ΕΛΛΑΔΑ

Μεταναστευτικό: Αυξάνονται οι θαλάσσιες ροές στην Ελλάδα – Τι αποκαλύπτει Κούρδος διακινητής

Μεταναστευτικό: Αυξάνονται οι θαλάσσιες ροές στην Ελλάδα – Τι αποκαλύπτει Κούρδος διακινητής
Eurokinissi (αρχείου)

Όλο και περισσότερες είναι οι μεταναστευτικές ροές μέσω θαλάσσης στην Ελλάδα, καθώς δυσκόλεψαν μετά τη φωτιά τα χερσαία περάσματα του Έβρου.

Μόνο την Τετάρτη το Λιμενικό Σώμα διέσωσε 218 άτομα τα οποία είχαν επιβιβαστεί σε σκάφη, με τους διακινητές που τους μεταφέρουν, να «γεμίζουν» τα θαλάσσια περάσματα καθώς δυσκόλεψαν μετά τη φωτιά τα χερσαία περάσματα του Έβρου.

Συγκεκριμένα, συναγερμός σήμανε τα ξημερώματα της Τετάρτης στο Λιμενικό καθώς η Frontex εντόπισε ένα σκάφος σε δυσχερή θέση, με 90 μετανάστες να πλέει 40 ναυτικά μίλια δυτικά της Πύλου.

Άμεσα ξεκίνησε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου του Λιμενικού.

Αρχικά, μια θαλαμηγός που βρισκόταν στο σημείο παρέλαβε έξι μετανάστες, μεταξύ αυτών και μια γυναίκα που έχει κάποιο πρόβλημα υγείας και τους αποβίβασε στο λιμάνι της Πύλου. Η γυναίκα μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο της Καλαμάτας. Ακόμη 25 μετανάστες επιβιβάστηκαν σε παραπλέον δεξαμενόπλοιο, ενώ οι υπόλοιποι διασώθηκαν από παραπλέον φορτηγό πλοίο.

Παράλληλα την Τετάρτη, διασώθηκαν από το Λιμενικό, 36 μετανάστες στη Μεγίστη, 68 στη Μυτιλήνη, και 24 στη Σάμο.

Υπάρχουν και Έλληνες διακινητές

Όπως δήλωσε Κούρδος διακινητής, η κατάσταση στον Έβρο είναι «πιο δύσκολη τώρα καθώς οι πυρκαγιές έκαψαν ένα μεγάλο κομμάτι των βουνών. Όμως συνεχίζουμε τα δρομολόγια, αν και έχουμε αλλάξει τα περάσματα, ενώ πηγαίνουμε πια και από τη θάλασσα αλλά και από τη Βουλγαρία».

Σύμφωνα με τον Κούρδο διακινητή από την Κωνσταντινούπολη, «φυσικά και υπάρχουν Έλληνες που μας βοηθούν σε όλο αυτό. Εκείνοι μας βρίσκουν αυτοκίνητα στην Ελλάδα και είναι συνήθως οι οδηγοί. Για κάθε μετανάστη που θα μεταφέρουν, παίρνουν από 2.000 έως 3.000 ευρώ το ‘κεφάλι’».

Ο διακινητής συμπλήρωσε πως «οι μετανάστες δεν έχουν κάποια ασφάλεια για τη ζωή τους και το ξέρουν. Ένα σκάφος έχει φτιαχτεί για 30 άτομα και εμείς βάζουμε 60, 70, 100. Όταν μπαίνουν τόσοι, αν βάλουν και σωσίβια, δεν θα χωρέσουν όλοι, γι’ αυτό μπαίνουν χωρίς (σωσίβια)», πρόσθεσε.