ΕΛΛΑΔΑ

Στο τραπέζι τίθεται ξανά η υποχρεωτική ασφάλιση ακινήτων

Στο τραπέζι τίθεται ξανά η υποχρεωτική ασφάλιση ακινήτων
INTIME.

Το θέμα της υποχρεωτικής ασφάλισης των κατοικιών επανέρχεται στο προσκήνιο ύστερα από κάθε μεγάλη φυσική καταστροφή.

Το ζήτημα της υποχρεωτικής ασφάλισης των κατοικιών τέθηκε για πρώτη φορά από κυβερνητικό στέλεχος και συγκεκριμένα, τον οικονομικό σύμβουλο του Πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη.

Κάθε φορά όταν μία φυσική καταστροφή «χτυπά» κάποια περιοχή και αρχίζουν οι υπολογισμοί για το δημοσιονομικό κόστος των αποζημιώσεων, επανέρχεται η δημόσια συζήτηση στο θέμα της υποχρεωτικής ασφάλισης ακινήτων. Σε αυτήν τη συζήτηση, οι κυβερνήσεις –επισήμως, τουλάχιστον– δε συμμετείχαν ποτέ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του οικονομικού φύλλου της «Καθημερινής».

Αυτή τη φορά, το θέμα επανήλθε από τον οικονομικό σύμβουλο του Πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη. Η ανάγκη να υπάρξει καθολική ασφάλιση υπαγορεύεται από το γεγονός της αύξησης της συχνότητας και της έντασης των καταστροφικών φαινομένων, αλλά και του χαμηλού ποσοστού των ασφαλισμένων κατοικιών, που κυμαίνεται μεταξύ 16% – 20%, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ασφαλιστικής αγοράς.

Το χαμηλό ποσοστό ασφάλισης αφήνει εκτεθειμένα στις ζημιές από φυσικά φαινόμενα τη συντριπτική πλειοψηφία των ακινήτων στη χώρα, παρά το υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης, αλλά και το γεγονός ότι το κόστος της ασφάλισης είναι χαμηλό.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Πατέλης γνωστοποίησε πως «θα υπάρξει ένα δίκαια κατανεμημένο τέλος για την αύξηση των πόρων φυσικών καταστροφών», προσθέτοντας ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Η προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών, η προστασία τους και η κρατική αρωγή», υπογράμμισε πριν από ένα εικοσιτετράωρο (14/09).

Σχετικές ειδήσεις