετικά στοιχεία τα οποία αφορούν τις προγνώσεις που εκδόθηκαν από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr πριν αλλά και κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της κακοκαιρίας.

Οι χάρτες που παρουσιάζονται δείχνουν το συνολικό προβλεπόμενο ύψος βροχής σε χιλιοστά με χρονικό ορίζοντα 72 ωρών από τις 4 αρχικοποιήσεις του αριθμητικού μοντέλου πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr μεταξύ Κυριακής 3 και Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου 2023.

Η πρώτη σχετική ανακοίνωση/ειδοποίηση η οποία αναρτήθηκε στο meteo.gr το μεσημέρι της Κυριακής 03/09 (https://www.meteo.gr/article_view.cfm?entryID=2908) παρουσίαζε τη μετεωρολογική κατάσταση της κακοκαιρίας, ενώ παρέθετε και τον πρώτο χάρτη πρόγνωσης ύψους βροχοπτώσεων μέχρι το βράδυ της Τρίτης. Ταυτόχρονα, με βάση την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών τα τελευταία 2 χρόνια, το αναμενόμενο επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάχθηκε στην μέγιστη Κατηγορία 5 (Ακραία). Όπως φαίνεται και από την ομάδα χαρτών παραπάνω, τα προγνωστικά δεδομένα έδειχναν ήδη πως μια μεγάλη περιοχή της Θεσσαλίας θα δεχθεί περισσότερα από 200 mm βροχής με μέγιστες τιμές άνω των 500 mm στις ορεινές περιοχές.

Η δεύτερη σχετική ανακοίνωση/ειδοποίηση η οποία αναρτήθηκε στο meteo.gr το μεσημέρι της Δευτέρας 04/09 (https://www.meteo.gr/article_view.cfm?entryID=2909) ανέφερε ότι «από την επεξεργασία των προγνωστικών στοιχείων, στην περιοχή της Φθιώτιδας και της Μαγνησίας (Πήλιο), αναμένονται > 500 mm βροχής» και αναρτήθηκε και σχετικός χάρτης. Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε ότι το αναμενόμενο επεισόδιο βροχόπτωσης παραμένει στην Κατηγορία 5 (Ακραία). Η μέγιστη τιμή του προβλεπόμενου αθροιστικού ύψους βροχής 72 ωρών ήταν περίπου 700 mm στις ανατολικές πλαγιές της Πίνδου και στην Ανατολική Θεσσαλία.

Η τρίτη σχετική ανακοίνωση/ειδοποίηση η οποία αναρτήθηκε στο meteo.gr το πρωί της Τρίτης 05/09 (https://www.meteo.gr/article_view.cfm?entryID=2911) ανέφερε ότι «από την επεξεργασία των προγνωστικών στοιχείων του αριθμητικού μοντέλου πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, το διήμερο Τρίτης και Τετάρτης στην περιοχή του Πηλίου, που ήδη αντιμετωπίζει πλημμυρικά επεισόδια, αναμένονται ~650-700 mm, ενώ στην περιοχή νότια του νομού Καρδίτσας ~550-600 mm» και αναρτήθηκε σχετικός χάρτης.

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι:

- Οι προγνώσεις των μετεωρολογικών μοντέλων έδιναν πολύ μεγάλα ύψη βροχής για την περιοχή της Θεσσαλίας ήδη από την Κυριακή 03/09 ενώ και όλες οι επόμενες ανανεώσεις (διαθέσιμες ανά 12 ώρες) επέμεναν στο ίδιο καταστροφικό σενάριο, αυξάνοντας επομένως τη βεβαιότητα για την εγκυρότητα τους.

- Τα ύψη βροχής που είχαν προβλεφθεί, σύμφωνα και με τους χάρτες που παραθέτουμε, ξεπερνούσαν σε πολλές περιοχές τα 200 χιλιοστά σε ένα τριήμερο, με τα μεγαλύτερα ύψη κοντά στα 1000 mm στην περιοχή του Πηλίου και της Όθρεως.

- Η σημαντική πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στην αριθμητική πρόγνωση καιρού σε συνδυασμό με την ανάλυση της εκάστοτε μετεωρολογικής κατάστασης από έμπειρους μετεωρολόγους συμβάλλει σημαντικά στην έγκαιρη προειδοποίηση.

- Ο συνδυασμός των λεπτομερών προγνώσεων με τις αναφορές των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών βοηθούν καθοριστικά στη συνεχή παρακολούθηση των μετεωρολογικών φαινομένων ώστε να εκδίδονται οι κατάλληλες προειδοποιήσεις, όπως πράξαμε μέσω της ιστοσελίδας μας, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας.

Η παρουσίαση του συνόλου των προγνώσεων και παρατηρήσεων σε ολοκληρωμένα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για την καλύτερη ενημέρωση των αρχών και των πολιτών πριν και κατά τη διάρκεια εξέλιξης ενός ισχυρού καιρικού φαινομένου.

Σχετικές ειδήσεις