ΕΛΛΑΔΑ

SOS εκπέμπει το Δυρράχι της ορεινής Αρκαδίας: «Ζητάμε έναν απινιδωτή»

Δυρράχι, Αρκαδία

Το μικρό χωριό του δήμου Μεγαλόπολης διαθέτει έναν αγροτικό γιατρό κι αυτόν όχι μόνιμα, καθώς μεταβαίνει στην περιοχή μόνο δύο φορές τον μήνα.

Κάτοικος του Δυρραχίου ορεινής Αρκαδίας μιλά στο DEBATER και καταγγέλλει πως το χωριό έχει αφεθεί στην τύχη του από την Πολιτεία, καθώς δεν υπάρχουν ασθενοφόρα και γιατροί για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Το μικρό χωριό του δήμου Μεγαλόπολης διαθέτει έναν αγροτικό γιατρό κι αυτόν όχι μόνιμα, καθώς μεταβαίνει στην περιοχή μόνο δύο φορές τον μήνα.

Με σκοπό να το ακούσουν οι υπεύθυνοι, το Δυρράχι ορεινής Αρκαδίας εκπέμπει SOS μιας και οι ανάγκες είναι πολλές. «Ζούμε σε ένα ορεινό χωριό της Αρκαδίας, το χωριό λέγεται Δυρράχι που βρίσκεται στο δήμο Μεγαλόπολης στο δημοτικό διαμέρισμα Φαλαισίας και το χωριό απέχει από την Καλαμάτα γύρω στα 30 km και από το δήμο Μεγαλόπολης είμαστε στα 33 km. Έχουμε έναν αγροτικό γιατρό ο όποιος έρχεται δύο φορές το μήνα στο χωριό για να γράψει φάρμακα στους μόνιμους κατοίκους που είμαστε γύρω στα 40 άτομα. Περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι και νεαρά άτομα, είμαστε γύρω στα 10 περίπου κάτω των 50 ετών.

Εννοώ ότι τα πράγματα στο χωριό είναι πάρα πολύ δύσκολα, γιατί αν αρρωστήσει κάποιος ή αν πάθει τίποτα, πρέπει να από τα δικά μας τα οχήματα να φύγουμε και να πάμε Καλαμάτα. Πολύ πρόσφατα έπεσε μία ξαδέρφη του άντρα μου – μεγάλη σε ηλικία – και αναγκάστηκαν και τη βάλανε πάνω σε αγροτικό. Πονούσε η γυναίκα και για να την κατεβάσουν έπρεπε να το κάνουν, γιατί δεν ερχότανε ασθενοφόρο. Έχουμε το γήπεδο του Παπαδόπουλου κοντά μας το οποίο είναι ανενεργό, δεν γίνεται τίποτα εκεί το οποίο με τις κατάλληλες υποδομές μπορεί να φτιαχτεί για να κατεβαίνει ένα ελικόπτερο και να παίρνει τους ανθρώπους.

Το θέμα μας περισσότερο είναι να πάρουμε έναν απινιδωτή και να μάθουν οι κάτοικοι να τον χειρίζονται, γιατί αλλιώς δεν μπορούμε να επιβιώσουμε εμείς στα χωριά. Ότι υπάρχει στις πόλεις, δεν υπάρχει για εμάς που είμαστε στο χωριό. Εμείς επιβιώνουμε με αυτά τα ελάχιστα, είμαστε οι άνθρωποι που μένουμε στα χωριά και είμαστε ξεχασμένοι από την Πολιτεία και από όλους».

«Ζητάμε έναν απινιδωτή»

Ο ίδιος κάτοικος ζητά κι έναν απινιδωτή για το χωριό, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει.

«Ζητάμε έναν απινιδωτή και να αλλάξει το καθεστώς αυτό με τα ασθενοφόρα, να μπορεί δηλαδή – εφόσον ανήκουμε στην 6η υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου – το ασθενοφόρο να έρθει και από Καλαμάτα σε εμάς και γενικά σε αυτά τα χωριά.

Εμείς παρόλο που είμαστε στο Δυρράχι, είμαστε ορεινός Ταΰγετος, από τη μεριά της Αρκαδίας. Μια περιοχή πάρα πολύ ξεχασμένη από όλους και αυτό που ζητάμε είναι αυτό, να πάψουν να λένε ότι το ασθενοφόρο θα πηγαίνει μόνο σε νομό όταν πρόκειται για κοντινά χώρια. Να μπορεί να μας εξυπηρετεί ένα ασθενοφόρο από Καλαμάτα!

Μας σώζει! Αν γίνει κάτι στο Δυρράχι, δεν θα χρειαστεί να καλέσουμε ασθενοφόρο από την Τρίπολη. Θα χαθούν ζωές. Πρέπει να σκεφτούν και εμάς που είμαστε στα χωριά, δεν πρέπει να σκέφτονται μόνο τι είναι στην πόλη. Πιστεύω να ακουστούμε και στο υπουργείο και να πάρει θέση ο τωρινός υπουργός για το θέμα, γιατί δεν είναι μόνο το Δυρράχι. Φαντάζομαι ότι είναι θέμα σε όλα τα χωριά που είναι σε ορεινά μέρη, χωρίς γιατρό, χωρίς τίποτα, με κατοίκους οι οποίοι δεν ξέρουν να δώσουν πρώτες βοήθειες. Εφόσον εμείς είχαμε κέντρο υγείας στο Δυρράχι, υπήρχε αγροτικός ιατρός μόνιμος. Αυτός θα σώσει πολλές ζωές στην περιοχή και με τη βοήθεια των κατοίκων έστω και μία μικρή εκπαίδευση, να μπορέσουμε να βοηθήσουμε και να μη μας ξεχάσουν…».

Πηγή: Debater