Κακοκαιρία Daniel: Το Newsbomb.gr στον πλημμυρισμένο Βλοχό - «Δεν θα έχουμε σπίτι για μήνες»

Κακοκαιρία Daniel: Το Newsbomb.gr βρέθηκε στον πολύπαθο Βλοχό ο οποίος έχει καλυφτεί εξ ολοκλήρου από τα νερά
Κακοκαιρία Daniel: Το Newsbomb.gr στον πλημμυρισμένο Βλοχό - «Δεν θα έχουμε σπίτι για μήνες»
Newsbomb.gr/Χάρης Γκίκας
4'

Αποστολή στον Βλοχό: Χάρης Γκίκας

Μια ολόκληρη πόλη κάτω από το νερό. Ο Βλοχός δεν θυμίζει σε τίποτα το χωριό που ήταν πριν το ξέσπασμα της κακοκαιρίας Daniel, καθώς τρεις ημέρες μετά το τέλος της θεομηνίας που έπληξε τον θεσσαλικό κάμπο, παραμένει κάτω από τα νερά και τις λάσπες.

Η υπερχείλιση του Πηνειού κατέστρεψε κάθε γεωργική καλλιέργεια αλλά και τις επιχειρήσεις των κατοίκων του χωριού, οι οποίοι για να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν έστω στη φόρτιση των κινητών, προμηθεύτηκαν ηλιακά πάνελ!

Μάλιστα, μερικοί εξ αυτών τόνισαν στην κάμερα του Newsbomb.gr και στον Χάρη Γκίκα, πως δεν περιμένουν να γυρίσουν άμεσα στα σπίτια τους, κάνοντας λόγο ακόμη και για αρκετούς μήνες.

Πιο αισιόδοξος εμφανίστηκε άλλος κάτοικος του Βλοχού, ο οποίος υπογράμμισε πως αναμένει τα νερά να υποχωρήσουν το επόμενο τριήμερο, ωστόσο από εκείνο το σημείο και μετά δεν γνωρίζει τι θα αντικρίσουν οι κάτοικοι.

«Είμαστε αποκλεισμένη από την Πέμπτη τα ξημερώματα. Που να πάμε να φύγουμε; Έφυγαν οι δικοί μου με ελικόπτερο και εγώ έμεινα εδώ να προσέχω τα μηχανήματα. Μας έχουν πάρει τα αγροτικά μηχανήματα τα νερά. Είχαμε αγροτική οικονομία, έχασα τα μελίσσια μου. Μας φέρνουν φαγητό και νερό, μετά την πρώτη ημέρα. Σε τρεις μέρες πιστεύω θα φύγει το νερό. Έχω εμπειρία από το χωριό και θα περιμένουμε να φύγει το νερό για να δούμε τι ζημιά υπάρχει. Δεν έχουμε ρεύμα και νερό. Δεν θα μπορούμε να καθαρίσουμε χωρίς νερό, θα πεταχτούν όλα όσα είχαμε», ανέφερε.

Δείτε τις εικόνες από τον Βλοχό:

Συγκλονιστική μαρτυρία στο Newsbomb.gr: «Έφυγα για να σωθώ και πήγα να πνιγώ εδώ»

Αποστολή στα Τρίκαλα: Χάρης Γκίκας

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι της Θεσσαλίας που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται μετά το σαρωτικό πέρασμα της φονικής κακοκαιρίας Daniel.

Ο αριθμός των νεκρών πλέον ανέρχεται στους 14, ενώ οι αγνοούμενοι είναι επίσημα τρεις, με την πυροσβεστική να συνεχίζει τις επιχειρήσεις διάσωσης στις πλημμυρισμένες περιοχές.

Το Newsbomb.gr βρέθηκε στα χωριά των Τρικάλων, όπου συνεχίζονται οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού, με τον στρατό να στήνει σκηνές για τους πλημμυροπαθείς στο Γριζάνο.

Κάτοικος του Κεραμιδίου, χωριό που είναι 4,5 χιλιόμετρα από την Φαρκαδόνα, περιέγραψε τις δραματικές στιγμές που βίωσε, όταν εκείνος και οι γονείς του χρειάστηκε να εγκαταλείψουν το σπίτι τους, αφήνοντας πίσω την περιουσία τους, προκειμένου να σωθούν από τις πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή.

«Φύγαμε άρον άρον με λιγοστά πράγματα, μαζί με τους γονείς μου, δεν μπορέσαμε να σώσουμε την περιουσία μας», λέει αρχικά, ενώ εξηγεί πως τον πήρε φίλος του «που μου λέει, Βαγγέλη φύγε, γιατί το χωριό πνίγεται».

«Φεύγω από το Κεραμίδι για να σωθώ και ήρθα στη Φαρκαδόνα που έχω συγγενείς. Ανεβήκαμε στον πάνω όροφο, δεν περίμενε κανένας ότι το νερό θα φτάσει και στη Φαρκαδόνα», αναφέρει, ενώ διαπιστώνει «Έφυγα για να σωθώ και πήγα να πνιγώ εδώ».

Σε ό,τι αφορά το Κεραμίδι, όπως λέει ο άνδρας, δεν υπάρχουν νεκροί. «Έχουν φύγει όλοι, έχουν παραμείνει κάποιοι που έχουν ζώα ή ηλικιωμένοι που δεν θέλουν να αφήσουν το χωριό. Τροφοδοτούνται μόνο με ελικόπτερο γιατι δεν μπορείς να προσεγγίσεις ούτε οδικώς ούτε με βάρκα».

Άλλος κάτοικος της Φαρκαδόνας δηλώνει ότι «Βιβλική καταστροφή έγινε, τόσο για τα σπίτια και για τα μαγαζιά, που με τόσο κόπο φτιάξαμε και χάθηκαν μέσα σε μία μέρα».

Ο κ. Ξανθός Νατσίνας, ελεύθερος επαγγελματίας και πρώην πρόεδρος της ΕΒΕ κάνει λόγο για ολιγωρία της τοπικής αυτοδιοικησης, καθώς όπως λέει «δεν έγιναν ποτέ αντιπλημμυρικά έργα, ούτε καθαρίστηκε ο Πηνειός», με αποτέλεσμα να πάθουν «την μεγαλύτερη ζημιά που έχει πάθει ποτέ η περιοχή μας».

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα νερά ήρθαν από τη λίμνη Πλαστήρα. Δε θέλουν να το πουν, το αποσιωπούν», λέει, ενώ προσθέτει πως «μόνο οι εθελοντές έκαναν μεγάλη προσπάθεια και την υπέρβαση για να μας σώσουν και ο στρατός που ήρθε τελευταία στιγμή από τον Βόλο. Η δημοτική αρχή ήταν άφαντη».

«Το επείγον είναι η αποκατάσταση και να πάρουμε και τα χρήματα που αναλόγουν και να ανακουφιστεί ένα μέρος από την αγανάκτηση και το αίσχος που ζήσαμε και ζούμε. Δεν ξέρουμε πότε θα φύγουν τα νερά».

Δείτε τις φωτογραφίες του Χάρη Γκίκα από τη Φαρκαδόνα Τρικάλων:

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή